Capitala a devenit mai sigură pentru elevii din mai multe cartiere, odată cu semnalizarea celor mai vulnerabile puncte din traficul bucureștean în zonele Aviației, Militari, Pantelimon și Brâncoveanu. Pe 18 noiembrie 2021, a fost trasată ultima dintre cele 5 treceri speciale pentru pietoni, proiect demarat în luna aprilie 2021, care contribuie la prevenirea accidentelor rutiere. Acestea au fost realizate de către Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului (EDIT) în parteneriat cu Generali România, iar inițiativa face parte din Programul Național de Educație pentru Siguranță - “România în Siguranță”, desfășurat de Asociația EDIT.
 
Cele 5 treceri pentru pietoni sunt retrasate cu material roșu bicomponent care le sporește vizibilitatea atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții. Pe Bulevardul Iuliu Maniu, Căpitan Alexandru Șerbănescu și Dimitrie Grozdea tehnica utilizată pentru amenajarea trecerilor pentru pietoni a presupus aplicarea unei suprafețe rugoase, de culoare roșie înainte de locul de traversare, pe fiecare sens de deplasare. Acest sistem contribuie substanțial scăderea distanței de frânare și sporește vizibilitatea punctelor de trecere atât pentru șoferi cât și pentru pietoni. La trecerile de pe Str. Luica cu Str. Reșița și Dimitrie Pompeiu s-a retrasat covorul roșu pe suprafața trecerii, astfel culoarea albă a liniilor este pusă în evidență, aceasta fiind soluția care s-a pretat din punct de vedere tehnic pentru aceste zone.
 
Trecerile pentru pietoni care au fost modernizate în cadrul acestui proiect au fost alese în funcție de statisticile negative ale Poliției Române, adică în zonele care s-au dovedit în timp a fi cele mai periculoase și expuse riscului de accidente. Este vorba despre treceri unde există un număr mare de elevi, aflându-se în proximitatea unor instituții de învățământ și unde pericolul la care sunt expuși elevii este confirmat de incidența evenimentelor rutiere negative. Astfel, peste 4.000 de elevi care studiază la Școala Herăstrău, Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Școala Ferdinand I, Școala Nr. 165, Grădinița Nr. 246 și Școala Nr. 117 vor putea traversa în siguranță. 
 
Specialiștii Poliției Române evidențiază cauzele majore ale accidentelor rutiere ca fiind indisciplina pietonilor și viteza, după cum au declarat reprezentanții instituției în cadrul conferinței de lansare a programului: „În ultimii trei ani, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere sunt indisciplina pietonilor, cu aproximativ 19%, viteza – 17%, abaterile bicicliștilor – 10%, urmate de neacordarea priorității pietonilor – 10% și neacordarea priorității vehiculelor - 9%”, cauze care pot fi atenuate prin orele de educație rutieră și investițiile în infrastructura rutieră”. 
 
„Abordarea proactivă și investițiile în infrastructura rutieră se reflectă întotdeauna în reducerea accidentelor rutiere și, implicit, în salvarea vieților omenești. Demersul nostru face parte din programe mai cuprinzătoare, fiind însoțit de ateliere de educație rutieră și prim-ajutor, toate aceste elemente conducând, în final, atât la responsabilizarea pietonilor, cât și a conducătorilor de vehicule”, a declarat Adrian Marin, CEO, Generali România.
 
Programul „România în Siguranță” are ca scop principal educația pentru siguranță, care cuprinde atât planuri de îmbunătățire a infrastructurii rutiere, cât și ateliere de educație rutieră și prim ajutor și campanii de informare pentru publicul larg. „Acest program a pornit de la dorința de a construi o „Românie în Siguranță”, prin implicarea activă a tuturor participanților la trafic, începând cu cei mici, de la grădiniță, până la adulți, părinți, profesori. Cunoașterea regulilor de circulație, a manevrelor de prim ajutor și infrastructura modernă pot face o diferență semnificativă în ceea ce privește siguranța rutieră”, a declarat Liviu Zorilă, Președintele Asociației EDIT.
 
România în Siguranță este un program național de educație care urmărește instruirea și informarea copiilor, tinerilor și adulților în ceea ce privește educația pentru siguranță. Programul își propune să ajungă, cu lecții de educație rutieră și prim-ajutor, la 5.000 de elevi din București și din țară, până la sfârșitul anului, și la peste 500.000 de copii și adolescenți, în următorii trei ani. Pe lângă acestea, programul include și cursuri de formare pentru cadre didactice și pentru polițiști din toată țara. 
 
Programul România în siguranță este inițiat de Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului (EDIT), în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD), Poliția Română, Ministerul Educației, Departamentul pentru Situații de Urgență și a fost lansat oficial pe 22 septembrie, în cadrul unei conferințe în clădirea Guvernului României. 
 
***
Asociația EDIT
este o organizație neguvernamentală care dezvoltă proiecte pe teme de educație rutieră, educație pentru situații de urgență și prim-ajutor. Asociația a lansat în 2020 prima campanie online de educație pentru prim-ajutor #LeapșaPentruViață, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).
 
GENERALI ROMÂNIA
Generali România este unul dintre primii 10 asigurători locali conform volumului total de prime brute subscrise și face parte din grupul italian Generali. Independent din 1831, grupul este unul dintre cei mai mari asigurători din lume și activează în 50 de țări. Cu aproape 72.000 de angajați și 61 de milioane de clienți, grupul ocupă o poziție de lider pe piețele vest-europene și un loc tot mai important pe piețele din Europa Centrală și de Est și din Asia.