(CE?)
La Street Delivery se aduna in fiecare an oameni din diferite colturi ale orasului care creeaza lucruri in comunitatile lor si care, impreuna, prin munca lor de zi cu zi, schimba lumea — bucata cu bucata, surub cu surub, strada cu strada.
In 2016 aducem impreuna noua generatie de makeri (designeri de produs, de moda, ilustratori, arhitecti, artisti 3D, programatori samd) si mestesugarii traditionali (cizmari, ceasornicari, tamplari, croitori, selari, ceaprazari etc.)
Construim punti intre meseriasi vechi si noi pentru un schimb de tehnici si viziuni din care sa iasa scantei. Integram instrumente, contopim cunostinte si inventam noi moduri de interactiune cu obiecte si meserii pe care nu le putem face uitate.
Ce pot sa creeze impreuna un cizmar si un artist 3D? Dar un designer de produs si un palarier, un programator si un tocilar, un DJ si un ceasornicar? Abia asteptam sa vedem!
(DE CE?)
In ultimul timp, industriile creative au inceput sa devina mai active, mai vizibile si sa-si faca loc pe strazile si prin cartierele orasului. Grupuri de prieteni, colegi de munca sau de apartament se asociaza si se apuca de mesterit la fatada sociala si culturala a orasului. Se intrec in campanii de crowdfunding si aplicatii, observa nevoile comunitatii in care traiesc si vin cu solutii destepte.
In acelasi timp, o alta parte a orasului dispare. Recent, in urma controalelor ISU, s-au inchis atelierele aflate in cladiri cu risc seismic, iar multi dintre mestesugari au ramas fara spatii de lucru, fara clientii lor fideli si, prin urmare, fara meserie. Vrem sa-i ajutam pe acesti oameni sa-si regandeasca mestesugul astfel incat sa castige un public nou si sa inspire la randul lor noul val de makeri.
(CINE?)
Sigur ai un cizmar in cartier pe care il stii de cand purtai botosei. Sau un ceasornicar la vitrina caruia iti intorceai privirea de fiecare data cand dadeai fuga spre birou. Poate te-ai intrebat ce s-a ales de croitoreasa de la parterul cladirii darapanate din Centrul Vechi sau unde si-a mutat atelierul bijutierul din colt. Sau poate doar cochetai de mult cu gandul sa furi meserie de la bunica.
Acum ai ocazia sa-i descosi, sa inveti de la ei si sa le fii mentor in acelasi timp. Fa pereche cu un mester din orice domeniu si inscrie-te la Street Delivery Meserie! pana pe 15 mai.
Nu stii niciun mester sau maker, dar ai o idee tare? Nicio problema! Prietenii nostri de la NOD Maker Space au initiat o baza de date opensource cu mestesugari, fabrici si ateliere din Romania la care poti contribui si tu:
Propunerea voastra de proiect trebuie sa respecte tema, sa arate vizitatorilor procesul de lucru intr-un mod interactiv si sa vina cu solutii sustenabile prin care putem readuce mestesugarii traditionali si meseriile lor in atentia societatii. Incurajam proiecte interdisciplinare, fie ele pragmatice sau conceptuale, orice te inspira sa explorezi subiectul.
Cele mai bune proiecte vor fi sprijinite in faza de productie de echipa Street Delivery, iar daca partenerii si sponsorii nostri le gasesc interesante, cateva dintre ele vor fi premiate / finantate / adoptate / dezvoltate.
(CUM?)
* Gaseste un mester, un meserias sau un maker old-school.
* Du-te si vorbeste cu el. Afla-i povestea.
* Spune-i despre Street Delivery Meserie!
* Esti maker? Invita-l la o colaborare si ganditi impreuna proiectul.
* Nu esti maker? Atunci fa-te ucenicul lui sau ia-ti in echipa un maker.
* Schiteaza ideea ta. Adauga si niste imagini.
* Nu astepta sa te anuntam noi, da-i drumul si fa ceva meserias! Cea mai mare recompensa pentru efortul tau va fi procesul pana la proiectul realizat.
Perioada de inscriere se incheie pe 15 mai 2016. Proiectele selectate vor fi anuntate pana pe 20 mai 2016. Cele adoptate de sponsori si parteneri vor fi anuntate dupa incheierea evenimentului prin votul juriului si al publicului.
Impreuna ne recuperam orasul si transformam carosabilul intr-un spatiu de promenada mobilat cu idei. Impletim generatii, reinventam mestereli, ne regasim intre noi. Pentru ca in 2016 Street Delivery e Meserie!
_ _ _
Street Delivery este un eveniment initiat in 2006 de Ordinul Arhitectilor din Romania si Fundatia Carturesti.