Marti, 2 octombrie, de la 18.00, liceenii, profesorii, presa si tinerii interesati de educatia non-formala prin filmul documentar sunt asteptati in mansarda librariei Bastilia de la Piata Romana.
MANIFESTO, cluburile de film prezente in 26 de licee din 17 orase ale tarii, ies pentru prima data in lume si invita tinerii bucuresteni la o proiectie publica, urmata de o dezbatere pasionanta. Evenimentul va arata intregii comunitati cum se desfasoara o lectie non-formala la liceu: cum se implica liceenii cand sunt provocati de un documentar puternic, o seama de lideri de opinie si o dezbatere de idei?
Filmul proiectat pe 2 octombrie va fi „Economia fericirii” (2011, regia Helena Norberg-Hodge, Steven Gorelick, John Page), care trateaza, intr-o ora, legatura dintre cresterea economica globala - un concept introdus de capitalism - si ideea de fericire - un ideal al oricarei societati, indiferent de gradul de dezvotare.
In marile metropole, miscarile de gastronomie locala pun bazele unui alt model economic. Este acesta inceputul unei lumi echitabile? Cum se face trecerea de la global la local si cu ce urmari asupra vietii noastre de zi cu zi? Pelicula a primit numeroase premii de referinta pentru industria filmului documentar.
Dupa film, invitatii Manifesto vor dezbate, impreuna cu liceenii, profesorii si cu reprezentanti ai ONG-urilor si presei, despre global vs. local si modelul romanesc de agricultura si gastronomie sustenabila. La dezbatere participa Vintila Mihailescu, antropolog, Tiberiu Cazacioc, sustinator al agriculturii durabile si miscarii slow food la Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, Marius Tudosiei, proprietarul Bacania Veche, antreprenori sociali si experti in economie sociala.
Cluburile de film documentar au o istorie de peste 3 ani in liceele din tara, functionand pana acum sub numele Cluburile de Film One World. Din aceasta toamna, pentru a raspunde mai bine asteptarilor publicurilor sale, reteaua de cluburi isi schimba numele si infatisarea grafica. Documentarele provocatoare de dezbateri aprinse raman insa focusul proiectului. Manifesto e organizat de ORICUM, asociatia cunoscuta pentru proiecte in sectorul industriilor creative precum ShortsUP, brandul scurtmetrajelor. Cluburile de Film Manifesto fac parte din reteaua internationala One World in Schools – program initiat de ONG-ul People in Need din Cehia, din care mai fac parte alte ONG-uri din Estonia, Polonia si Slovacia.
Manifesto are ca principal obiectiv suplinirea lipsei educatiei cinematografice si non-formale in licee si consta in organizarea de proiectii urmate de dezbateri pe teme globale ce afecteaza viata oamenilor de pretutindeni: dezvoltare economica, alimentatie sustenabila, diversitate culturala. Asadar, filmul documentar devine un instrument de implicare si crestere de comunitati de tineri curajosi in liceele romanesti.
###
Manifesto este un proiect de educatie cinematografica, desfasurat in liceele din Romania, prin care identificam si achizitionam unele dintre cele mai provocatoare filme documentare ale lumii ® le proiectam in cadrul cluburilor de film organizate cu si de liceeni ® lansam o dezbatere cu ajutorul unor invitati propusi tot de copii si generam provocarea de a gasi solutii de inovare sociala prin intermediul industriilor creative. Asadar, folosim filmul documentar ca instrument de implicare si de educatie non-formala in licee. Detalii pe www.manifestofilmclubs.ro.
Oricum este organizatia non-profit ce si-a propus sa transforme felul in care industriile creative contribuie la dezvoltarea Romaniei. Misiunea noastra este aceea de a crea proiecte cu un impact si un grad de sustenabilitate mare, destinate in principal tinerilor sub 30 de ani.