Carmen Gheorghe se alătură comunității internaționale de Ashoka Fellows formată din peste 3800 inovatori și antreprenori care schimbă lumea. Feministă romă, activistă și cercetătoare, Carmen este a șasea reprezentată a țării noastre, desemnată Fellow de către Ashoka România în urma unuia dintre cele mai riguroase procese de selecție din lume.
Carmen Gheorghe a fondat E-Romnja, prima organizație feministă romă din România, pentru a crea o comunitate a femeilor rome unde acestea să aibă voce și putere de decizie. Împreună cu echipa sa, a lucrat la firul ierbii cu peste 900 de femei din 7 comunități din toată țara. Munca lui Carmen este una de durată și de profunzime deoarece trebuie să le ofere încredere și un spațiu sigur femeilor din comunități pentru a-și redefini, negocia și afirma rolul, poziția și identitatea. Activitatea E-Romnja înseamnă întâlniri anuale, sute de evenimente comunitare și culturale, intervenții locale de advocacy sau protest și ateliere pe teme specifice: de la violență domestică, educație sexuală la maternitate și participare locală. Munca privitoare la identitatea femeilor rome este una intersecțională, aduce împreună mai multe planuri de acțiune.
La mai bine de 80 de ani de la Holocaust și de 160 de ani de la abolirea sclaviei în România, femeile rome sunt încă ținta unor discriminări multiple: de la rolul tradițional în familie și comunitate la frecventele atacuri rasiste și sexiste asupra sexualității și dreptului lor asupra propriului corp. Femeilor rome le este restrâns sistematic accesul la muncă, sănătate, reprezentare politică și publică sau, pur și simplu, la o identitate care să le aparțină cu adevărat.
„În discuțiile cu Carmen Gheorghe din cadrul unui proces de selecție de peste 8 luni, ne-am dat seama că subiectul femeilor rome este înconjurat de o tăcere asurzitoare. Asta deși, în România, sunt recunoscuți oficial 620.000 de romi, iar grupurile pentru drepturile omului estimează numărul corect la 2 milioane. Sute de mii de femei trăiesc într-un no woman’s land, cu o imagine publică stabilită de prejudecăți și cu drepturi prea des ignorate. De exemplu, doar 64% dintre femeile rome din România declară că pot citi și scrie, comparativ cu 76% dintre bărbați. Cauzele acestei discriminări sunt complexe, iar rezolvările sunt cu atât mai dificile. Tocmai de asta, eforturile lui Carmen sunt salutare și merită să fie cunoscute și replicate la nivel internațional” au declarat Corina Murafa și Ana Murray, Co-Directoare, Ashoka Romania.
Ce face abordarea ei valoroasă și inovativă este și rolul discret pe care și-l asumă Carmen Gheorghe. Procesul laborios de a găsi definițiile corecte, actuale și drepte pentru identitatea femeilor rome, pune decizia în mâinile lor. Abordarea intersecțională cere răbdarea căutătorului în arhive, implicarea distantă a cercetătoarei, pasiunea și creativitatea activistei, dar și capacitatea de conectare internațională cu organizații și mișcări din zona drepturilor omului. Toate aceste calități se regăsesc în parcursul profesional și academic al lui Carmen, co-autoare de studii, articole și cărți de specialitate, dar și una dintre cele mai ferme voci din mișcările activiste din România.
„Femeile din comunitățile rome nu au nevoie de eroi sau eroine care să le salveze. Ele știu foarte bine de ce au nevoie și știu să o spună. Fiecare dintre noi trebuie să învețe să asculte și să își gestioneze prejudecățile. Datorită muncii la firul ierbii, am dezvoltat în E-Romnja modelul SORA de intervenție feministă. Principii de bază de bază SORA sunt: noi vorbim despre noi; avem nevoie de spații construite pe suroritate pentru a ne vindeca traumele și pentru a ne recâștiga identitățile. Avem o istorie de opresiuni din societate, din partea instituțiilor și a grupului etnic și nu putem spune care este mai relevantă, întrucât toate aceste sisteme afectează viața femeilor. SORA este un model care demonstrează că schimbările pot fi sistemice, instituționale, normative și de repoziționare a femeilor rome. SORA este un model de feminism rom care se construiește prin voci colective, diverse și intersecționale.” ne-a declarat Carmen Gheorghe.
***
Fellowshipul Ashoka înseamnă comunitate și sprijin pe viață. Organizația se va asigura că fiecare Fellow beneficiază de cea mai bună pregătire, coaching personalizat și consultanța de care are nevoie pentru a-și atinge potențialul soluțiilor și a rezolva în mod strategic provocările identificate prin:
Bursă individuală în primii 3 ani de fellowship, adaptată în funcție de necesități pentru a-i permite lui Carmen să se concentreze pe ideile de inovare socială;
Posibilitatea de colaborare cu alți antreprenori sociali din rețeaua de peste 3.800 de Ashoka Fellows;
Accesul la oportunități de dezvoltare adresate specific comunității de Ashoka Fellows
Accesul la oportunități de finanțare, parteneri și consultanți pro bono;
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor pe locul 13 din 500 de ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare și de NN România, partener strategic. Cei șase Ashoka Fellows români sunt: Paul Radu, Dorica Dan, Florin Stoican, Elena Calistru, Ioana Bauer și Carmen Gheorghe.
Dacă știi pe cineva care schimbă România, citește criteriile noastre de selecție și nominalizează următorul Ashoka Fellow!