Trei instrumente de educație financiară nonformală, complet gratuite, au fost lansate oficial în cadrul Wall-ET Summit 2024: Experiențe și Inovații în Educația Financiară, eveniment organizat de Asociația Educație pentru Viața Reală (AEVR) și desfășurat pe 27 septembrie, la București.

 

Dedicat lucrătorilor de tineret, educatorilor și experților în educație non-formală și  financiară, Wall-ET Summit 2024 a adus în prim-plan cele mai noi metode și instrumente pentru a ajuta tinerii să dezvolte abilități financiare esențiale.

 

Cei peste 60 de participanți la eveniment au putut testa instrumentele gratuite de educație financiară nonformală:

  • Board Game VirtuALife, un joc care îi ajută pe tineri să învețe despre finanțe într-un mod interactiv, luând decizii în funcție de diferite situații de viață și obiective financiare.
  • Escape Game Triple C invită jucătorii să dezlege puzzle-uri și să exploreze povești reale care arată cum deciziile financiare pot influența viața. Ideal pentru tineri, profesori sau oricine vrea să învețe mai multe despre bani, jocul ghidează participanții prin scenarii ce implică bugetare, gestionarea datoriilor și evitarea capcanelor financiare.
  • Manualul WALLET de educație non-formală financiară  are scopul de a transforma educația financiară într-un proces accesibil și captivant pentru tineri. Gândit de educatori financiari pasionați, lucrători de tineret și psihologi, manualul oferă o nouă perspectivă asupra gestionării banilor, esențială pentru dezvoltarea unor competențe reale de viață.
     

Materialele au fost create în ultimii doi ani în cadrul proiectului Wall-ET, de către Asociația Educație pentru Viața Reală (AEVR) în parteneriat cu Asociación Promesas și Produções Fixe Unipessoal Lda, finanțat prin programul Uniunii Europene ERASMUS+. La testarea și îmbunătățirea instrumentelor au luat parte, în total, peste 150 de lucrători de tineret și 700 de tineri, cumulând 1.500 ore de învațare prin joacă.

 

Cele trei instrumente pot fi descărcate GRATUIT, inclusiv în limba română, de pe site-ul https://wall-et.eu, de la secțiunea Tools. Ulterior, pot fi folosite în ateliere și cursuri pe tematică financiară, dedicate tinerilor.

 

Pe lângă testarea instrumentelor, Wall-ET Summit 2024 a marcat încheierea și celebrarea proiectului Wall-ET, despre care au vorbit Silvia Mișu și Cornel Ionescu - Asociația Educație pentru Viața Reală (AEVR), coordonator proiect; Jo Claeys – reprezentant al Produções Fixe Unipessoal Lda (Portugalia) și Javi Quilez Peña - președinte Asociația Promesas (Spania).

 

La discuția „Strategii Educative Inovative pentru Alfabetizarea Financiară” au luat cuvântul experți din domeniul educației financiare și reprezentanți ai unor instituții ale statului.

  • Anca Păiușescu - Șef serviciu, Serviciul pentru aderare la OCDE și inovare în sectorul public, Secretariatul General al Guvernului, a vorbit despre Laboratorul de inovare - Inolab, care a dezvoltat o Rețea de inovatori cu peste 300 de voluntari pentru inovare atât din cadrul autorităților publice, mediul academic, sectorul privat și ONG-uri, a organizat workshop-uri pe teme privind inovarea în sectorul public, cu peste 300 de participanți și a facilitat co-crearea cu membrii rețelei a principalelor funcționalități ale platformei pentru inovare.
  • Despre resursele și programele de educație financiară ale Băncii Naționale a vorbit Laura Mîrșolea - Director Direcția Muzeu și educație financiară, BNR. În perioada 2009-2023, aprox. 500.000 de persoane au luat parte la activitățile gratuite de educație financiară desfășurate de instituție.
  • Dr. Cristina Barna - Cadru didactic asociat, Facultatea de Management, SNSPA, a adus în discuție Strategia Națională de Educație Financiară în România (2024 –2030) și provocările procesului de educație financiară la nivel universitar, alături de câteva propuneri pentru a încuraja studenții să-și dezvolte abilitățile financiare.
  • Importanța educației financiare pentru tinerii din medii vulnerabile a fost subliniată de Tatiana Duță - Șef serviciu DGASPC 6, profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Secretar executiv al CNASR.
  • Adrian Căruceru - Educator și Coach Financiar, OTP Foundation, a sintetizat pilonii educației financiare și cum ajută cunoașterea propriei personalități financiare la managementul eficient al banilor.

 

***

 

Despre Wall-ET

Proiectul Wall-ET: Experiences & Training este finanțat prin programul Erasmus+ și se concentrează pe dezvoltarea de instrumente practice și inovatoare, precum manuale de educație non-formală, jocuri de societate și escape room-uri educaționale, menite să sprijine atât tinerii, cât și lucrătorii de tineret. Conţinutul materialelor dezvoltate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.

 

Despre AEVR

Asociația Educație pentru Viața Reală (AEVR) oferă programe de educație financiară și antreprenorială disponibile persoanelor care vor să aibă o relație mai bună cu banii devenind reziliente financiar și trăind o viață prosperă și sustenabilă. AEVR dezvoltă programe și metode alternative de educație financiară pentru tineri și adulți, numai prin programul Banometru ajutând până acum peste 5300 persoane prin coaching individual gratuit și peste 30.800 persoane prin cursuri online, să aibă o relație mai sănătoasă cu banii și cu viața lor financiară. Pe lângă Banometru, misiunea organizației se împlinește și prin alte proiecte cu impact în viața oamenilor și comunităților: Play your cards right, Coaching Inspire, WALL-ET -  Experieces&training, COMPASS, alături de ONG-uri de la nivel național sau internațional.

Contact

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați Asociația Educație pentru Viața Reală la numărul de telefon +40 721306640 | e-mail: silvia@aevr..ro | www.aevr.ro