Reciclarea deseului menajer si transformarea acestuia in compost reprezinta o solutie sustenabila eficienta pentru dezvoltarea economiei romanesti - este concluzia conferintei ,,Compostul, solutia viabila pentru managementul deseului biodegradabil” organizata astazi, 24 martie 2011, la Timisoara, de catre Asociatia Bioplastic Romania.

Conferinta ,,Compostul: solutia viabila pentru managementul deseurilor biodegradabile” ofera mediul favorabil atat pentru factorii implicati cat si pentru cei interesati in a gasi solutii de gestionare a deseurilor biodegradabile si oportunitati economice prin utilizarea acestora ca resursa.
Ministerul Mediului si Padurilor este convins ca acest eveniment se va incheia cu succes, prin facilitarea dialogului dintre autoritatile locale si mediul de afaceri, care sa constituie un punct de plecare pentru a ajunge la o solutie viabila economic si in favoarea protectiei mediului.
Avem speranta ca aceasta conferinta va avea un impact pozitiv, in sensul dezvoltarii pietei compostului din Romania, a declarat Anisoara Popescu, Consilier Directia Gestiune Deseuri și Substante Periculoase, Ministerul Mediului.

Este important, pentru sanatatea generatiei noastre si pentru cea a generatiilor viitoare intelegerea civica a aspectelor care privesc o atitudine responsabila fata de aspectul oraselor noastre, de modul in care intelegem sa gospodarim spatiul de care beneficiem. In acelasi timp este important sa intelegem ca ,,serviciile verzi” ca si  ,,joburile verzi’  nu sunt notiuni care apartin viitorului ci sunt notiuni care trebuie sa fie intelese puternic de catre toate generatiile, este declaratia Biroului de Presa al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Era de datoria Primariei Municipiului Timisoara sa se implice ca partener intr-un proiect precum aceasta conferinta. Noi, la Timisoara, am introdus de ceva vreme colectarea duala a deseurilor, insa, dincolo de aceasta colectare, este extrem de important sa invatam si sa beneficiem din punct de vedere economic de pe urma ei. Sper ca in urma discutiilor de astazi sa ajungem la solutii concrete, aplicabile pe termen lung in ceea ce priveste transformarea deseurilor menajere intr-o materie prima ecologica, fapt care nu poate fi decat in avantajul Timisoarei si al cetatenilor orasului, a declarat Gheorghe Ciuhandu, Primarul Municipiului Timisoara.

Aceasta conferinta are o semnificatie speciala, este prima manifestare de acest gen din Romania care demonstreaza prin puterea exemplului ca SOLUȚIA VIABILA PENTRU MANAGEMENTUL DEȘEULUI BIODEGRADABIL ESTE COMPOSTUL, a declarat Constantin Rebedea, Presedintele Asociatiei Bioplastic Romania.

Reprezentantii autoritatilor centrale si locale din Timisoara (Anisoara Popescu - Consilier Directia Deseuri Ministerului Mediului, Silivian Ionescu – Seful Garzii de Mediu, Cornel Brezuica – Presedinte AFM, Madalina Cozma – Director Comunicare ANPM etc.), locale din Timisoara (Primar Ciuhandu) si ai judetelor invecinate, nume importante ale domeniului gestionarii deșeurilor, din tara și din strainatate, alaturi de reprezentanti ai societatii civile din Romania au fost informati cu privire la avantajele colectarii selective a  gunoiului menajer de  catre vorbitori romani si internationali (Italia si Belgia).

Ne aflam intr-un moment istoric pentru societatea romaneasca, pentru intelegerea problemelor si pentru gasirea unor solutii pentru deseuri; o cale de a castiga o pozitie importanta si un rol primar in alegerile ecologice din Europa.
Nu trebuie sa uitam ca Romania are in prezent nevoie de dezvoltare economica iar industria verde poate fi folositoare pentru sporirea acestei dezvoltari. Compostarea este eficienta pentru ca include reciclarea si valorificarea deseurilor organice si are beneficii importante asupra agriculturii, a spus Margherita Caggiano, Market Developer - Entsorga Spa Italia.

80% din totalul gunoiului menajer reciclat in Italia
In cadrul conferintei au fost prezentate studii de caz si exemple concrete ale unor regiuni si companii din Italia care au inteles si beneficiaza de avantajele transformarii gunoiului menajer in materie prima ecologica pentru agricultura si biogaz pentru industrie.

Ne asteptam ca prin intermediul acestei conferinte, cu invitati de calitate si cu importante prezente institutionale, sa putem oferi un stimul sectorului care este fundamental pentru protectia mediului inconjurator in Romania. Ne referim in special la ceea ce inseamna gestionarea deseurilor biodegradabile, care pot reprezenta o oportunitate a productiei de energie regenerabila si ajuta, in acelasi timp, si sectorul agricol  prin productia de compost de calitate.
Cred ca interventia noastra poate sa fie utila pentru ilustrarea unui model de succes de colectare selectiva a deseurilor si de valorificare a deseurilor biodegradabile, a declarat Luigi Frulli, Director tehnic - Etra Spa Italia.

Oras curat, cetateni multumiti si bani la bugetul local?
Autoritatile locale sunt liderii comunitatilor, sunt cei care dau tonul si care au puterea de decizie prin care sa isi transforme orasul intr-unul cu respect fata de mediu iar din deseuri sa faca bani, pentru a investi in alte proiecte pentru cetateni, au punctat vorbitorii italieni.

Acestia au relevat exemplul Legii italienesti, care reglementeaza utilizarea obligatorie de pungi biodegradabile pentru colectarea deseurilor organice si transformarea acestora, cu ajutorul acestor sacose, in compost: Pentru industria compostului foarte important este aspectul legislativ iar exemplul Italiei spune ca Legea reglementeaza utilizarea obligatorie de pungi compostabile, nr. 205/10 dec.2010), a spus David Newman, Director General - Consortiul Compostatorilor din Italia.

Compost obtinut din bucatarie
Compostul poate fi obtinut in orice gospodarie si oricine poate produce ingrasamant natural din legumele si fructele aruncate la cosul de gunoi, au afirmat vorbitorii conferintei.

Compostul este un ingrasamant natural, similar cu humusul din padure. Acesta se obtine din resturi organice provenite din descompunerea deseurilor menajere, a plantelor sau a altor substante organice.

Romania este invitata sa preia exemplul succesului italian, prin organizarea de campanii ce vizeaza promovarea colectarii selective a deseurilor organice si biodegradabile. In acest sens, cetatenii si autoritatile locale pot apela la ajutorul unor firme specializate, care pun la dispozitie saci biodegradabili si containere de compostare de interior/exterior.

Conferinta a fost formata din trei sesiuni distincte: prezentarea cadrului legal romanesc referior la compost vs directivele europene, modalitatea in care trebuie facuta strategia campaniilor de promovare a colectarii selective si tehnologia folosita in producerea compostului.

Despre organizatori:
Asociatia Bioplastic Romania, organizatie nonguvernamentala - unica de profil din Romania al carei scop este promovarea maselor plastice biodegradabile - are ca obiectiv organizarea si sustinerea de campanii de informare si constientizare a publicului privind colectarea selectiva a deseurilor si avantajele compostului pentru societatea romaneasca.


Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Asociatia BIOPLASTIC Romania
E-mail: asobio@asobio.ro
Tel: 0728.094.159
Fax:  031.817.30.17