Anul acesta, Ziua Internationala a Dunarii a fost sarbatorita la cea de-a doua editie a Festivalului Gastronomic si Etnocultural D’ale Gurii Dunarii, care a reunit iubitori de pretutindeni ai Deltei si membri ai comunitatilor locale, sub sloganul Savurati Dunarea si Delta.
 
In cadrul festivalului-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii, bucatari iscusiti din noua comunitati deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi, Sulina) s-au intrecut in prepararea de bucate traditionale specifice Deltei. Specialitatile pregatite in concurs au fost evaluate de juriul din care au facut parte Vintila Mihailescu – presedinte, Ivan Patzaichin, Ioana Craciunescu, Razvan Cucui si Teodor Frolu.
 
Marele Premiu Ursus Breweries a fost castigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro oferiti de Ursus Breweries pentru reamenajarea scolii din sat. Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Jurilovca, care a primit Premiul Special Coca-Cola. Cei 2.000 de euro oferiti de Coca-Cola vor contribui la infiintarea unui Muzeu al Pescarului in localitate. Premiul „Radu Anton Roman” a fost castigat de echipa de bucatari din Crisan, iar cei 1.000 de euro din partea Asociatiei Salvati Dunarea si Delta sunt pentru amenajarea dispensarului local.
 
Cele patru premii pentru categorii, in valoare de 500 de euro fiecare, au fost castigate de urmatoarele echipe:
-       echipa din Mahmudia – premiul pentru cea mai buna gustare, care va finanta achizitionarea de materie prima pentru atelierul de impletituri din localitate;
-       echipa din Chilia Veche – premiul pentru cel mai bun bors de peste, care va fi folosit pentru infiintarea de parcuri si locuri de joaca pentru copii;
-       echipa din Sulina – premiul pentru cel mai bun fel principal de mancare din Delta Dunarii, care va ajuta la dotarea cu aparate de aer conditionat a spitalului din localitate;
-       echipa din Sarichioi – premiul pentru cel mai bun desert traditional, care va fi folosit pentru cumpararea de jaluzele pentru noua scoala din localitate.
 
Invitatii speciali ai evenimentului au fost Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos si Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, John Dalli, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor, Dan Carlan. Oficialii europeni, impreuna cu ministrul Agriculturii, au sustinut conferinta de presa cu tema Importanta si mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale si a alimentatiei traditionale.
 
Cu ocazia festivalului, Salvati Delta i-a oferit prietenului Deltei Dunarii, Dacian Ciolos, diploma de membru de onoare al asociatiei, in semn de recunostinta pentru incurajarea dezvoltarii durabile si pentru atasamentul definitiv fata de cauza conservarii si protejarii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
 
Aceeasi calitate i-a fost conferita si profesorului universitar Adrian Gagea, in semn de apreciere pentru colaborarea cu Comandantul Jacques-Yves Cousteau in realizarea filmelor despre Delta Dunarii.
 
De Ziua Dunarii, oficialii prezenti la eveniment au dezbatut cele mai stringente probleme ale Dunarii in cadrul mesei rotunde cu tema  „Avem o Dunare. Cum procedam?”. Principalele subiecte dezbatute au vizat impactul fondurilor europene asupra dezvoltarii durabile, oamenii si biodiversitatea, calitatea apei.
 
Cu aceasta ocazie, participantii la dezbatere au punctat o serie de deficiente administrative generate de lipsa de cooperare intre institutiile cu atributii in protejarea Deltei si de incapacitatea de a absorbi fondurile europene destinate zonei Deltei Dunarii. Printre oportunitatile, de multe ori nevalorificate, prezentate de participanti au fost: fondurile din cadrul Programului Operational pentru Pescuit – Axa 4, fondurile programelor UNESCO si Strategia Dunarii.
 
Prin finantarea unor proiecte de dezvoltare pentru comunitatile Deltei, proiectul D’ale Gurii Dunarii isi propune sa ofere o alternativa viabila prin dezvoltarea ecoturismului, in general, si valorificarea turistica a traditiilor gastronomice si culturale specifice zonei. Festivalul reprezinta un prilej pentru promovarea unui comportament responsabil in Delta Dunarii si pentru descoperirea alternativelor durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic si folcloric al Deltei.
 
Cea de-a doua editie a Festivalului Gastronomic si Etnocultural D’ale Gurii Dunarii a fost organizata in perioada 25-27 iunie 2010, cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii, celebrata anual in data de 29 iunie, evenimentul fiind o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si Ministerului Mediului si Padurilor, cu sustinerea Ursus Breweries si a Sistemului Coca-Cola in Romania si cu sprijinul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Consiliului Judetean Tulcea, Camerei de Comert Tulcea. Evenimentul a fost sustinut de Bucataria pentru toti, Radio Guerrilla, Radio Romania Actualitati, TVR, Jurnalul National, Radio Antena Satelor, Radio Constanta, Kamikaze si 24 FUN, in calitate de parteneri media.