Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) lansează sub egida Platformei RO2019 a societății civile brief-ul „Valori europene în contextul Președinției României la Consiliul UE”, despre importanța și provocările cu care valorile europene se confruntă în spațiul comunitar. Europa valorilor constituie una dintre cele patru teme prioritare ale Președinției României la Consiliul UE.
Documentul trece în revistă tema valorilor europene în construcția europeană și propune o serie de recomandări din partea societății civile, cu mai puțin de o lună înainte de preluarea Președinției Consiliului UE de către România, la începutul anului 2019:
Valorile pro-europene şi pro-democratice trebuie susţinute activ de guvernele europene și organizaţiile societăţii civile, într-un context de regres continental al încrederii în mecanismele democratice.
Drepturile omului, statul de drept, pluralismul, libertatea, demnitatea umană trebuie considerate valori nenegociabile şi trebuie promovate de către toți actorii scenei politice.
Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism suplimentar de evaluare juridică a legilor adoptate pentru transpunerea Directivelor europene, astfel încât guvernele să nu poată folosi legiferarea la nivel naţional pentru a limita spectrul activităţilor societăţii civile.
Guvernele naţionale care iniţiază acțiuni contrare prevederilor Articolului 2 TUE trebuie invitate de Comisia Europeană pentru clarificări, în cazul în care mecanismele interne de checks and balances nu reacţionează în faţa derapajelor.
Comisia Europeană ar putea iniţia un program european comun de educaţie civică, apelând la expertiza societăţii civile, ţinând cont de faptul că segmentele cele mai dezamăgite de funcţionarea democraţiei sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani.
Un viitor Instrument al Valorilor Europene şi alte programe de finanţare dedicate prezervării cetăţeniei democratice şi europene trebuie decuplate de la guvernele naţionale, pentru a edifica un spațiu civic independent.
Comisia Europeană poate extinde măsurile pentru a contracara centrele de fakenews și discurs anti-democratic, alături de un program de stimulare a jurnalismului independent.
Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism de intervenție rapidă pentru atacurile împotriva societății civile în sens larg, astfel încât sindicatele, universitățile sau ONG-urile aflate în dificultate să se poată adresa UE pentru consultanță juridică și conservarea unui spațiu civic protejat de ingerințe nelegitime.
Brief-ul „Valori europene în contextul Președinției României la Consiliul UE” poate fi accesat integral AICI.
***
Platforma RO2019 a societății civile este o inițiativă neguvernamentală a Europuls – Centrul de Expertiză Europeană și a Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, lansată în 2016 pentru a sprijini pregătirile pentru Președinția Română a Consiliului UE din prima jumătate a lui 2019. Proiect neutru din punct de vedere politic, RO2019 își propune să coaguleze eforturile societății civile românești din țară și din străinătate pentru a asigura trecerea cu succes a celui mai important test de maturitate al României de la aderarea la UE în 2007. Detalii și noutăți despre platformă sunt disponibile aici.
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei iniţiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizaţie pentru organizaţii, ce consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc. Fundaţia derulează proiecte în domenii precum educaţie, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială; dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale. Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.
Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este o organizaţie neguvernamentală înființată în 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul acesteia este acela de a promova procesul de integrare europeană în România dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. Europuls urmăreşte să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferinţe, printre participanții la aceste evenimente numărându-se comisari europeni, europarlamentari români şi străini, lideri politici, reprezentanți ai societăţii civile, experți şi jurnaliști. Europuls este inițiatorul şi principalul organizator al EUROSFAT, forumul anual dedicat dezbaterilor pe teme europene. Mai multe informații sunt disponibile la www.europuls.ro.