In perioada aprilie – iunie 2011 beneficiarii POSDRU, membri ai Comunitatii durabile, se intalnesc la prima serie de cursuri de management de proiect din perspectiva dezvoltarii durabile organizate in cadrul proiectului “Parteneriat pentru Dezvoltare Durabila”. Cursul isi propune sa dezvolte capacitatea participantilor de a implementa proiecte in mod eficient si in concordanta cu principiile dezvoltarii durabile.

43 de manageri si experti pe termen lung din proiecte POSDRU derulate de sindicate, firme sau organizatii neguvernamentale s-au reunit intre 13 si 15 aprilie, la Sinaia, la cursul de management de proiect din perspectiva dezvoltarii durabile. Formarea a fost realizata de specialistii Fundatiei Terra Mileniul III, organizatie cu o experienta de 14 ani in domeniul educatiei nonformale. Pe parcursul celor trei zile, beneficiarii cursului – membri ai Comunitatii de Practica pentru Dezvoltare Durabila [1] – au deprins competentele necesare abordarii eficiente, durabile, a oricarui proiect, atat din punct de vedere al scrierii si planificarii, cat si din punct de vedere al implementarii, monitorizarii si evaluarii. De asemenea, reprezentantii proiectelor POSDRU au abordat cu maxim interes subiecte precum dezvoltarea durabila in contextul Strategiei Europa 2020 si utilizarea fondurilor structurale din perspectiva dezvoltarii durabile.

Organizarea acestui curs [2] este justificata de nevoia reala de pregatire si testare in domeniul managementului de proiect durabil identificata in randul beneficiarilor POSDRU, membri ai comunitatii de practica. In octombrie 2010, dintr-un numar de aproximativ 1304 de proiecte finanţate prin POSDRU, 1182 aveau obiective de dezvoltare durabila. Mai mult de jumatate dintre beneficiari insa, se considera departe de atingerea acestui obiectiv orizontal, conform studiului Dezvoltarea durabila a resurselor umane, elaborat in iunie 2010 de echipa Comunitaţii durabile.

“Proiectele finantate din fondurile europene nu pot fi implementate fara a tine seama de principiile care stau la baza unei dezvoltari cu adevarat durabile: protectia mediului, egalitatea de sanse si buna guvernare. Cu ajutorul membrilor Comunitatii de practica vom identifica din ce in ce mai multe solutii de management pentru implementarea sustenabila a proiectelor POSDRU, solutii care speram sa devina un model multiplicat la nivelul tuturor programelor structurale” a declarat Costel Popa, managerul proiectului “Parteneriat pentru Dezvoltare Durabila”

[1] Comunitatea de Practica pentru Dezvoltare Durabila in Romania - www.comunitatedurabila.ro - este o retea de comunicare formata din experti in domeniu, reprezentanti ai autoritatilor publice din Romania si Uniunea Europeana, beneficiari de proiecte finantate din Fondul Social European (FSE) si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de profil. Obiectivul comunitatii este sa asigure schimbul de experienta necesar pentru promovarea obiectivelor de dezvoltare durabila.

[2] Cursul este autorizat CNFPA si acreditat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Activitatea face parte din proiectul “Parteneriat pentru Dezvoltare Durabila” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (2007 – 2013) “Investeste in oameni!” (Axa prioritara 3 „Actionam Impreuna”, Domeniul major de interventie 3.3 „Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea initiativelor pentru partenerii sociali si societatea civila”). Proiectul este initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis. Scopul proiectului “Parteneriat pentru dezvoltare durabila” il reprezinta asigurarea resurselor necesare pentru implementarea componentei orizontale “dezvoltare durabila” in proiectele finantate prin POSDRU din FSE.

Pentru mai multe informatii despre activitatea Comunitatii de practica pentru Dezvoltare Durabila: Oana Soare – PR executive, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, oana.soare@salvatidelta.ro, telefon 0729882614.