In cadrul vernisajului a fost prezenta directoarea Vienna Design Week, Lilli Hollein, care a subliniat importanta proiectelor de design colaborativ cu mestesugari traditionali, acesta fiind unul dintre punctele principale de focus ale colectiilor prezentate in cadrul evenimentului de la Viena:
“Am fost foarte curioasa cand am intalnit echipa proiectului la Bucuresti, in primavara, cand au prezentat proiectul in cadrul Romanian Design Week si am considerat ca este o oportunitate sa avem colectia, care la vremea respectiva era in stadiul de proiect, in cadrul Vienna Design Week. Ne bucuram de prezenta DeltaCraft si a echipei proiectului. Acest tip de colactie ne intereseaza cu precadere pentru evenimentul nostru”, a aratat Lilli Hollein.
DELTACRAFT se traduce prin intelepciunea, experienta, rabdarea si simtul estetic a 10 mestesugari din Delta: Toader Calciu (Isaccea), Paraschiva Galateanu (Jijila), Paraschiva Constantin (Visina), Florica Arion (Luncavita), Jenica Nicolae (Mahmudia), Mircea Ghincu (Visina), Florian Toma (Agighiol), Costel si Verginica Crimschi (Letea), Constantin Moise (Greci), Gabi Iaba (Sulina), care au lucrat impreuna cu designerii Ana Botezatu, Ciprian Manda si Pop Emese si sub indrumarea curatorilor Marlene Stanciu si Mihai Sibianu.
Rezultatul? Ansambluri conceptuale si utilitare armonios si meticulos construite care exprima obiceiurile si traditiile comunitatilor deltaice.
“Conceptul colectiei este o reprezentare simbolica a separarii magico-religioase a sacrului de profan. Obiectele functioneaza ca suport pentru tehnicile si abilitatile mestesugaresti din Delta Dunarii, precum si pentru materia prima din aceasta zona. Ele sunt ilustrative pentru resursele naturale locale, procurarea hranei si puterea comunitara, memoria locului si transferul de intelepciune”, a spus Marlene Stanciu, unul dintre curatorii colectiei.
“Conservarea patrimoniului natural si a patrimoniului cultural se impletesc, credem noi, in initiativa DeltaCraft: crearea unui mecanism de colaborare intre mestesugarii din Delta Dunarii si designerii de obiect contemporan aduce, pe langa beneficiile materiale pentru comunitatile implicate si beneficii in ceea ce priveste presiunea din ce in ce mai accentuata asupra resurselor naturale din Delta Dunarii. Crearea acestul “display” al resurselor, traditiilor si culturii Deltaice care se numeste DeltaCraft si prezentarea lui lumii speram sa contribuie la eforturile de protejare si conservare a Deltei si a comunitatilor ei”, a aratat Loredana Pana, coordonator de proiecte, Ecopolis.
Cele 13 obiecte vor fi prezentate si in Bucuresti in aceasta toamna.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis impreuna cu KraftMade si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion“ Tulcea (ICEM) si-au propus promovarea si valorificarea patrimoniul material al Deltei Dunarii prin aducerea mestesugurilor deltaice in designul de obiect contemporan. DeltaCraft este un proiect destinat, pe de o parte gasirii de solutii sustenabile pentru integrarea pe piata a unor mestesugari din aceasta regiune, iar pe de alta de a evidentia unicitatea tinutului apelor Dunarii prin apel la istorie si cultura, memorie si simturi.
Participarea expozitiei DELTACRAFT design + mestesug la Vienna Design Week a fost posibila cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Viena.
Proiectul este cofinantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.
Pentru mai multe informatii despre proiect contactati-ne la: Oana Neneciu, Director Executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, 0720 154 503, oana@ecopolis.org.ro