Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET, Primaria Rasnov si Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti organizeaza in perioada 10 – 24 Iulie 2009 editia a X-a a proiectului “Curtea Comediantilor - Atelier European de Arta Medievala, Renascentista si Traditionala”, editie denumita generic “Visul unei nopti de vara".

Evenimentul se va desfasura la Rasnov si Bucuresti (cu participare la festivalul de la  Sighisoara).
 


Proiectul "Curtea Comediantilor" este finantat si de Programului european "Tineret in Actiune”

Partener:  Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” – Bucuresti
Partener finantator: Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti
Parteneri media: Jurnalul National, www.dordeduca.ro, www.port.ro, RadioBucuresti.
Sprijin : MCQ Company, Asociatia MIORITICS, Asociatia ART PERSPECTIVE,  Restaurantul INTIM, Atelierul de Grafica, Editura STEPHANUS, PF FOLEA,



La Ateliere vor participa grupuri artistice de tineri  din tara (Compania de arta Studio 24, - bucuresti, Grupul de muzica medievala si traditionala TRUVERII - Bucuresti, studneti de la UNATC, Grupul COMEDIANTII - Bacau), dar si trupe artistice de tineri din Spania (grupul Raiceiros), Estonia (grupul Tee Kubis) si Turcia (grupul KARE) .

Vor fi invitate sa prezinte spectacole si Concerte in cadrul Curtii Comediantilor grupuri artistice din Romania (Teatrul Bacovia din Bacau, Trei Parale - Bucuresti, Huniadi Cantores - Hunedoara, Grupurile folclorice din Rasnov, Ansamblul folcloric DOINA-Bucuresti, Teatrul studentesc LUDIC – Iasi, actorii Danile FAT si Paul IONESCU).



Programul Curtii Comediantilor se va desfasura dupa cum urmeaza:
•    11 - 17 Iulie, Rasnov, atelier inchis
•    18 Iulie, Rasnov, atelier deschis publicului
•    18 – 19 Iulie, Rasnov, Stagiunea comediantilor – spectacole lucrate in ateliere si spectacole invitate
•    22 Iulie  – Bucuresti, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti “ - Stagiunea comediantilor  si Ateliere deschise
•    25, 26 Iulie – Sighisoara spectacole in cadrul Festivalului Medieval

Editia din 2007 a fost onorata cu Mentiune la sectiunea Arta si Cultura din partea Galei Societatii Civile.



Editia din 2004 a primit Premiul pentru cel mai bun proiect cultural pentru tineret din partea Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor

Din 2 iulie aspecte din cele 9 editii anterioare vor putea fi vizionate intr-o expozitie de fotografie retrosepctiva in holul Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti

Scurt Istoric :
Dupa ce a initiat Festivalul de Arta medievala de la Sighisoata (in 1992), SCAT CONCRET si Compania de Arta STUDIO 24  ofera ocazia descoperirii creatiei si a modului de viata al trupelor de artisti ambulanti printr-un proiect aparte, denumit "Curtea Comediantilor".

Devenit un eveniment traditional, “Curtea Comediantilor” a fost infiintata de Compania de arta STUDIO 24 in anul 2000 in Lecce, impreuna cu asociatia SPECIMEN. A fost continuata in acelasi an in Romania (Sighisoara, Bucuresti, Ramnicu Valcea – Participanti Compania de Arta Studio 24 si Compania SPECIMEN Teatro) organizat fiind de catre SCAT CONCRET. In anii urmatori s-a reluat la Sighisoara si Curtea Veche din Bucuresti (2001 – participanti din Romania si Galicia), la Hanul lui Manuc in Bucuresti (2002 – participanti din Romania si Italia), in cetatea Rasnov si in Bucuresti (2003 - 2008  - din 2005 la Muzeul National al Satului – participanti din Romania, Italia, Spania, Malta, Irlanda, Suedia, Portugalia, Croatia, Ungaria, Turcia).

Curtea Comediantilor este un  atelier de creatie artistica, descoperire, cultura, un spatiu atemporal in care cautam sa ne gasim radacinile culturale europene. Acest eveniment readuce in mileniul trei viata si spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist si baroc, dar si traditiile acelor vremuri ramase in constiinta populara.

Intalnirea pe plan artistic dintre tineri de culturi diferite ne dovedeste ca unitatea Europei trebuie sa se construiasca pe educatie culturala, caci prin arta barierele de limba, religie, sociale, economice sunt depasite.

Contacte organizatori principali:
0743 090 904 – Carmen MARUNTELU – visepresedinte SCAT CONCRET, director organizatoric
0744 677 307, 0722 261 557 – Mihai Serghei Todor – regizor, director artistic
Mail : courtofcomedians@yahoo.com

Detalii despre Curtea Comediantilor gasiti pe blogul http://curteacomediantilor.blogspot.com/