# peste 840 beneficiari ai cursurilor de calificare;
# 900 de persoane participante la sesiuni de informare si consiliere profesionala;
# 1 studiu privind actiunile si interventiile de impact la nivelul persoanelor cu risc de excluziune sociala;
# 390 de persoane participante la sesiuni de implicare civica;
# 30 de idei de mini-proiecte comunitare premiate cu 5000 RON.
Proiectul s-a adresat persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile din regiunile Bucuresti - Ilfov, Sud - Est si Nord – Est: familii cu peste 2 copii, familii monoparentale, femei, persoane cu dizabilitati, persoane de etnie roma si tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului.
Pe parcursul celor 19 luni de implementare, s-a facilitat accesul la instruire a peste 840 de persoane vulnerabile din cele 3 regiuni care au fost calificate in domenii precum: lucrator in comert, ingrijitor batrani la domiciliu, confectioner asamblor articole textile, tehnician maseur, florar–decorator, lucrator in cultura plantelor (agricultor), ospatar (chelner), lucrator instalator pentru constructii, frizer, etc. Totodata, au beneficiat de consultanta de specialitate, sporindu-si astfel sansele de a accesa un loc de munca mai bine remunerat si de a avansa in cariera.
„Implementarea unui astfel de proiect este un proces laborios care necesita multa energie, implicare si atentie. Suntem incantati de rezultatele atinse si de faptul ca am putut face o schimbare vizibila la nivelul societatii, prin sprijinirea persoanelor aflate in situatii de criza. Multi dintre beneficiari au reusit sa se angajeze in urma dobandirii calificarii si asta nu poate decat sa ne bucure si sa ne faca mandri.” (Ovidiu Ionescu, Manager de proiect, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6)
Mai mult, in cadrul proiectului, a fost elaborat 1 Ghid de interventie si suport. Ghidul ilustreaza modele reusite de interventie si suport privind integrarea sustenabila pe piata muncii, a persoanelor care se gasesc in situatii de dificultate sau excluziune sociala.
Totodata, au fost organizate intalniri de lucru intre reprezentanti ai autoritatilor publice locale si cei ai organizatiilor non-guvernamentale, care au identificat provocari si solutii ale sistemului de asistenta sociala.
O componenta importanta a proiectului a reprezentat-o stimularea implicarii civice a grupului tinta pentru a combate disfunctiile sociale. Astfel, au fost organizate seminarii privind implicarea civica si conduita responsabila in societate, cu scopul de a informa persoanele din grupul tinta asupra drepturilor pe care le au ca cetateni. Tot in cadrul proiectului, au fost finantate 30 de initiative de implicare civica prin premii acordate la concursul Comunitatea se schimba prin tine.
Pe termen lung proiectul aduce o contributie directa la combaterea excluziunii sociale si marginalizarii persoanelor vulnerabile din cele 3 regiuni mentionate.
Proiectul „SANSA-Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate” este co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie DMI 6.2 ” ”Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”.
***
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 este institutia publica infiintata la data de 01.03.2005, aflata in subordinea Consiliului Local Sector 6. DGASPC Sector 6 realizeaza, la nivelul sectorului, masurile de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.Institutia are rolul de a asigura, la nivelul sectorului 6, aplicarea politicilor si strategiilor guvernamentale de asistenta sociala in vederea prevenirii si combaterii marginalizarii sociale si a saraciei.
Asociatia Four Change este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2012 de o serie de experti ai societatii civile romanesti care si-au propus sa produca schimbari pozitive, majore in sectorul neguvernamental, dar si in cadrul comunitatilor in care actioneaza. Prin activitatile sale, asociatia contribuie la cresterea nivelului de profesionalizare a organizatiilor neguvernamentale oferind sprijin in domenii precum: cercetare, promovare, planificare strategica, management de proiect etc. Misiunea organizatiei este sa sprijine organizatiile societatii civile pentru a deveni actori relevanti in dezvoltarea societatii romanesti.
Centrul de Consultanta si Studii Europene ( infiintat in 2005) are ca obiect principal de activitate – organizarea de cursuri de calificare, perfectionare si specializare, fiind autorizate la nivel national de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Consiliul National de Formare Profesionala. Pana in prezent, este autorizat pentru un numar de peste 70 de cursuri de formare profesionala si inregistreaza un numar de 13781 absolventi.
Fundatia de Sprijin Comunitar este o organizatie nonguvernamentala, cu statut de utilitate publica, apolitica si nonprofit, fara caracter religios, infiintata in iunie 1997. Prin programele sale contribuie imbunatatirea vietii semenilor aflati in situatii de marginalizare si risc social. FSC se bucura de recunoastere nationala si internationala avand parteneri institutionali din Marea Britanie, Norvegia, Franta, Germania si peste 25 de premii castigate in cadrul principalelor Gale si evenimente ce promoveaza responsabilitatea sociala si excelenta in domeniul ONG.