Tinerii care au urmat cursurile din Solidarity FabLab Târgu Ocna sunt acum gata să încheie parteneriate cu oameni de afaceri din zonă. Laboratorul din cadrul Liceului Tehnologic din localitate a fost creat în 2021 de Fundația Terre des hommes și i-a ajutat pe tinerii între 9 și 24 de ani din Târgu Ocna și împrejurimi să obțină abilități utile mai târziu pe piața muncii. Peste 160 dintre ei au acumulat cunoștințe de bază despre design, modelare, știu să lucreze cu scanerul, cutter-plotterul și imprimanta 3D și chiar și-au pus în practică ideile sau proiectele cu ajutorul imprimării tridimensionale. Ei pot face obiecte decorative, pot construi machete, modele pentru laborator, hărți topografice, albume foto, jucării, până la șabloane pentru îmbrăcăminte. Cu mașinile de brodat pot personaliza și crea haine sau accesorii. Produsele lor au aplicații în industria textilă, mecanică auto, industria medicală / tehnică dentară, în industria publicitară și în educație, în artă și chiar în modă.
Companii private, antreprenori și chiar persoane fizice sunt invitate în FabLab Târgu Ocna cu concepte pentru obiecte pe care le vor reproduse și personalizate în detaliu, de exemplu fotografii ce pot fi imprimate în relief pe globuri decorative sau veioze. Laboratorul poate primi comenzi de la antreprenori sau persoane particulare. În acest scop, elevii și profesorii liceului au constituit un ONG, ProfiPro, care va onora comenzile și va utiliza banii pentru a asigura continuitatea proiectului Solidarity FabLab.
Laboratorul va continua să primească la cursuri de educație digitală copii și tineri curioși, pasionați de tehnologia 3D. Primii cursanți au fost elevii liceului, care după absolvirea cursurilor în FabLab au urmat cursuri suplimentare, și au devenit instructori pentru colegii lor mai mici. În prezent, laboratorul este administrat de un grup de elevi și profesori din liceu.
Liceul Tehnologic a încheiat deja câteva parteneriate cu antreprenori locali, cum este Salina Târgu Ocna, pentru care va produce suveniruri originale, cu o bancă și chiar cu pensiuni, pentru care va realiza obiecte de uz casnic personalizate. Prin încheierea acestor parteneriate, putem spune că FabLab și-a îndeplinit scopul: acela de a ajuta tinerii cursanți să dobândească abilități de educație digitală, să trezească interesul antreprenorilor și să primească oferte de munca pe o piață unde acest segment este în creștere.
Toate aceste realizări au fost posibile datorită sprijinului financiar al Fundației Orange România. Proiectul Solidarity FabLab Târgu Ocna a fost implementat de Fundația Terre des hommes în perioada 2021 – 2023 cu finanțare din partea Fundației Orange. Valoarea totală a finanțării acordată de Fundația Grupului Orange și Fundația Orange România se ridică la 53 213 euro.
Sperăm ca antreprenorii din zonă (și nu numai) să sprijine tinerii și acest laborator, așa încât ei să aibă o șansă profesională, să dobândească încredere că se poate lucra și în această zonă în domeniul tehnologic, și că Târgu Ocna are un viitor.
***
Despre Fundația Orange
Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro
Despre Fundația Terre des hommes
Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind activă încă din 1992. În prezent suntem printre puținele organizații din România care desfășurăm proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copii care intră în contact cu justiția. În fiecare an, avem mii de beneficiari ai activităților noastre în aceste domenii, în care folosim principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a minorilor și la reforma asistenței sociale și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru publicul larg, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro
Mai multe informații despre proiect veți găsi pe site-urile:
Website proiect: aici.
Broșură aici.
Video-interviu aici.