Mai aveți o săptămână să vă înscrieți la Gala Premiilor Participării Publice, pe galacere.ro.
 

 

Gala Premiilor Participării Publice este un eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică. Organizează Gala cu scopul de a le aduce recunoaștere publică cetățenilor curajoși, grupurilor și organizațiilor care, prin demersuri civice și de advocacy, au reușit să schimbe diversele probleme cu care se confruntă comunitățile. Gala este de 13 ani un reper pentru activism și participare publică, care arată concret impactul inițiativelor civice la nivel local și național.

 

Câteva exemple care au fost premiate la edițiile anterioare ale Galei:

  • O mamă din cartierul bucureștean Colentina a cerut autorităților publice să amenajeze un loc de joacă între blocuri, deoarece copiii din zonă erau în pericol să fie accidentați din cauza traficului intens de pe străduțe.
  • Grupul “Inițiative pentru Bilca” a convins consiliul local să amenajeze un parc pentru comunitate, să transmită online ședințele de consiliu și să desfășoare o comunicare transparentă cu cetățenii. 
  • Asociația Iele Sânziene a convins două primării de sector din București să inițieze un proiect pilot pentru a asigura absorbante gratuite în școli.

 

Vezi catalogul premianților ediției din 2023.

 

 

De ce fac Gala Premiilor Participării Publice

Fiecare ediție a Galei aduce în prim plan o colecție de povești de participare publică, în fața căreia exclamăm de admirație și ne întărește convingerea despre puterea civismului de a modela în bine realitățile din jurul nostru. Comunicarea și interacțiunile cu administrația publică nu au fost niciodată facile în România, iar crizele sociale actuale și din ultimii ani au scăzut treptat entuziasmul pentru implicare civică. Nevoile de schimbare ale comunităților sunt tot mai greu auzite de către decidenți.

Este important să continue să le aducă recunoaștere publică celor care nu au obosit și care nu s-au resemnat în fața distanței tot mai mari dintre cetățeni și guvernanți. Este nevoie să le auzim poveștile și să le aplaudăm împreună reușitele!

 

Anul acesta, mesajele Galei Premiilor Participării Publice sunt „Povești de trezit civismul” și „Oameni ca noi. Victorii civice extraordinare!”.

Implicarea fiecăruia dintre noi poate schimba cu adevărat lucrurile care nu merg bine în jur. Premianții Galei au investit timp și energie pentru a obține schimbări pozitive în educație, sănătate, mediu și drepturile comunităților vulnerabile. Ei și-au mobilizat colegii, vecinii sau grupuri mari de persoane și au demonstrat că participarea colectivă poate convinge decidenții să contribuie la schimbare. Grupurile și organizațiile pe care le premiem an de an la Gală ne arată impactul participării publice asupra creșterii calității vieții comunităților pe care le reprezintă. 

 

Calendarul Galei:

Înscrieri: 28 iunie- 22 iulie

Jurizare și votul publicului: 01- 31 august

Anununțarea premiantului „Votul publicului”: 02 septembrie

Eveniment premiere: 16 octombrie, Sala Luceafărul

 

 

Mai multe detalii despre inițiativele civice premiate anul trecut sunt disponibile în Catalogul evenimentului, pe www.galacere.ro și pe pagina de FB dedicată