AUTISM ROMANIA alaturi de alte 40 de organizatii din intreaga lume, membre ale Autism Europe, sau nu, si-au unit fortele si au lansat  la 1 octombrie campania globala de sensibilizare asupra autismului si de donatii - Communication Shutdown-, provocandu-le pe cele 4,5 milioane de utilizatori ai retelelor media sociale sa stopeze comunicarea  o singura zi, pe 1 noiembrie.

Campania Communication Shutdown ii incurajeaza pe utilizatorii Facebook si Twitter, dar nu numai,  sa faca o donatie si sa primeasca astfel un simbol-CHAPP - ce va arata sprijinul lor si intentia de stopa-boicota comunicarea pe aceste retele pe 1 Noiembrie.

Comunicarea sociala este una dintre cele mai mari dificultati pentru persoanele cu autism , iar prin blocarea comunicarii pe aceste retele pe 1 Noiembrie oamenii iti vor face o idee despre cum traiesc persoanele cu autism. Pentru o donatie de 5 euro, CHAPP se va conecta cu contul utilizatorilor Facebook si Twitter si va plasa un semn de shutdown peste fotografia acestuia.

AUTISM ROMANIA este organizatia membra a Autism Europe implicata in campanie pentru Romania.  Ne bazam pe sprijinul personalitatilor si vedetelor din tara in acest demers. Pana la aceasta data au raspuns apelului nostru Formatia VUNK, vechii nostri sustinatori, HI-Q ,  Gianina Cornodan, Daniela Nane si Cristina Țopescu.

"Noi am deschis ochii acum 1 an de zile si am intrat in lumea celor care sufera de autism la filmarea clipului "Dau alarma!". Este o alta lume, pentru unii mai buna, pentru unii mai rea, pentru unii mai usoara, pentru unii mai grea. Dar este o lume numai de oameni. Oameni adevarati. Multi sunt mai adevarati decat noi, cei fara astfel de suferinte. Uitati-va la cei care sufera de autism ca si cum v-ati uita in oglinda, cu admiratie, cu mandrie si cu dragoste. Niciodata cu nepasare." - declara Formatia VUNK

“As dori sa transmit un mesaj de sustinere pentru persoanele autiste din Romania si, in cel putin aceeasi masura, pentru familiile lor, care au nevoie de sprijin pe termen lung pentru ca aceasta disfunctie neuronala sa nu ii condamne la izolare totala. E cumplit sa-ti stii copilul bolnav si de aceea mi-as dori sa reusim sa directionam mai multa grija catre acesti copii si catre iubitoarele lor familii.” - Daniela Nane, actrita, Teatrul Bulandra, Bucuresti

Pana la 1 noiembrie, ziua de “Tacere” -Communication Shutdown-, suntem convinsi ca si alte personalitati, vedete din Romania se vor alatura acestei campanii si vor da admiratorilor lor un exemplu de urmat si de a dona.

Donatiile facute romani, vor merge la AUTISM ROMANIA, care va folosi toate fondurile strinse pentru deschiderea primului Centru multifunctional pentru tineri si tineri adulti cu autism, a caror situatie in acest moment este dramatica in toata ţara, datorita lipsei serviciilor de sprijin specializat. Familiile sunt singure cu toate problemele complexe generate de autism.

Fiti alaturi de persoanele cu autism din Romania si din intreaga lume!
Mai multe informatii despre campanie pot fi gasite pe https://communicationshutdown.org


Ce este AUTISMUL?
Autismul este o dizabilitate complexa pe toata durata vietii, datorata unor multiple cauze medicale, ce afecteaza dezvoltarea si functionarea normala a creierului, in unele cazuri identificabil din fraged copilarie.

La aceasta data se estimeaza ca 1 din 100 de copii este diagnosticat cu autism. Autismul poate afecta orice familie indiferent de etnie sau clasa social. Mai exact, afecteaza profund modul de comunicare si de relationare al persoanei cu mediul din care face parte.

Desi mecanismele exacte implicate in disfunctia neurologica nu sunt clare inca, autismul afecteaza profund modul de comunicare al persoanei si de relaţionare cu mediul inconjurator. Copiii si adultii cu autism se relationeaza cu mare greutate sau le este chiar imposibil sa relationeze intr-un mod semnificativ cu cei din jur si pot sa aiba un repertoriu limitat de interese, comportamente repetitive sau miscari ale corpului neobişnuite (fluturatul minilor, balansul corpului inainte-inapoi s.a.).

In prezent nu exista leac pentru autism. Persoanele cu autism pot progresa daca diagnosticarea este facuta cat mai devreme si este urmata de tratament si educatie specializate si personalizate. Insa marea majoritate a acestor persoane, precum si familiile lor, au nevoie de sprijin sustinut si intensiv de-a lungul vietii pentru a-si putea valorifica potentialul, respectiv pentru a face ceva mai usoara dificila sarcina de a trai cu autismul.


Despre AUTISM ROMANIA
AUTISM ROMANIA este o organizatie infiintata in 2001 de catre parinti ai copiilor cu TSA, care are ca misiune apararea si promovarea drepturilor si intereselor persoanelor cu autism (copii, tineri, adulti) si ale familiilor acestora. Prin actiunile sale, asociatia urmareste imbunatatrea conditiilor de viata ale persoanelor cu autism, prin promovarea imbunatatirii legislatiei din domeniu si a dezvoltarii de servicii publice de calitate si adecvate nevoilor lor specifice si individuale, prin oferirea de servicii proprii si de calitate beneficiarilor sai, prin promovarea unei mai bune intelegeri autismului, precum si schimbarea societatii romanesti astfel incat aceasta sa ofere conditii demne de viata, sanse legale la o viata buna si semnificativa persoanelor cu tulburari din spectrul autismului, cu dizabilitati in general.

Din 2002 AUTISM ROMANIA este membra a Autism-Europe, organizatie europeana care are ca membri aproximativ 80 de organizatii din peste 30 de tari din Europa, marea majoritate a acestora fiind organizatii de parinti, si care promoveaza drepturile persoanelor cu TSA la nivel european. Mai multe informatii pot fi gasite pe www.autismromania.ro sau la tel. 0731816880



Liuba Iacoblev
Presedinte
AUTISM ROMANIA
www.autismromania.ro
0761104432