La sfârșitul săptămânii trecute, strada Gladiolelor din Terezian a fost eliberată de mașini și redată comunității, în cadrul Zilelor Vecinătății 2019, eveniment organizat de Fundația Comunitară Sibiu, alături de partenerul principal wenglor și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Comunității.
Spații și contexte de întâlnire și socializare
În pofida vremii capricioase și răcoroase, timp de două zile și jumătate, locuitorii cartierului și prietenii lor s-au bucurat de spațiul pus la dispoziție și i-au găsit alte modalități de întrebuințare. Activitățile propuse în cadrul evenimentului au fost gândite să atingă diverse nevoi ale cartierului, menționate de respondenții unui chestionar derulat anterior evenimentului, în cadrul unei etape de cunoaștere și înțelegere a Terezianului. Una din marile probleme amintite a fost lipsa sau existența unui număr insuficient de spații comune de întâlnire și de socializare, astfel încât tot evenimentul a fost conceput pentru a facilita acest lucru.
Un context de întâlnire deosebit a fost un picnic organizat în parcul Gladiolelor, unde lumea a fost invitată să facă o masă comună cu bunătățile aduse și să-și cunoască vecinii. În cadrul lui, reprezentanți ai Liceului LIA au adus pentru degustare o serie de produse proprii. De asemenea, bătălia pentru titlul de cea mai bună zacuscă a scos din case persoanele dornice să-și prezinte zacusca.
Competiții sportive
O altă nevoie identificată și abordată a fost crearea spațiilor pentru derularea activităților sportive, respectiv, o direcție importantă a evenimentului s-a concentrat pe acestea. Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, doritorii, adulți și copii, au avut la dispoziție terenuri de fussball, baschet, mese de ping-pong și spații pentru jucat tenis cu piciorul, iar în ziua de duminică au participat și la un cros prin cartier. De asemenea, una din cele mai antrenante activități atât pentru copii, cât și pentru adulți, a fost cursa cu obstacole Invictus, organizată cu sprijinul Jocurilor outdoor Invictus. Activitățile sportive au fost organizate alături de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu și cu sprijinul partenerului Decathlon.
MEȘTERește
În cadrul evenimentului, cei interesați au participat la o serie de ateliere și prezentări privind refolosirea obiectelor uzate, în cadrul cărora au învățat să creeze mobilier stradal din paleți, lămpi decorative din sticle vechi sau diverse lucruri din resturi de materiale textile.
Mobilierul stradal rezultat în urma acestora a fost donat Liceului LIA din zonă. De asemenea, una din lămpi a fost vândută, iar banii au fost donați pentru dotarea cu laboratoare de robotică a școlilor din cartiere mărginașe, în cadrul Fondului Științescu Sibiu.
Ateliere copii
Printre primii locuitori care au cucerit strada și trotuarele libere de mașini au fost copiii din zonă, care, de altfel, au propus organizarea unui concurs de trotinete. De asemenea, mai multe ONG-uri sibiene au ținut o serie de ateliere pentru cei mici. Acestea s-au axat pe explorarea cartierului și a istoriei sale, cu ajutorul turelor de cargobicicletă de la Școala Trimitoare sau vânători de comori arhitecturale alături de Asociația de-a arhitectura; ateliere de robotică cu Asociația Stiințescu Hub; jocuri educaționale de la Mindspot sau ateliere ce vizează aspecte ecologice, alături de As. Joaca de-a Ecologia.
Cartierul istoric și cultural
Viața cartierului și evoluția sa au fost surprinse și prezentate într-o expoziție foto în aer liber și o întâlnire cu istoricului Răzvan Pop. Nu în ultimul rând, Serenada în vecini - Pune mâna pe chitară, concertele Mariei Cojocaru, Călin Han, The Hipodrome of Music, precum și proiecția de film din timpul serilor au adus oamenii împreună.
***
Despre Zilele Vecinătății 2019:
În acest an, Zilele Vecinătății și-a propus să cerceteze identitatea micro-comunităților din aria Terezianului, să activeze spiritul comunitar al locuitorilor și apoi să-i răsplătească pentru implicare cu câteva zile de sărbătoare. Astfel, evenimentul s-a transformat într-un proiect gândit în 3 etape: zilele cunoașterii, zilele implicării și zilele sărbătorii, care au loc în perioada august-noiembrie.
Conceptul inițial al proiectului a fost dezvoltat de Asociația Pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) începând cu 2014 și implementat în o serie de cartiere (Hipodrom, Vasile Aaron, Valea Aurie etc.). Printr-un parteneriat cu AIOS pentru păstrarea know-howului în proiect, Fundația Comunitară Sibiu și-a propus să continue și să îmbunătățească această tradiție la Sibiu.
Zilele Vecinătății în cartierul Terezian este organizat în 2019 de Fundația Comunitară Sibiu alături de partenerul principal wenglor România și este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.
Fundația Comunitară Sibiu este un finanţator privat local ce identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind, astfel, la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite prin intermediul granturilor.
Credit foto: Gabriela Cuzepan.