O noua etapa a cursurilor gratuite de perfectionare “MANAGEMENT de PROIECT din perspectiva dezvoltarii durabile” s-a incheiat saptamana aceasta la Cluj Napoca. Peste 70 de persoane, provenind din zone diverse din Romania, s-au format in vederea implementarii indicatorilor de dezvoltare durabila in proiectele pe care le deruleaza. Astfel, o noua promotie de beneficiari ai fondurilor europene (in mod particular din POSDRU) este mai pregatita sa cheltuie eficient si responsabil finantarea obtinuta. Cursurile s-au desfasurat in luna martie 2012 in doua sesiuni.
Cursurile sunt autorizate CNFPA si sunt organizate de prima comunitate de practica pentru dezvoltare durabila din Romania, www.comunitatedurabila.ro. Obiectivul acestora – instruirea managerilor de proiect din Romania in litera si spiritul dezvoltarii durabile, si motivarea acestora in sensul cheltuirii cat mai responsabile a resurselor – a fost atins pe deplin daca tinem cont de remarcile participantilor:
“Daca reusesti sa aplici in practica, cu adevarat si nu doar pe hartie, principiile dezvoltarii durabile in fiecare etapa a proiectului, poti sa te declari un bun manager, ca sa nu exagerez si sa spun "managerul ideal" (o adevarata arta la urma urmei)”, spune Anca Mercea de la Asociatia Pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Neuro-Psihici din Cluj Napoca.
“Sincer, pana sa particip la acest curs, aveam doar cateva notiuni de baza despre conceptul de dezvoltare durabila. Abia acum am realizat importanta acesteia in implementarea proiectelor. Parerea mea este ca mai utila este clarificarea acestui aspect, decat partea de management al proiectelor. De ce? Pentru a putea gandi in perspectiva, pentru a putea gandi “verde”, pentru a tine cont si de viitor (atat al nostru, ca indivizi, cat si al nostru, ca specie)”, declara Catalin Fiu-Mitrea, Asociatia pentru Sanse Egale din Targu Jiu.
“Cursul de Manager de proiect este foarte util, insa cunostintele despre dezvoltarea durabila coroborate cu acest curs au dat un plus de valoare acestui standard ocupational”, zice Oana Toma-Dumitrescu, Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural.
Cursurile de la Cluj Napoca au fost destinate angajatilor organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor si patronatelor, beneficiari de proiecte finantate prin POSDRU. Ele continua in luna aprilie la Sinaia.
Anul trecut, peste 150 de persoane au participat la aceste cursuri de perfectionare iar pentru 2012, ComunitateDurabila organizeaza opt sesiuni, adresate altor aproximativ 160 de membri ai Comunitatii de practica. Cursul - autorizat CNFPA si acreditat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - este sustinut de specialisti ai Fundatiei Terra Mileniul III, organizatie cu o experienta de 14 ani in domeniul educatiei nonformale.
Despre Comunitatedurabila.ro
Prima comunitate de practica pentru dezvoltare durabila din Romania a fost formata in 2010 si reuneste in acest moment peste 500 de membri, experti si manageri interesati sa dezvolte profilul durabil al proiectelor lor. Comunitatedurabila.ro este un rezultat al „Parteneriat pentru dezvoltare durabila”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeste in oameni!”, initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch si implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.
***
Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectia mediului, care a demonstrat in cei aproape opt ani de activitate ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. SDD are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltare comunitara locala, managementul deseurilor, economie sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)
Persoana de contact:
Tea Vasilescu
PR Executive
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
tea.vasilescu@salvatidelta.ro
0729.882.614