Datele INSSE pentru perioada septembrie 2011- septembrie 2012 arata ca femeile din grupa de vârsta 25-44 de ani aloca de doua ori si jumatate mai mult timp decât barbatii pentru familie si gospodarie. Este usor de imaginat ca acest lucru le influenteaza viata profesionala. Mai mult, femeile primesc un salariu mediu net cu 12% mai mic decât barbatii, la nivel national.
In România se ofera unul dintre cele mai lungi concedii parentale din Uniunea Europeana. Totusi, se intâmpla rar ca tatii sa profite de acest beneficiu, deoarece este avantajos sa ramâna angajat parintele cu salariul cel mai mare. Si nivelul indemnizatiilor de crestere a copilului sunt mai generoase in tara noastra, insa in statele vestice salariul mediu este mai mare.
Din punct de vedere profesional, maternitatea poate dezavantaja femeile din cauza faptului ca, in aceasta perioada, ele pierd oportunitati de pregatire sau de promovare. Ca sa evite un declin al carierei, femeile au de ales intre intoarcerea in piata muncii si timpul alocat pentru cresterea si educarea copiilor. Astfel, printre principalii factori care determina decizia de a deveni sau nu mame se afla teama de a pierde locul de munca, coroborata cu exigentele crescute din partea angajatorilor.
“Este foarte important ca femeile sa isi foloseasca toate capacitatile si cunostintele si in afara treburilor casnice, pentru ca implinirea profesionala este parte a identitatii lor. Prin Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Initiative Responsabile (SAFIR), avem in vizor o multitudine de aspecte ce influenteaza participarea egala a femeilor si a barbatilor pe piata muncii. Pe lânga cursurile gratuite de formare profesionala pe care le punem la dispozitia femeilor din Bucuresti-Ilfov, Sud Vest Oltenia si Centru, organizam si 18 sesiuni cu subiecte care sa aduca oamenii mai aproape de intelegerea si aplicarea conceptului de egalitate de sanse a femeilor pe piata muncii. Prin tot ceea ce facem, promovam accesul la educatie continua, concilierea vietii de familie cu viata profesionala si sansele egale pe piata muncii atât pentru femei, cât si pentru barbati” a declarat Andreea Rotaru, expert comunicare in cadrul Asociatiei React.
Desfasurata astazi, sesiunea despre egalitate de sanse de la Bucuresti a abordat subiectul maternitatii in legatura cu viata profesionala si a adus in discutie multiplele provocari si compromisuri carora trebuie sa le faca fata femeile. Seminarul a fost moderat de Ana Ber, Managing Partner Dr.Pendl & Dr. Piswanger, o companie de consultanta in domeniul resurselor umane.
„Ca femeie, mama, angajator si fost angajat cred cu tarie ca a imbina cariera cu <<meseria>> de mama nu este o misiune imposibila, ci dimpotriva. De asemenea, mai cred ca, indiferent de cât de mult am blama cutumele sociale, cele mai mari limitari ni le impunem de fapt noi insine. Daca fiecare ar avea credinta ca se poate sa fii o mama extraordinara si o femeie implinita profesional, toate mesajele dinspre exterior nu ar avea niciun efect. Asa ca sfatul meu catre toate femeile este sa creada in ele insele, sa inteleaga ca daca vrei, poti si ca orice se poate obtine cu vointa si efort. La urma urmei, nu putem astepta sa ni se ofere sanse egale daca nu credem ca avem dreptul la sanse egale si daca nu muncim sa le obtinem. Oportunitatile nu rasar, ci se construiesc” a declarat Ana Ber, Managing Partner Dr.Pendl & Dr. Piswanger.
Pâna la finalul lunii iunie 2015, in cadrul proiectului Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Initiative Responsabile (SAFIR) vor mai fi organizate opt seminarii cu reprezentanti ai societatii civile, pe diverse teme care tin de egalitatea de sanse intre femei si barbati pe piata muncii. Proiectul ofera, totodata, cursuri de formare profesionala si educatie antreprenoriala pentru un numar de 437 de femei din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Vest Oltenia .
Proiectul este implementat si comunicat sub denumirea „Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Initiative Responsabile (SAFIR)” si este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in Oameni!
***
Despre Asociatia React:
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 100.000 de români si am salvat peste 200.000 de vieti omenesti. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale. React are filiale in 5 orase din tara, o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro
Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, expert comunicare in cadrul Asociatiei React: telefon 0723 212 249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.