- Cea mai mare intalnire a societatii civile din Romania -
Invitatii speciali ai acestei editii vin din tari precum Columbia, Grecia, Germania, Franta si Peru. Luptele lor pentru dreptate sociala si un mediu sanatos au inspirat milioane de oameni din lumea intreaga.
Ii vom avea alaturi pe Nancy Fuente si Juan Vargas din partea comunitatilor din Cajamarca, Peru, ce se opun planurilor de extindere a minei Yanacocha, una dintre cele mari exploatari de aur din lume. La sfarsitul anului 2014, peste 20% din suprafata statului Peru era concesionata companiilor miniere. Opozitia fata de mineritul la suprafata a cunoscut cote dramatice, starea de urgenta fiind declarata in repetate randuri in urma ciocnirilor violente dintre localnici si politie. In acelasi timp, presedintele Ollanta Humala continua politica de sustinere a companiilor miniere, in ciuda promisiunilor facute in timpul campaniei electorale pentru o reglementare crescuta a industriei extractive.
Mai mult, a fost aprobat un set de masuri care slabesc prevederile legale de mediu si criminalizeaza protestele. Miscarea impotriva minei Yanacocha si mai nou impotriva proiectului Conga a dus in atentia tuturor presiunile pe care compania miniera Newmont le pune asupra familiei Maximei Acuna pentru a-si ceda proprietatea sau povestile infioratoare ale Parintelui Marco si aliatiilor sai, unii dintre ei torturati sau ucisi. In cadrul festivalului va putea fi vizionat si documentarul Devil Operation care descrie aceste grele incercari pentru opozitia locala, proiectie ce va fi urmata de o sesiune de intrebari cu invitatii din Peru.
Mai mult, a fost aprobat un set de masuri care slabesc prevederile legale de mediu si criminalizeaza protestele. Miscarea impotriva minei Yanacocha si mai nou impotriva proiectului Conga a dus in atentia tuturor presiunile pe care compania miniera Newmont le pune asupra familiei Maximei Acuna pentru a-si ceda proprietatea sau povestile infioratoare ale Parintelui Marco si aliatiilor sai, unii dintre ei torturati sau ucisi. In cadrul festivalului va putea fi vizionat si documentarul Devil Operation care descrie aceste grele incercari pentru opozitia locala, proiectie ce va fi urmata de o sesiune de intrebari cu invitatii din Peru.
Ricardo Abdahllah va expune principala amenintare asupra padurii amazoniene din Columbia – mineritul. Invitatul prezinta povestea a doua comunitati din Columbia, din ultimii cinci ani, care au reusit sa forteze retragerea unor companii miniere multinationale prin referendum. Amazonul este considerat a fi foarte bogat inclusiv in resurse minerale. Ca urmare, guvernele acorda adesea stimulente fiscale pentru proiecte industriale la scara larga, cu scopul de a stimula dezvoltarea, in detrimentul comunitatilor locale.
Din Grecia, Maria Kadoglou de la Hellenic Mining Watch va prezenta actiunile comunitatilor din Halkidiki impotriva proiectului minier Skouries. Locuitorii din peninsula se impotrivesc demararii proiectelor miniere detinute de Eldorado Gold, aceeasi companie care are si proiecte in Romania la Certej, Baita Craciunesti, Deva-Muncel si Brad. Protestele celor din Halkidiki s-au amplificat in ultimii ani, pana la ocuparea sediilor autoritatilor din localitate. Au urmat represalii, arestari si intimidari ale fortelor de ordine, dar si o intensificare a opozitiei, proteste semnificative fiind organizate in capitala regionala Salonic.
Collectif Stopmines 23 reuneste lupta comunitatilor franceze impotriva proiectelor miniere aurifere din Creuse. Membri ai colectivului vor fi prezenti pentru a povesti despre modul cum se organizeaza pentru a spune un NU hotarat exploatarii aurului. In 2012, guvernul din Franta a acordat noi permise de explorare a zacamintelor aurifere ceea ce i-a nemultumit pe numerosi locuitori ai regiunii franceze.
Johanna Finkle si Michael Reckordt de la Stop Mad Mining, din Germania, ne vor vorbi de consumul de minerale din zone de conflict in Europa in contextul Anului European pentru Dezvoltare. In 2013 UE a importat telefoane mobile, laptop-uri, circuite electronice si bijuterii de aur in valoare de 72,8 miliarde €. Toate aceste produse contin minerale. De la cupru, wolfram, tantal sau aur, toate aceste minerale pot proveni din zone de conflict, finantand grupari paramilitare. Dincolo de finantarea directa a conflictelor, mineritul este o industrie poluanta, iar discutia despre cum putem reduce consumul in Europa devine una foarte importanta.
La FanFest vor participa si doi reprezentanti ai Initiativei Cetatenesti Europeane Independente STOP TTIP, Stephanie Roth si Karl Bar care vor prezenta riscurile semnarii TTIP intre UE si SUA. TTIP impune noi norme in majoritatea ariilor de interes public - de la sanatate, la agricultura, hrana si mediu. Daca TTIP intra in vigoare posibilitatea de a renunta la acest acord impus este practic nula iar consecintele sunt imposibil de estimat. Protectia mediului, a serviciilor publice de sanatate sau educatie, integritatea statului de drept sunt primele care vor avea de suferit prin TTIP - guvernele pierzand libertatea de a da legi in interesul cetatenilor. Cazul Rosia Montana, prin arbitrajul declansat de RMGC vara aceasta este emblematic si stabileste un precedent periculos de care corporatiile se vor folosi in viitor.
Alaturi de invitatii internationali enumerati mai sus, va asteptam la urmatoarele ateliere sustinute de reprezentanti ai organizatiilor civice din Romania:
I. Campanii si miscari sociale
- Sebes fara formaldehida | Radu Cernuta si Prima Natura
- Gazele de sist in Romania - Istoric al luptei in justitie | Oana Poenaru - Salvati Bucurestiul
- Viitorul fara carbune | Alin Tanase, Mihai Stoica, Alina Bogdan si Marina Barbalata - Bankwatch, 2Celsius si Greenpeace
- Pericolul de la Rosia Montana extins in toata Transilvania | Roxana Pencea si Tudor Bradatan - Mining Watch Romania
- Acapararea terenurilor agricole in Romania | Ramona Duminicioiu - Asociatia Eco Ruralis
- Cum ne protejam padurile | Marina Barbalata, Octavian Berceanu, Alina Bogdan si Hans Hedrich
- Campanii, proteste si miscari sociale de succes | Oana Baloi
- Strategia Zero Deseuri | Zero Waste Romania
- Drepturile Naturii | Alexandra Postelnicu – Pachamama
II. Noi inceputuri
- Adopta o casa la Rosia Montana | Stefan Balici - ARA
- Super - reteaua: grija fata de oameni, fata de pamant, constructii naturale | Ina Curic, Sabin Muresan - Seminte de fericire
- Ecoturism la Rosia Montana | Bogdan Papuc - Asociatia de Ecoturism Romania
III. Abilitati si instrumente pentru cetateni activi
- Dedesubturile celor mai mari afaceri cu paduri - tehnici de investigatie | Rise Project
- Povesti din Casa Jurnalistului | Oana Moisil si Matei Barbulescu
- Societatea civila in actiune | Claudia Apostol si Tudor Bradatan, platforma de-clic
- Cum ne gospodarim urbea? | Funky Citizens
- Jurnalism Comunitar pentru Solidaritate Sociala – StReEt | Andra Camelia Cordos si Andreea Firastraeru - GO Free
- Harti si instrumente digitale pentru activisti | Alexandru Florin Badita
- Semintele traditionale – cum salvam agrobiodiversitatea? | Paula Dragomir - Asociatia Eco Ruralis si Ina Curic - Seminte de Fericire
- Troc ONG | Oana Mondoc
***
Centru de Presa
Tudor Brădățan
E-mail: tudor@rosiamontana.ro
Mobil: 0745 370 524
Parteneriate media
Raluca Veștemeanu
E-mail: contact@fanfest.ro
Mobil: 0752 362 658