Bilantul bucurestean al proiectului inseamna 116 copii, tineri si parinti care au facut progrese in integrarea sociala, 60 de cadre didactice pregatite pentru a lucra cu copii cu nevoi speciale la clasa, 17 tineri care si-au gasit un loc de munca.
Pe parcursul celor trei ani de implementare a proiectului „Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din regiune Nord-Vest, Sud-Est si Sud-Vest Oltenia”,  copiii, tinerii si adultii-parinti au beneficiat de servicii de recuperare,  consiliere si formare. Activitatile de recuperare s-au desfasurat in noua centre multifunctionale fixe situate in mediul urban si in mediul rural.

La nivel national, proiectul a vizat in primul rand copiii si tinerii cu dizabilitati fizice, psihice si sociale, precum: copii si tineri care sufera de boli ce le afecteaza viata sociala si profesionala (HIV, SIDA, cancer); tineri care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului; persoane de etnie roma; victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice. Beneficiarii au fost asistati in cadrul a trei categorii de varsta: pana la 16 ani, intre 16 si 23 ani si respectiv intre 18 si 23 de ani.
Inchiderea proiectului este marcata in cursul lunii iunie 2013 de evenimente festive organizate in fiecare judet unde exista centre multifunctionale Worl Vision Romania (WVR).

Proiectul s-a desfasurat in intervalul august 2010 – iulie 2013, cu cofinantare de la Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”, D.M.I. 6.1 – Dezvoltarea economiei sociale si s-a ridicat la valoarea de aproximativ 13,5 milioane de lei. Intregul demers a fost o completare fireasca a initiativelor World Vision Romania de a facilita integrarea sociala si profesionala a membrilor grupurilor vulnerabile.
Pe langa serviciile specifice de integrare sociala, proiectul a inclus campanii de educare a publicului care au promovat drepturile copiilor si tinerilor cu dizabilitati si au tras un semnal de alarma cu privire la discriminarea la care ei sunt inca supusi in societatea romaneasca.
Site-ul proiectului este: centrumultifunctional.worldvision.ro

Centrul Multifunctional din Bucuresti

In Bucuresti, proiectul a inceput in mai 2012 si a avut ca beneficiari directi 37 copii cu dizabilitati, 37 de parinti si 39 de tineri cu dizabilitati sociale si fizice. Copiii cu dizabilitati au beneficiat saptamanal de un program individual si specializat de interventie timpurie constand in activitati de recuperare psiho-motorie (sedinte de kinetoterapie, logopedie, educatie specializata, psihoterapie, terapie ocupationala si socializare) oferite de catre echipa de specialisti a centrului. „Copii au obtinut progrese in ceea ce priveste dezvoltarea lor, de exemplu David de 3 ani  a inceput sa mearga, Mihai de 5 ani a inceput sa vorbeasca, avem 17 copii care sunt integrati in gradinite si scoli unde progresul se observa prin participarea lor de zi cu zi la cerintele scolare.” a declarat Mariana Arnautu manager al proiectului in Bucuresti. „Parintii au participat lunar la activitati de instruire individuala, activitati de tip grup-suport si sesiuni de formare pe diverse tematici legate de dizabilitati si economie sociala. In anul 2012 , copiii si parintii au mers in tabara timp de o saptamana la Baile Felix beneficiind de recreere, socializare si recuperare.” a completat reprezentantul fundatiei din sectorul 5 - Bucuresti.
In cadrul Centrului s-au desfasurat schimburi de experienta cu specialisti in domeniul terapiei ocupationale de la Universitatea South California din Statele Unite ale Americii.

Pentru a facilitata integrarea scolara si sociala a copiilor cu dizabilitati, echipa de specialisti a centrului a sustinut sesiuni de instruire pentru 60 de cadre didactice si specialisti din scolile, gradinitele si centrele de zi frecventate de beneficiarii proiectului despre metode educationale specifice si adaptate educatiei copiilor cu dizabilitati, precum si despre notiuni de economie sociala.
Cei 39 de tinerii cu dizabilitati sociale si fizice au participat lunar in cadrul centrului la activitati de consiliere, orientare vocationala, initiere in utilizarea calculatorului, activitati de insertie pe piata muncii , activitati de recreere si socializare. Alti 17 tineri au participat la cursuri de formare profesionala pentru meseriile de: ospatar-barman, contabilitate primara, operator-calculator,  masaj,  frizerie si agent paza. In urma activitatilor din proiect, 17 tineri au reusit sa obtina un loc de munca in domeniul serviciilor.

In Bucuresti, activitatile s-au desfasurat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 5, Gradinitele si Scolile din sectorul 5, Hotelurile Intercontinental, Athene Palace Hilton, JW Marriot si Radisson Blu.

Incepand cu luna iulie 2013 activitatile de interventie timpurie si recuperare pentru copii cu dizabilitati vor fi continuate de catre partenerul nostru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 5 la sediul din str. Trompetului nr.117 sector 5 prin Centrul de Zi pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilitati – ca parte a sustenabilitatii acestui proiect.

La festivitatea de inchidere a proiectului in Bucuresti organizata vineri 21 iunie 2013 la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, au luat cuvantul beneficiari si parteneri care au punctat principalele aspecte privite din propria experienta.

Corina Parvulescu, medic si mama unui baietel de 6 ani cu tetrapareza spastica, o boala care impiedica muschii sa se formeze si sa se miste – a vorbit despre experienta ei cu WVR care i-a fost alaturi de cand fiul ei avea un an. “Chiar daca eram medic, boala copilului meu m-a luat prin surprindere. Desi stiam de ONG-uri si ce se mai face in Romania pentru copiii cu dizabilitati totusi eram extrem de dezorientata si vulnerabila. WVR m-a ajutat sa imi canalizez toata activitatea si gandurile pe tot ce inseamna copilul meu, mi-a oferit suport sa ma integrez profesional pentru ca la un moment dat renuntasem de a profesa pentru a-i acorda toata atentia fiului meu.  Prin centrul multifunctional, am avut continuitate dar am avut si pe cineva in care sa am incredere si care sa imi ofere acele ore in care eu sa pot profesa iar copilul meu sa isi faca programul de recuperare. “Legat de efectul asupra fiului ei care la intrarea in program nu se putea misca si nu putea vorbi a completat: “Andrei a inceput sa vorbeasca, sa spuna propozitii scurte iar de la kinetoterapeut am aflat ca a stat cateva minute singur in picioare. Am dat aici, la centru de o echipa fantastica si ii rugam sa ne ajute sa putem continua acest program.”  Ca si alti parinti si colaboratori, Dna Parvulescu si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu continuitatea programului. “In acest moment mi-e teama ca retragerea dvs. din acest  program sa nu reprezinte si intreruperea lui. Pentru ca stim foarte bine ca ne confruntam cu lipsa specialistilor si banilor. Speram ca noi parintii sa putem sa ne implicam si sa cerem sprijin organizandu-ne.”

Asa cum a comentat si inspectorul de specialitate pentru invatamantul preprimar dna Prof. Dr. Georgeta Matei , gradinita face primul pas in depistarea cazurilor de copii care au nevoie de ajutor si indruma parintii catre interventie timpurie si recuperare iar uneori aceasta este o sarcina grea. Din contra, Dna invatatoare Marieta Palade care de 3 ani lucreaza cu doi copii cu autism a colaborat foarte bine cu mama baietilor care i-a impartasit din cele invatate iar acum cadrul didactic considera ca traieste o experienta unica care a schimbat-o. “Cei 2 copii pe care ii am in colectivul clasei sunt niste copii cu totul speciali si datorita  ajutorului pe care l-au primit inainte, a terapiilor urmate acasa aproape ca nu exista diferenta intre ei si restul clasei. Sunt niste copii minunati care raspund tuturor cerintelor.” Despre necesitatea integrarii copiilor cu nevoi special in scoli si relatia cu parintii celorlalti copii, doamna Palade considera ca “Toti suntem egali si in fata vietii si a lui Dumnezeu. De aceea trebuie sa le intindem o mana de ajutor tuturor. Nu trebuie sa ii marginalizam, ci sa le ascultam si inimile si glasurile.”

Seful Serviciul de Evaluari Complexe a Gradelor de Handicap din DGASPC Sector 5, Dna  Dr. David Maria  a aratat ca acesti copii nu trebuie doar sa fie incadrati intr-un grad de dizabilitate ca sa beneficieze de niste drepturi ci trebuie si integrati social cu ajutorul oamenilor din jurul lor. Insa unele cadre didactice se sperie de primirea in clasa a unui copiilor cu dizabilitati. De aceea e important ca acestea sa fie pregatite in prealabil cum sa faca fata unor presiuni din partea celolorlalti parinti, cum sa imbine programul copiilor cu dizabilitati cu cel al clasei si sa ii integreze in restul colectivului. “Nu e usor dar este posibil, depinde de dedicarea educatorului si invatatorului. Pornirea si idealul nostru este sa integram cat mai multi copii astfel incat sa nu mai avem scoli speciale” a declarat reprezentantul DGASPC Sector 5.
Robert I., un tanar de 20 ani provenind dintr-o familie cu greutati, a povestit despre cum a aflat de proiect de pe internet in timp ce isi cauta de lucru si cum a avut sansa de a-si intalni viitorii angajatori chiar in hotelul unde facea practica din cursul de pregatire profesionala oferit de proiectul Centru Multifunctional.  “Asa se ivesc ocaziile si poti sa ajungi departe. Pe mine m-au vazut niste oameni de la o agentie de catering care mi-au propus ca dupa terminarea practii sa ma duc la ei. M-am dus la interviu si m-au acceptat. In momentul de fata am inceput sa lucrez la ei. De aceea eu zic ca e un proiect foarte important care a ajutat foarte multa lume, nu numai pe mine.”
a spus Robert.
Participantii la festivitate, reprezentanti ai parintilor dar si ai autoritatilor si-au exprimat dorinta si speranta de a se gasi cai pentru continuare parteneriatului cu WVR care este privit ca un expert in servicii de recuperare si suport pentru familii si are o echipa dedicata copiilor.

***
Despre World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume.  In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete.
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteazã astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.


Contact pentru informatii despre proiectul „Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din regiune Nord-Vest, Sud-Est si Sud-Vest Oltenia”:
Mihaela Nabar - Manager departament granturi
e-mail mihaela_nabar@wvi.org, 0731.444.688