“Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit” (Art. 31 din Constitutia Romaniei)

Dar de la drept la fapta e un lung drum de parcurs. Raspund institutiile publice solicitarilor? In ce masura? Ce subterfugii sunt folosite pentru a evita efectul legii? Dar cetatenii uzeaza de acest drept?
 
Daca vrei sa afli in ce masura prevederile acestei legi sunt respectate de catre cei vizati, daca vrei sa afli in ce fel acasta lege este importanta pentru simplul cetatean si care sunt consecintele neaplicarii ei, atunci in octombrie fii cu ochii pe Sponge!
 
Tema lunii octombrie este INFORMATIA DE INTERES PUBLIC. Asociatia ActiveWatch va sta la dispozitie cu date despre eficienta legii accesului la informatie, categoriile sale, actori institutionali, informatia in presa, importanta pentru ONG-uri, instrumente online, bune sau rele practici, toate din perspectiva interesului public.
 
Laboratorul media experimental Sponge  propune in fiecare luna o tema de discutii pe care le puteti urmari si la care puteti contribui personal pe site-ul laboratorului -  http://thesponge.eu. Fiecare luna se incheie cu un atelier practic.
 
Daca esti deja pasionat si vrei sa te conectezi la comunitatea celor care promoveaza o lume digitala libera si deschisa, in care libertatea de exprimare si viata privata sunt respectate si garantate, sau dacă iti suna interesant si vrei sa vezi cu ce se mananca treaba asta, urmareste articolele de pe site-ul http://thesponge.eu. Daca vrei sa contribui cu un articol pe această tema, trimite-l la adresa contact@thesponge.eu si inscrie-te pe lista noastra de discutii.
 
ActiveWatch este o organizatie de drepturile omului care militeaza pentru comunicare libera in interes public. Directiile strategice de interventie sociala ale organiztiei sunt: politicile de buna guvernare, libertatea de exprimare, anti-discriminarea si educatia media. De-a lungul timpului, ActiveWatch a oferit o platforma de dezbateri in jurul unor teme sensibile: incalcari ale drepturilor omului, presiuni asupra mass-media, lipsa de transparenta a initiativelor autoritatilor publice locale si centrale.

Sponge este un laborator media experimental care conecteaza organizatii din domeniul media, tehnologia informaiei si a transparentei. Experimentam cu noi unelte digitale de eliberare a informatiei de interes public. Promovam informaaia libera, relevanta si verificabila sub forma de articole sau aplicatii. Organizam ateliere, hacatoane, cursuri si conferinte. Partenerii Sponge sunt Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Active Watch, Fundatia Ceata, Geo-spatial, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Facultatea de Stiinte Politice - Universitatea Bucuresti.
 
Aceasta activitate face parte din proiectul „Sponge - conectarea retelelor si comunitatilor de inovatori din domeniul media, tehnologia informatiei și a comunicarii. Proiectul este coordonat de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si este finantat  prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati: www.eeagrants.org
 
-- 
Intră in comunitatea SPONGE: aici.
Vizitează-ne: www.thesponge.eu