Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat astăzi parteneriatul cu Ambasada Sustenabilității în România, care a reunit organizații reprezentative ale societății civile și ale mediului privat în Coaliția România Sustenabilă. La evenimentul de lansare au participat viceprim-ministrul Hunor Kelemen, consilierul de stat László Borbély și fondatorul Ambasadei Sustenabilității în România și reprezentantul Coaliției România Sustenabilă, Dragoș Tuță.
„Orice aspect al vieții noastre este legat de dezvoltare durabilă. Responsabilitatea unui Guvern este atât pentru contemporani, cât și pentru generațiile ce vor urma. Este nevoie de o colaborare interinstituțională pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 iar astăzi mai facem un pas înainte prin semnarea acestui acord cu reprezentanții societății civile. Avem tot interesul ca, în anii care urmează, investițiile și schimbările să aibă la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.”, a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor.
Acordul „Parteneriat pentru viitor” contribuie la consolidarea implementării eficiente în țara noastră celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, transpuse în România prin Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, demers ce necesită sprijinul și implicarea tuturor actorilor din societate.
„Lansăm astăzi un parteneriat deschis cu societatea civilă, pentru o Românie durabilă în care credem cu tărie. Am fost și suntem permanent deschiși către dialog și muncă în echipă cu toate segmentele societății. Luni vom avea deja prima întâlnire de lucru cu membrii coaliției. Dacă vrem o viață mai bună pentru noi și pentru generațiile viitoare, trebuie să luăm decizii în consecință, adaptate la nevoile tuturor cetățenilor.”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția România Sustenabilă are până în acest moment peste 50 de organizații membre din societatea civilă și mediul privat. “Coaliția România Sustenabilă este principalul instrument prin care promovăm și punem în practică colaborarea la Ambasada Sustenabilității în România. Iar noi, la Ambasada Sustenabilității, promovăm modelul economic în care companiile, prin parteneriate cu Guvernul, instituțiile guvernamentale și organizațiile non-profit, rezolvă probleme sociale și de mediu fără a-și sacrifica eficiența economică.”, a declarat Dragoș Tuță.
Reprezentantul Coaliției România Sustenabilă (CRS) a făcut apel către reprezentanții mediului guvernamental să implice CRS și membrii săi în “toate dezbaterile și deciziile privind dezvoltarea durabilă din responsabilitatea fiecărui minister și fiecărei instituții guvernamentale”, întrucât “procesul de consultare și dialogul sunt baza oricărei dezvoltări durabile pe termen lung”.
Procesul de aderare la Coaliție “este unul simplu, online, pe site-ul organizației, www.ambasadasustenabilitatii.ro. Iar membrii, odată veniți alături de noi au o punte de dialog cu guvernul pe aceste teme de sustenabilitate”, a subliniat acesta.
“În final, vreau să transmit un mesaj către companiile responsabile, către organizațiile neguvernamentale și comunitățile implicate și către toți liderii din zona guvernamentală de a veni alături de noi, de deveni membri ai Coaliției sau parteneri de dialog ai Coaliției. Împreună vom reuși cu siguranță să schimbăm lucrurile pe care le vedem că au rămas ușor în urmă în România”, a concluzionat Dragoș Tuță.
Lansată oficial la 5 iunie 2018, Ambasada Sustenabilității promovează modelul economic în care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică. Alături de partenerii săi, Ambasada Sustenabilității derulează și programe și activități precum dezbaterile “Sustainability Talks”, grupurile de lucru “Sustainability Think Tank”, premiile “Ambasadorii Sustenabilității”, urmărind astfel să contribuie la dezvoltarea comunității oamenilor ce acționează responsabil și la îndeplinirea țintelor pentru fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
Coaliția România Sustenabilă
Coaliția România Sustenabilă (CRS) reprezintă o inițiativă independentă, privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi.
Coaliția a fost înființată în cadrul Ambasadei Sustenabilității în România ca urmare a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă. Printre membrii Coaliţiei se regăsesc marile companii private, IMM-uri, organizaţii reprezentative ale Societăţii Civile şi reprezentanți ai mediului academic, diplomatic și Media.
Scopul CRS este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra dezvoltării durabile a României. Membrii săi contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesare formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului, economiei și societății, toate în sprijinul dezvoltării sustenabile a României.