Joi, 14 octombrie 2019, Organizația Umanitară CONCORDIA, Ministerul de Stat al land-ului Baden-Württemberg și Rețeaua Societății Civile UE - Regiunea Dunării Baden-Württember au organizat o întâlnire pe tema potențialului afacerilor sociale din România și Regiunea Dunării, la ARCUB București.
Munca socială și implicarea ONG-urilor din Regiunea Dunării sunt dominate în mare parte de proiecte bazate pe donații sau susținute de stat. Multe organizații ale societății civile, precum CONCORDIA, au luat o nouă cale: înfiinţarea afacerilor sociale ca strategie pentru realizarea misiunii lor sociale. Multe companii își pun în aplicare proiectele de responsabilitate socială (CSR) în parteneriat cu ONG-urile, pe linia activității sociale tradiționale bazate pe donații. Inițiativele de afaceri sociale oferă noi modalități de generare a impactului social cu structura de bază a întreprinderilor: cea de business.
La eveniment au luat parte peste 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri, sectorului public și ai societății civile. În plenul evenimentului au vorbit despre perspectiva mediului de afaceri, a societății civile și a politicii, cu privire la lecțiile învățate, provocările și perspectivele pentru cooperare și sprijinirea afacerilor sociale Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasador al Republicii Federale Germania în România, domnul Dr. Thomas Birtel, Președinte CONCORDIA Germania și CEO Strabag SE, domnul Norbert Kunz, Fondator al Social Impact GmbH și Consilier al Comisiei Europene pentru Antreprenoriat Social, doamna Gisela Erler, Consilier de Stat pentru Societatea Civilă și Implicarea Civică, Baden-Württemberg, doamna Oana Ţoiu, antreprenor social și fost Secretar de Stat la Ministerul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (2016), doamna Corina Murafa, Director Ashoka România, domnul Srdjan Stanković, Fondator al Supernatural Serbien, și doamna Diana Certan, Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România.
„Business-ul social este o direcție strategică a Organizației Umanitare CONCORDIA, care contribuie la integrarea grupurilor vulnerabile în societate prin oferirea de oportunități de formare profesională și angajare pentru cei fără șanse reale de încadrare pe piața muncii. În România anului 2019 sunt 10.000 de tineri care, anual, intră în sistemul de protecție a copilului și 1 din 3 copii își petrec 90% din viață în acest sistem. În același timp, 25% din tineri nu sunt nici în sistemul educațional și nici angajați pe piața muncii. Succesul business-ului social constă în parteneriatele pe termen lung cu clienții serviciilor sale și suntem recunoscători să vedem astăzi, alături de noi, brand-uri puternice care ne susțin activitatea zi de zi și, pentru care, noi am înțeles că este important să oferim o calitate constantă și să avem cele mai înalte standarde de calitate, crescând astfel împreună.“ – doamna Diana Certan, Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România.
„Pentru noi, ca reprezentanți ai mediului de afaceri, este clar că responsabilitatea socială este din ce în ce mai prezentă în companii. Companiile cu renume au înțeles faptul că fac parte din societatea în care activează. Pe de altă parte, întreprinderile sociale pot beneficia de expertiza sectorului de afaceri și ar trebui să susținem aceste inițiative în propria noastră sferă de activități pentru a contribui la creșterea impactului lor social.”, a spus domnul Dr. Thomas Birtel, Președinte CONCORDIA Germania și CEO Strabag SE.
Cu această ocazie, Organizația Umanitară CONCORDIA a lansat „Studiul de Impact“ al întreprinderii sociale Brutăria CONCORDIA, parte a CONCORDIA Development, primul studiu de impact al unei întreprinderi sociale din România. Studiul conține o analiză a impactului întreprinderii sociale asupra beneficiarilor săi, asupra clienților și la nivelul comunității și în sectorul ONG. 90% dintre tinerii care au ieșit din Brutăria CONCORDIA sunt în continuare angajați, trecând de la statutul de asistați sociali la contribuabili activi ai societății. Mai mult decât atât, peste 50% din acești tineri sunt angajați în continuare ca brutari, contribuind astfel la creșterea forței de muncă pentru această meserie. Studiul a fost realizat de doamna Doina Crângașu și doamna Irina Opincaru și poate fi descărcat în limba română, de aici, sau în limba engleză, de aici.
CONCORDIA este o organizație independentă, neguvernamentală și non - profit, cu un istoric de 28 de ani în România, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și a familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă.
Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova, și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane, în fiecare an.