In perioada 24 februarie - 2 martie, 80 de persoane interesate de domeniul intreprinderilor sociale au participat la intalnirile ce au avut loc in Constanta, Targu Mures si Iasi. In cadrul acestor evenimente s-au abordat de la elemente de baza cum ar fi clarificarea termenului de intreprindere sociala pana la practica dezvoltarii unei intreprinderi sociale  si nevoia stringenta a  antreprenorilor sociali de a adopta o abordare concentrata spre piata si nevoile reale ale clientilor, oferindu-le acestora produse si servicii in mod continuu si profesionist. 

Angela Achitei, presedinte al Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania, a prezentat provocarile cu care s-a confruntat organizatia in dezvoltarea celor trei intreprinderi sociale Util Deco Iasi, Constanta si Mures, care in 2015 au inregistrat impreuna o cifra de afaceri de 2.5 mil euro. 

Una dintre concluziile discutiilor a fost ca un pas necesar in dezvoltarea unei intreprinderi sociale sustenabile este planificarea afacerii si formarea echipei competente. Aceasta etapa ajuta antreprenorul sa aprecieze toata complexitatea afacerii, sa identifice riscurile la care poate fi expusa afacerea si sa gaseasca strategii pentru implementarea cu succes a afacerii, cu resursele de care dispune sau pe care le poate atrage. Planificarea nu exclude actiunea, ci ar trebui sa completeze pasii concreti pe care antreprenorul ii face, pentru a aduce produsele si serviciile pe piata - o etapa cheie in planificare, fiind chiar testarea produselor si serviciilor cu potentiali clienti. 

NESsT vine in sprijinul antreprenorilor care doresc sa dezvolte intreprinderi sociale prin organizarea editiei din 2015 a Competitiei NESsT pentru Intreprinderi Sociale. Componenta principala a competitiei este programul de planificare al afacerii, prin care participantii avanseaza pas cu pas de la clarificarea ideii de afaceri, la cercetarea pietei, pentru ca in final, sa dezvolte un plan de afaceri bazat de date reale din piata si ipoteze validate. In cadrul competitiei, participantii au acces la resurse cheie, iar in final, doi castigatori pot obtine cate un grant de pana la 10.000 euro pentru implementarea afacerii. 

Cei interesati sa aplice la competitie pot trimite aplicatia pana pe 5 martie. Mai multe detalii aici: http://www.nesst.org/romania/competitia-nesst-pentru-intreprinderi-sociale/.  

Aceste evenimente fac parte din proiectul “Dezvoltarea de parteneriate in vederea consolidarii antreprenoriatului social”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Alte detalii privind proiectul pot fi solicitate de la Despina Iancu, 0728 905 496, diancu@nesst.org.
 
***
Despre NESsT: 
NESsT este un catalizator pentru intreprinderile sociale din tarile cu piete in dezvoltare si din intreaga lume. NESsT isi indeplineste misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat si acces la piete de desfacere unui portofoliu de intreprinderi sociale cu impact ridicat din tarile cu piete emergente. NESsT combina instrumentele si strategiile specifice sectorului de afaceri si al investitiilor de capital cu misiunea si valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului sau sa planifice mai bine, sa isi imbunatateasca capacitatea de management, sa se dezvolte si sa isi creasca impactul social. / www.nesst.org

Despre SEIF: 
Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif) organizatie infiintata in Zürich, Elvetia, sprijina persoane si echipe ale caror idei inovative urmaresc sa rezolve provocari ale afacerilor sociale. Seif ofera servicii profesionale de asistenta pentru afaceri sociale prin consolidarea capacitatii organizationale si networking, suport oferit in toate etapele de dezvoltare ale afacerii, de la conturarea ideii pana la stadiul de crestere. 

Despre ADV:
Fundatia „Alaturi de Voi” (ADV) Romania este o organizatie neguvernamentala, infiintata in februarie 2002 a carei misiune este incluziunea persoanelor seropozitive HIV si din alte grupuri vulnerabile. ADV Romania este prima organizatie din tara care a infiintat 3 unitati protejate sub sigla Util Deco in care a creat locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati. ADV Romania este unul din promotorii conceptului de economie sociala la nivel national, detinand Centrul National de Economie Sociala la Iasi si alte centre de resurse in domeniu, in Constanta si Targu Mures, si un centru de resurse on-line www.ropes.ro (Produs in Economia Sociala din Romania).