Ambasada Sustenabilității în România, Fundația Agenția Împreună, Asociația pentru Relații Comunitare, Ready Nation România, Copacul cu fapte bune și Fundația The Institute (organizator Gala Societății Civile) fac un nou apel pentru identificarea măsurilor de reducere a sărăciei din România, scrisoare deschisă adresată atât Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), cât și întregii clase politice.
Apelul a fost lansat pe 11 august 2020, în urma consultărilor cu organizațiile neguvernamentale din domeniul asistenței sociale, grupate în Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România.
Ce solicităm:
1. Respectarea legislației, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul autorităților publice locale, privind inventarierea nevoii reale de servicii sociale, ajustarea în consecință a alocării bugetare anuale pentru servicii sociale, prin Legea bugetului de stat. (Detalii și argumente în scrisoarea deschisă).
2. Lansarea, la nivel guvernamental, a unui Program de Interes Național de reducere a sărăciei din România, și alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru implementarea de proiecte și programe complementare serviciilor sociale, în comunitățile sărace, de către organizații neguvernamentale (ONG) și nu numai , în domenii precum: educație, ocupare, locuire, sănătate, dezvoltare comunitară, servicii sanitare și de igienă, servicii și infrastructura de utilități publice, digitalizare etc. (Detalii și argumente în scrisoarea deschisă).
3. Accesarea de către instituțiile abilitate a sumelor disponibile pentru România în Fondul de urgență deblocat de Comisia Europeană prin CRII – Covid Response Investment Initiative, și alocarea acestora și pentru sectorul de servicii sociale și organizații neguvernamentale, pe lângă sănătate și IMM-uri; operaționalizarea finanțării printr-un mecanism nebirocratic, flexibil, rapid, accesibil la nivel local, inclusiv pentru organizațiile mici, care lucrează în comunitățile cele mai sărace sau vulnerabile. (Detalii și argumente în scrisoarea deschisă).
4. Securizarea atingerii țintelor asumate prin Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă (SNDDR) pentru finalul anului 2020 (Detalii și argumente în scrisoarea deschisă).
Solicitările vin în contextul în care:
• ultimul raport INS arată că circa 4,6 milioane de români trăiau în condiții de sărăcie în anul 2017, cea mai înaltă incidenţă înregistrându-se în rândul copiilor şi tinerilor în vârstă de până la 18 ani, fapt confirmat și de raportul realizat de organizația Salvaţi Copiii și Avocatul Poporului în noiembrie 2019;
• criza Covid-19 a agravat fenomenul sărăciei în România, atât prin creșterea numărului de persoane – celor deja afectate alăturându-li-se cei rămași fără surse de venit, cei care și-au epuizat rezervele în perioada de izolare și cei întorși în țară din alte state UE – cât și în profunzime, persoanele confruntate anterior cu condiții de sărăcie fiind acum încă și mai vulnerabile;
• în calitate de stat membru al Uniunii Europene și al ONU, prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă, România și-a asumat Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, inclusiv Obiectivul 1 – Fără sărăcie, care implică “reducerea numărului de cetățeni care trăiesc în sărăcie severă și relativă în toate dimensiunile acesteia, potrivit definițiilor naționale”.
“Atât în calitate de cetățeni, cât și de promotori ai Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă, solicităm întregului mediu politic din România să conștientizeze dimensiunea fenomenului sărăciei și impactul său devastator asupra societății și economiei românești, și să vină cu soluții concrete și sustenabile, în parteneriat cu sectorul privat, de îmbunătățire a calității vieții în comunitățile afectate”, declară Dragoș Tuță, inițiator al Ambasadei Sustenabilității în România.
***
Inițiator: Ambasada Sustenabilității în România
Inițiator: Ambasada Sustenabilității în România
Ambasada Sustenabilității în România (ASR), inițiativă independentă cu scop nelucrativ, promovează sustenabilitatea și dezvoltarea de competențe, programe și parteneriate specifice între entități din mediul de afaceri, societatea civilă și sectorul public din România, pentru alinierea la Agenda 2030 și atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă.
Scrisoarea este semnată de către Ambasada Sustenabilității în România și de alte 36 de organizații neguvernamentale, de asemenea, este semnată de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii și Colegiul Național al Asistenților Sociali din România.
Organizații semnatare:
1. Fundația Agenția Împreună
2. Asociația pentru Relații Comunitare
3. Ready Nation România
4. Copacul cu fapte bune
5. Fundația THE INSTITUTE (organizator Gala Societății Civile)
6. UrbanizeHub România
7. Fundația Izvorul Alb
8. Asociația Casa Nădejdei Aiud
9. Asociația Copii pentru Viitor
10. Asociația Sărbătoarea Gustului
11. Fundația pentru Evaluarea Competențelor în Educație – Leul Albastru
12. Asociația de Dezvoltare și Inovare “PITEȘTI Smart City”
13. ARAS – Asociația Română Anti-SIDA
14. Pastel Age
15. Asociația Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor
16. Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC)
17. Asociația Divers
18. Asociația Șansa ta
19. Asociația SNK
20. Banca pentru Alimente Cluj (Asociația Food Waste Combat Cluj)
21. Asociația ActivRandom
22. Asociația “FDP – Protagoniști în educație”
23. Asociația Arca Lex
24. Asociația Psihobucuria
25. Asociația Casa Naturii
26. Banca Regională pentru Alimente Brașov
27. Fundația Umanitară Pacea
28. IZI DATA
29. Asociația “Aici pentru Tine”
30. Confederația Caritas România
31. Asociația CCF
32. RENASIS (Reţeaua Naţională Antisărăcie – Incluziune Socială)
33. Federația Dizabnet – Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități
34. Asociația Tineri de Succes
36. Colegiul Național al Asistenților Sociali