Habitat for Humanity România și ENGIE Romania continuă parteneriatul tradițional, creând un proiect unic în România, prin care o organizație non-guvernamentală, SOS Satele Copiilor România, își optimizează cheltuielile curente cu energia electrică prin instalarea de panouri fotovoltaice care asigură producția de energie necesară consumului propriu. Tot în cadrul proiectului, vor fi reabilitate și eficientizate energetic două clădiri aparținând asociației pentru a fi transformate în spații pentru educație și consiliere psihologică.
Proiectul Dă verde binelui! constă în derularea a două acțiuni complementare, menite să scadă consumul de energie al organizației: asigurarea autonomiei energetice prin producția proprie de energie electrică și eficientizarea consumului de gaze naturale. Autonomia energetică este asigurată prin instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile din comunitatea SOS Satele Copiilor din București, care vor produce energia electrică verde necesară pentru consum. În ceea ce privește eficientizarea consumului de gaze naturale, în continuarea acțiunilor deja întreprinse, două clădiri, nefuncționale în acest moment, vor fi reabilitate și eficientizate energetic pentru a fi transformate în spații pentru educație și consiliere psihologică. Astfel, prin cele două acțiuni, se vor realiza economii importante la facturile de energie, ceea ce va permite asociației SOS Satele Copiilor să utilizeze fondurile respective pentru programele de îngrijire, educație și consiliere psihologică dedicate celor 400 de copii vulnerabili.
Proiectul Dă verde binelui! transpune, astfel, într-un proiect de responsabilitate socială două obiective importante ale strategiei de dezvoltare a ENGIE Romania: încurajarea soluțiilor descentralizate de producție de energie din surse regenerabile și a celor de eficiență energetică. El este inițiat și finanțat de ENGIE Romania printr-o contribuție financiară de peste 400.000 de euro și implementat cu sprijinul voluntarilor Habitat for Humanity România. În plus, ENGIE le oferă posibilitatea de contribui la un viitor mai verde atât angajaților, aceștia putând participa la acțiuni de voluntariat, dar și, indirect, clienților săi care aleg să își activeze factura pe e-mail.
Parteneriatul reprezintă o continuare a proiectului „Totul începe acasă”, derulat între 2013 și 2015, prin care Habitat for Humanity România și ENGIE Romania au reabilitat și eficientizat energetic cele 12 case sociale de la SOS Satele Copiilor București, în fiecare dintre acestea locuind o mamă socială și 4-6 copii. Proiectul a îmbunătățit condițiile de locuit și de învățare pentru copii, mame sociale și asistenți sociale și a adus economii de aproximativ 100.000 de euro la facturile de gaze naturale ale asociației pe parcursul celor cinci ani de la finalizarea intervențiilor la clădiri.
“Până acum, am încercat să le oferim copiilor de la SOS Satele Copiilor un cămin mai călduros, astăzi ne propunem să le oferim un cămin mai verde. Ne bucurăm că, alături de colegi din companie și de parteneri tradiționali non-guvernementali, îi cooptăm în proiect și pe clienții noștri care pot contribui, indirect, printr-un gest simplu, de activare a facturii pe e-mail, atât la susținerea cauzei sociale, cât și la protejarea mediului înconjurător. Toate acestea într-un proiect unic, ce aduce în prim plan avantajele soluțiilor verzi de producere a energiei electrice la un partener ONG care s-a raliat acestui demers, aflat la început de drum în România. Astfel, SOS Satele Copiilor va deveni prima comunitate socială eficientă energetic și care își va produce energia electrică necesară pentru consum”, a declarat Eric Stab, Președinte & CEO ENGIE Romania.
„Pentru copiii din programele SOS, perioada pe care o petrec în grija noastră este una la care se vor raporta o viață întreagă. În Satele SOS, copiii au o familie iubitoare, se formează ca oameni, capătă încredere în ei și primesc o educație potrivită. Alături de ENGIE, un partener drag, care este în Familia SOS de șapte ani deja, reușim să le oferim copiilor un cămin cald, sigur, optim dezvoltării lor. Ne bucurăm tare mult să fim pe acest drum în continuare împreună și să aducem, an de an, schimbarea în viața copiilor vulnerabili. Apreciem, totodată, implicarea colegilor noștri - Habitat for Humanity România, dar si a oamenilor de bine, clienți ENGIE, care susțin cauza SOS Satele Copiilor România optând pentru factura electronică”, Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.
”La cinci ani de la finalizarea proiectului ”Totul începe acasă”, împreună cu ENGIE Romania, venim din nou în sprijinul comunității SOS Satele Copiilor. Pe lângă expertiza tradițională a Habitat for Humanity, de a construi case și cămine decente pentru familii și copii în nevoie, răspundem unei noi provocări care va aduce economii importante locuințelor pe termen lung, prin montarea panourilor fotovoltaice.”, Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
Protecţia mediului înconjurător, prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a eficienței energetice, reprezintă componente esenţiale în strategia Grupului ENGIE, valorizând proiecte menite să sensibilizeze opinia publică cu privire economia de resurse, proiecte de eficienţă energetică a clădirilor prin care se urmăreşte reducerea semnificativă a consumului de energie, descentralizarea modului de producere a energiei precum și la utilizarea de energie provenită din surse regenerabile. ENGIE Romania a investit, din 2005 până în prezent, 800.000 euro în proiecte de eficienţă energetică, derulate în parteneriat cu Habitat for Humanity, iar angajaţii ENGIE au dedicat aproximativ 800 de ore de voluntariat în beneficiul a aproximativ 2.500 de beneficiari.
***
Despre SOS Satele Copiilor România
Despre SOS Satele Copiilor România
SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 136 de ţări ale lumii. SOS Satele Copiilor are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească și susținerea și protejarea celor care riscă să o piardă. În cei 27 de ani de activitate în România, SOS Satele Copiilor România a derulat programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile.
Anual, peste 700 de copii și tineri sunt sprijiniți în mod direct de organizația SOS Satele Copiilor, dintre care peste 150 cresc în Satele SOS, alături de Mame SOS și de fraţii biologici sau sociali, iar 550 de copii sunt sprijiniți să rămână în familia lor și să nu trăiască trauma separării.
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la 0 sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. De asemenea, organizația derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale precum și programe de advocacy în domeniul locuirii sociale.
Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent.
Din anul 1996 și până în prezent, organizația a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor și a construit sau reabilitat peste 2.700 de locuințe. Proiectele sunt realizate cu sprijinul voluntarilor, iar în 25 de ani, peste 42.000 de voluntari români și străini au muncit pe șantierele Habitat din țară.
Despre ENGIE Romania
Grupul ENGIE este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică şi servicii energetice. ENGIE Romania este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, ENGIE Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de energie electrică, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de energie electrică. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,9 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 4.000 de angajaţi. ENGIE Romania a investit, în 15 ani de prezență pe piața de energie din România, 6 milioane de euro în proiecte de responsabilitate socială.