Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, Fundatia Iosif, Fundatia Pro Women, Asociatia pentru Dezvoltarea Programelor Sociale, Centrul Diecezan Caritas Iasi si Fundatia „Spiru Haret”filiala Iasi cheama in judecata Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru nereturnarea TVA-ului pentru sumele cheltuite in cadrul proiectelor PHARE 2005-2006.

Cele sase organizatii au de recuperat de la AM POSDRU din cadrul MMFPS (care a preluat gestionarea Phare 2005-2006), in total de 46.284,42 euro, aferente a 12 proiecte finalizate in urma cu aproape 3 ani, sume pe care organizatiile le-au avansat din fonduri proprii la vremea desfasurarii proiectelor.

La nivel national sunt 423 de contracte finantate prin Phare 2005-2006,  pentru care ar trebui sa fie returnati cam 750.000 euro aferent TVA-ului.  

Pana in prezent, au fost parcursi pasii legali necesari inainte de actiunea in instanta: notificarea de plata transmisa prin executor judecatoresc, invitarea la conciliere directa trimisa la AMPOSDRU, o adresa de instiintare a OPCPMinisterul de Finante prin care s-au solicitat clarificari cu privire la plata TVA-lui si o adresa catre Ministerul Fondurilor Europene prin care a fost sesizata situatia si se cerea sprijinul in rezolvarea problemei.

Singurul raspuns a venit de la OPCP- Ministerul de Finante care sustine ca problema sesizata e de competenta MMFPS. AM POSDRU nu s-a prezentat la conciliere, iar Ministerul Fondurilor Europene nu a oferit un raspuns la solicitarea noastra desi a expirat termenul legal.

„In cadrul unei audiente la AM POSDRU am abordat si problema rambursarii TVA-lui pe proiecte PHARE, si mi s-a explicat ca in situatia in care ne aflam noi, sunt sute de institutii care au gestionat proiecte, ca totul e pregatit pentru a se face platile, doar ca nu au banii. De asemenea, persoane din conducerea AM POSDRU au precizat  ca TVA-ul in discutie a fost prevazut in bugetul pentru anul 2012 si inca nu s-au primit banii de la bugetul de stat, dar ca imediat cum vor primi banii, vor face platile. Acelasi raspuns l-am primit si in 2010/2011 cu asigurarea ca pana la sfarsitul anului vom prim banii, ceea ce evident nu s-a intamplat. Practic acest ultim demers a incheiat toate posibilitatile de dialog cu AM-ul cu privire la acest  subiect, singura cale de recuperare a banilor ramanand instanta” – a declarat Angela Achitei, presedinte ADV Romania.  

Reactia autoritatilor romane fata de implementatorii de proiecte europene este cunoscuta, si desi la nivel declarativ se afirma ca se intreprind eforturi pentru accesarea banilor europeni, situatii de intarziere de plati sau neplata fara explicatii si termene a sumelor de catre reprezentantii Statului Roman fac aceste fonduri neatractive si riscante. ”In prezent, exista cereri restante de plata a TVA –ului avansat pe parcursul anului 2011, inclusiv la beneficiarii de finantare de fonduri structurale gestionate tot de catre MMFPSAMPOSDRU. Se pare, ca avem deja o traditie in Romania, prin care statul se imprumuta de la institutiile care acceseaza fonduri europene fara a plati penalitati de intarziere. Acest mecanism defectuos, nu poate duce decat la falimentarea celor care implementeaza proiecte, si care, culmea poate sunt printre putinii fara datorii la bugetul de stat” -  a declarat Angela Achitei, presedinte ADV Romania.
Mentionam ca cele sase organizatii iesene vor depune saptamana viitoare cererea de chemare in judecata a celor care prin neprofesionalism si neimplicare, reactioneaza impotriva intereselor tuturor romanilor de a beneficia de dezvoltarea pe care o pot oferi fondurile europene.
Detalii cu privire la acest demers va pot fi oferite de Mihaela Munteanu, director dezvoltare si comunicare al ADV Romania la tel. 0740513864 sau e-mail: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro .