Asociația Code for Romania anunță lansarea Vot România, o aplicație prin care oricine va putea afla rapid cum poate vota la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Vot România este cel de-al patrulea proiect pe care Code for Romania îl realizează pentru a facilita accesul cetățenilor la informație și a ajuta la o mai mare transparență a procesului electoral.
 
În loc să fie nevoiți să identifice și să parcurgă texte legislative stufoase, toți cei interesați vor putea, răspunzând la câteva întrebări simple,să obțină în mai puțin de două minute, toate informațiile privind procesul de vot din cadrul alegerilor locale din septembrie. În curând, tot pe Vot România, toți cei interesați vor putea afla exact care este secția la care sunt arondați. Website-ul va fi disponibil cu informații actualizate la fiecare nouă rundă electorală. Conținutul prezent pe platforma Vot România este realizat în parteneriat cu experții electorali ai Observatorului Electoral.
 
„Birocrația excesivă și lipsa de agilitate a statului român în relația cu cetățenii riscă să îngrădească unul dintre cele mai importante drepturi, acela de a ne alege reprezentanții în administrația publică locală. Într-o Românie funcțională nimeni nu trebuie să investească ore și zile din viață pentru a înțelege cum și unde poate vota. Pe votromania.ro, orice persoană cu drept de vot poate afla tot ce trebuie să știe pentru a vota pe 27 septembrie în mai puțin de 2 minute. Și, pentru că la alegerile locale au drept de vot toți locuitorii României care dețin o cetățenie a Uniunii Europene, toate informațiile sunt accesibile în română, maghiară și engleză.”, a declarat Bogdan Ivănel, CEO și co-fondator Code for Romania.

Vot România este a patra aplicație din ecosistemul electoral dezvoltat de voluntarii Code for Romania. 
 
Monitorizare Vot este soluția dedicată observatorilor electorali independenți - prima aplicație de monitorizare electorală din România, fiind și printre cele  mai utilizate sisteme de acest tip la nivel global. Lansată în 2016, aceasta a fost folosită la toate rundele electorale din ultimii patru ani și a fost preluată inclusiv în Polonia, în 2018, în cadrul primelor alegeri de acolo observate independent. 
 
Vot Diaspora este o aplicație web destinată românilor de peste hotare pentru a le oferi sprijin pe durata alegerilor. Aici ei pot afla unde pot vota, de ce documente au nevoie sau ce proceduri trebuie să parcurgă pentru a vota. La ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 utilizatori unici din diaspora s-au informat prin votdiaspora.ro.
 
A treia soluție este Rezultate Vot, website lansat în 2019 cu ocazia alegerilor europarlamentare - o aplicație care oferă informații în timp real despre prezența la vot, rezultate și procesul de monitorizare a alegerilor. Începând din anul 2020 platforma va cuprinde întregul istoric electoral post-decembrist și alte funcționalități în premieră pentru România, fiind nu doar locul unde vor putea fi aflate cel mai rapid și ușor rezultatele alegerilor, ci și un bun instrument de analiză comparativă a datelor. 
 
Toate aplicațiile din ecosistemul dedicat alegerilor sunt proiectate de Code for Romania în cadrul programului Civic Labs și dezvoltate pro bono de către voluntarii noștri. Civic Labs este programul prin care generăm soluții de tehnologie civică pentru probleme din șase domenii-cheie pentru România - educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile, transparență și implicare civică.

Code for Romania este o organizație non-profit care dezvoltă pro bono soluții digitale pentru a rezolva probleme sociale. Înființată în anul 2016, Code for Romania este în prezent la o comunitate de peste 1700 de voluntari din sectorul IT care au dezvoltat zeci de aplicații web și mobile pentru România, precum cele din ecosistemul Covid-19 (stirioficiale.ro, rohelp.ro, cetrebuiesafac.ro) redirectioneaza.ro și altele.