In contextul refuzului societatii romanesti de a permite proiecte de minerit cu cianuri, ineficienta si partizanatul ilicit ale autoritatilor condamna comunitati extinse din Romania la subdezvoltare si mono-industrializare. Consecintele sunt devastatoare pe termen lung, in conditiile in care viata a peste 1.9 milioane de oameni depinde de resursele de apa, aer si sol ale bazinului Muresului. Romania nu este tara proiectelor de minerit “low cost” ce se traduc prin risc evident de accidente miniere, poluare si fuga de a plati refacerea mediului. Prin urmare autoritatile trebuie sa inceteze imediat servilismul fata de companiile extractive si sa puna pe primul plan interesul public al cetatenilor sai.
 
Pe parcursul procesului de monitorizare, reprezentantii retelei Mining Watch Romania s-au confruntat cu totala lipsa de transparenta a Primariei Certeju de Sus, emitentul autorizatiei. Primarul Petru Cimpian a refuzat  in repetate randuri sa faca public dosarul de autorizare si actul in sine, accesul la informatie fiind declinat si presei , desi autorizatia de construire constituie comunicare de interes public. Mai mult, declaratiile in presa ale primarului au fost de natura sa induca in eroare, acesta declarand succesiv ca autorizatia s-a emis in deplina legalitate. In consecinta, Mining Watch Romania s-a vazut nevoita sa recurga la justitie pentru obligarea Primariei la publicarea autorizatiei. 
 
Inspectoratul de Stat in Constructii nu s-a aratat initial interesat sa investigheze legalitatea autorizatiei, transmitand pe 17 noiembrie un raspuns  catre Mining Watch Romania potrivit caruia sesizarea a fost “redirectionata, spre competenta solutionare, Primariei comunei Certeju de Sus”. Cu alte cuvinte, instututia de control si-a declinat competenta in fata emitentului actului ilegal. Mobilizarea a continuat sa creasca, zeci de cetateni contactand ISC pentru lamuriri. Totodata peste 11.000 de cetateni au semnat petitia  prin care ii cereau presedintelui nou ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. In acest context, pe 27 noiembrie Mining Watch Romania a inaintat o a doua sesizare  catre Inspectoratul de Stat in Constructii pentru sanctionarea Primariei Certeju de Sus si oprirea lucrarilor de organizare de santier la platforma industriala a minei. Raspunsul ISC confirma si acuzatiile de ineficienta si suspiciunile de complicitate ale Garzii de Mediu ce a efectuat un control la santierele din Certej in octombrie 2014. Controlul nu a sesizat insa nici o ilegalitate, institutia emitand chiar si un comunicat  de presa menit sa distraga atentia de la neregulile din procesul de autorizare. 
 
In raportul  privind rezultatele financiare si de operare din trimestrul trei al anului 2014, Eldorado isi asigura investitorii de avansarea sigura a proiectului minier Certej. Continuarea lucrarilor de constructie, in lipsa autorizatiilor legale, arata managementul defectuos al companiei miniere ce si-a indus, in mod deliberat, in eroare proprii investitori. “In urma demonstrarii ilegalitatilor la care recurge Deva Gold pentru avansarea proiectului, consideram ca inceperea exploatarii aurului la Certej se poate produce doar prin nerespectarea principiilor statului de drept si impotriva zecilor de mii de cetateni care se impotrivesc cianurarii Romaniei”, a declarat Roxana Pencea, membru Mining Watch Romania.
 
In acest context, Mining Watch Romania va monitoriza activitatea Institutiei Prefectului Hunedoara astfel incat autorizatia de construire sa fie atacata in contencios, potrivit notificarii Inspectoratului de Stat in Constructii. 
 
Pentru mai multe informatii: Roxana Pencea, e-mail: contact@miningwatch.ro, mobil: 0723 024300.
 
***
Reteaua Mining Watch Romania reuneste eforturile societatii civile si a comunitatilor locale de monitorizare, planificare si interventie privind activitatile miniere in Romania.