Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor organizeaza luni, 1 octombrie 2012, o dezbatere avand ca tema riscurile de mediu ale amenajarilor de microhidrocentrale pe raurile de munte din Romania, in prezenta autoritatilor implicate - MMP, ARPM Arges, ANPM, GNM, Natura 2000.

O scurta cronologie a controversatului subiect MHC:

2009 – 2010: incep primele lucrari de amenajare de microhidrocentrale (MHC) pe cursurile raurilor din Fagaras si din alte zone din tara

1 noiembrie 2011: Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) adreseaza o scrisoare deschisa ministrului Laszlo Borbely in care atrage atentia ca amploarea pe care constructia de MHC-uri a capatat-o in special pe raurile de munte aflate in arii protejate este in neconcordanta cu legislatia nationala si europeana. CMR solicita elaborarea unei strategii nationale serioase in domeniul energiei hidro pentru a stabili clar contributia energiei din surse hidro la atingerea procentului de 24% energie regenerabila, luand in considerare si impactul asupra mediului.

18 aprilie 2012: CMR cere printr-o scrisoare deschisa ministrului Korodi intreruperea lucrarilor la MHC-urile din Arges, evaluarea reala a situatiei din teren, suspendarea avizelor ilegale, emise post factum si aducerea albiilor la starea initiala. Se insista pe instituirea unui moratoriu pentru proiecte similare si pe reactualizarea legislatiei de mediu astfel incat prevederile sa faca referire si la siturile Natura 2000.

iulie 2012: In luna iulie au existat trei controale in zona ale Garzii Nationale de Mediu (GNM), Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului si Administratiei Nationale Apele Romane. „Traseul conductei de aductiune este paralela cu albia paraului Otic, conducta fiind ingropata pe malul drept, incalcandu-se astfel prevederile acordului de mediu nr. 10/21/04/2010, care prevede  ca . De asemenea, la data controlului GNM, se efectuau lucrari de pozare a conductei de aductiune pe malul drept al paraului Buda, in pozitie ingropata, fapt ce incalca prevederile acordului de mediu”, se arata in notificarea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti din iulie 2012 catre firma IMOB EXPERT CONSULTING SRL, care realizeaza lucrari de captare a apei pe Buda si Otic.

27 august: Mai multe ONG-uri si asociatii ale pescarilor au protestat pe cursul raurilor betonate din Fagaras impotriva neregulilor si ilegalitatilor persistente la constructiile de MHC-uri, enumerate in scrisoarea deschisa adresata Ministrului Mediului. Ministrul Mediului Rovana Plumb, aflata intr-o vizita de lucru la fata locului, a inaintat termenul de 16 septembrie pentru inchiderea lucrarilor ilegale. In total, exista aproximativ 50 de microhidrocentrale in curs de executie in toata tara, declara Ministrul Mediului la finalul lunii august 2012, iar legislatia a ramas in urma constructiilor. Desi lucrarile au inceput in 2009, abia in 2010 s-a binevoit sa se transpuna directivele europene din acest domeniu in legislatia romaneasca, dar autoritatile trebuie sa elaboreze niste proceduri in conformitate cu legislatia noua, ceea ce nu s-a intamplat, continua ea. Prin urmare, este nevoie de un studiu actualizat privind impactul de mediu ce urmeaza a fi produs, iar dezvoltarea economica trebuie sa mearga mana in mana cu conservarea biodiversitatii.

In cazul in care se constata ca Romania nu a respectat legislatia de mediu a comunitatii europene este foarte posibil ca sa fie demarata procedura de infringement. "In lumina noilor informatii sunt suficiente elemente pentru a cere clarificari autoritatilor romane cu privire la aplicarea legislatiei de mediu comunitara", se precizeaza intr-un document al Comisiei Europene.

Care e problema cu amenajarile de microhidrocentrale?
- sunt lucrari derulate in lipsa acordurilor de mediu (actualizate);
- sunt proiecte de constuctii aprobate fara respectarea in totalitate a legislatiei, cel mai important aspect fiind lipsa “studiului de evaluare adecvata” care e obligatoriu in Sit Natura 2000;
- proiectele tehnice nu au fost respectate in executie, legislatia de mediu a fost incalcata prin modificarea structurii geomorfologice a albiei minore, prin ingustarea sectiunii de curgere a apei dupa montarea conductelor pe terenul statului;
- sunt justificate cu documente si avize oficiale emise post factum de catre autoritatile de mediu judetene, in incercarea de a justifica / acoperi neregulile din executia proiectului.

Asadar, majoritatea lucrarilor sunt ilegale, se desfasoara fara un acord de mediu valabil intr-un sit Natura 2000, fara acordul custodelui, cu complicitatea autoritatilor care dau avize retroactiv, iar biodiversitatea este prima victima a MHC-urilor. Excavatoarele ajung in albia raurilor, lucru interzis de legislatie, iar lucrarile de captare ameninta raurile cu disparitia.