Mai mult de 460 de reprezentanti ai societatii civile si mass-media, din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Vest Oltenia, au participat la 18 sesiuni de promovare a egalitatii de sanse pe piata muncii.
Asociatia React a anuntat astazi, in cadrul unei conferinte, incheierea perioadei de implementare a proiectului „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile” – S.A.F.I.R si realizarea obiectivelor asumate.
Proiectul a abordat si a actionat in trei directii majore. Pe de o parte s-a oferit pregatire si calificare profesionala pentru o categorie vulnerabila (femei fara mari sanse de angajare sau fara perspective profesionale), intr-un domeniu tot mai cautat, acela al ingrijirii la domiciliu. Pe de alta parte, a oferit o solutie pentru nevoia tot mai mare de specialisti in acest domeniu, nevoie aparuta pe fondul imbatranirii populatiei si, in consecinta, a cresterii numarului de varstnici care necesita servicii socio-medicale la domiciliu. Nu in ultimul rand, proiectul a pregatit un nucleu de promotori la nivel local ai sanselor egale pe piata muncii.
Astfel, 448 de femei din orasele Bucuresti, Bailesti (jud. Dolj), Sibiu (jud. Sibiu) si Slatina (jud. Olt), s-au calificat in meseria de ingrijitoare batrani la domiciliu, in cadrul proiectului, si au obtinut certificatul recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstince si de Ministerul Educatiei Nationale. In completarea acestei calificari, cursantele au fost initiate in folosirea tehnologiei, prin cursuri gratuite de competente TIC. Cursurile de tehnologia informatiei au fost necesare nu numai pentru o mai buna adapare la cerintele actuale ale pietei muncii, dar si pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care tehnologia le aduce, inclusiv in practicarea meseriei de ingrijitoare la domiciliu. In acest sens, prin S.A.F.I.R. a fost creata o platforma online care va sustine in continuare reteaua profesionistelor in ingrijire la domiciliu, oferindu-le un instrument de relationare si schimb de experienta si de identificare a celor mai bune oferte de angajare, dupa criterii personalizate.
In plus, 25 de femei din randul cursantelor, care au dovedit un interes deosebit pentru demararea unor afaceri, au participat la cursuri acreditate de initiere in competente antreprenoriale si au fost asistate in dobandirea personalitatii juridice si deschiderea afacerilor.
Pentru a consolida interventia pe piata muncii in regiunile de implementare a proiectului, Asociatia React a derulat si o ampla campanie de constientizare a importantei respectarii egalitatii de sanse. 468 de persoane, membri ai societatii civile si ai mass-media – in calitate de formatori de opinie, au participat la 18 sesiuni de instruire privind egalitatea de sanse dintre femei si barbati. In cadrul sesiunilor, participantii au fost incurajati sa promoveze masurile care intaresc respectarea accesului egal la ocupare si la construirea unei cariere.
„Prin proiectul S.A.F.I.R. am contribuit, inca o data, la dezvoltarea comunitatilor locale, la schimbarea mentalitatilor eronate si la solutionarea unor probleme sociale importante, precum calitatea vietii varstnicilor. Numarul mare de cursante si de participanti la sesiunile de egalitate de sanse, care a depasit indicatorii asumati prin proiect, ne-a confirmat ca exista interes pentru schimbare” a declarat Anca Stefan, presedinte Asociatia React.
Proiectul „Femeia de astazi pentru societatea de maine” a fost implementat si comunicat sub denumirea „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile (S.A.F.I.R)” si este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in Oameni!
Pentru informatii suplimentare privind proiectul, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, manager comunicare in cadrul Asociatiei React: telefon 0723 212 249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara.
Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 200.000 de romani si am salvat peste 100.000 de vieti omenesti. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro