Stimate domnule Presedinte Klaus Johannis,
Stimate domnule Prim – Ministru Victor Ponta,
Coalitia pentru Mediu din Romania va solicita sa luati masuri urgente pentru a garanta securitatea membrilor societatii civile din Romania si pentru a combate agresiunea unor investitori si infractori impotriva activistilor de mediu.
Incidentele care au avut loc pe malurile Raului Alb, judetul Hunedoara, in care au fost agresati fizic o jurnalista din Germania si colegul nostru Gabriel Paun, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Mediului Agent Green, arata masura in care institutiile statului roman, pe care le conduceti, isi indeplinesc atributiile. Acestea nu fac altceva decat sa contribuie la mentinerea unui climat mafiot in randul unor investitori, care reactioneaza prin metode violente si care nu considera sa se supuna legilor Romaniei si isi permit orice. Incidentul a avut loc din simpla cauza ca membrii societatii civile documentau constructia microhidrocentralei de pe Raul Alb, o crima de mediu, una din multele pe care societatea civila incearca sa le limiteze, chiar fara ajutorul institutiilor statului.
Colegul nostru, Gabriel Paun, se afla in spital cu multiple leziuni corporale. O alta persoana a cazut victima a atacului barbar al angajatilor firmei ABI Automotion SRL, fiind accidentat in timp ce soferul jurnalistei incerca sa fuga din aceasta ambuscada. Suntem alaturi de suferinta amandurora si consideram ca sunt victime ale:
# agresorilor implicati
# firmei constructorare a microhidrocentralei ABI Automotion SRL
# institutiilor abilitate de la nivel local
# clasei politice care intretine un climat de ura la adresa activistilor ecologisti.
Va solicitam sa condamnati public faptele descrise mai sus si sa demarati toate masurile pentru identificarea, prinderea agresorilor si tragerea lor la raspundere pentru actele de violenta comise in data de 24.05.2015.
Va solicitam sa luati in considerare climatul de nesiguranta creat si sa garantati integritatea fizica a tuturor celor care activeaza in organizatiile societatii civile, precum si a jurnatistilor care documenteaza infractiunile de mediu din Romania si care, de altfel, nu fac decat sa completeze prin activitatile lor lipsa de capacitate a institutiilor statului.
De asemenea, solictam controlul de urgenta al tuturor autorizatiilor obtinute pentru dezvoltarea proiectelor de microhidrocentrale pe raurile de munte din Romania si investigarea modalitatilor in care s-au obtinut acestea, precum si intocmirea unui raport public cu privire la acestea.
In asteptarea unor masuri urgente,
Coalitia pentru Mediu din Romania
Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 32 de organizatii non-guvernamentale pentru protectia mediului, din toata tara:
Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Durabila “Alutus”
WWF Romania
FundatiaTerra Mileniul III
Asociatia “Floarea Reginei” Sinaia
Asociatia BioSilva
Asociatia Ecoteca
Clubul de Cicloturism “Napoca”
Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania
Asociatia ECOS Dolj
Fundatia Actiunea Ecologica
Asociatia Ecologica TURISMVERDE
Asociatia Strawberrynet
Asociatia pentru Dezvoltare “DUNAREA DE JOS”, Calarasi
Asociatia Sighisoara Durabila
Viitor Plus
Asociatia Romana de Permacultura
Fundatia Activity Resita
Asociatia Mai Bine Iasi
Asociatta Salvati Dunarea si Delta
Asociatia GreenItiative
Asociatia AGENT GREEN
Asociatia Kogayon
Asociatia Natura Transilvaniei
Asociatia 2 Celsius
Asociatia Bankwatch Romania
Fundatia Eco-Civica
Asociatia MaiMultVerde
Reper 21
Ateliere fara Frontiere
EcoBucovina
Centrul National pentru Productie si Consum Durabile