- 1.089 de profesori și 31.638 de elevi din 680 de unități școlare care participă în acest an la programele Junior Achievement Romania au acces la activitățile de educație digitală „Școala din viitor” dezvoltate de Fundația Vodafone.
- 253 de cadre didactice au participat în luna noiembrie la 5 sesiuni de formare, fizice sau online pentru utilizarea la clasă a activităților „Școala din viitor” și încurajarea educației digitale.
- 3.757 de elevi din peste 100 de unități școlare au parcurs deja la clasă activități din proiectul „Școala din viitor ajunge în școlile JA”.
1.089 de profesori și 31.638 de elevi din 680 de unități școlare primare și gimnaziale din toate județele țării, înscrise în programele Junior Achievement (JA) România, participă în acest an școlar la cea de-a doua ediție a proiectului „Școala din viitor ajunge în școlile JA”. Beneficiarii au acces la resurse și dotări care facilitează parcurgerea la clasă a activităților disponibile pe platforma www.scoaladinviitor.ro, cu scopul dezvoltării competențelor digitale în rândul elevilor și pregătirea lor pentru un viitor tot mai dominat de digitalizare.
În cadrul proiectului au fost organizate în luna noiembrie cinci sesiuni de formare pentru a oferi profesorilor participanți un set de instrumente și metode de implementare la clasă a activităților „Școala din viitor”.
În cadrul întâlnirilor, 253 de cadre didactice s-au familiarizat cu aplicații și forme de organizare a unor activități prin care pot oferi elevilor experiențe de explorare a mediului înconjurător cu ajutorul AI, pot stabili reguli de siguranță pe internet, dar și modalități prin care, cu ajutorul unor kit-uri tehnologice, pot utiliza la clasă realitatea augmentată și jocurile video pentru dezvoltarea de competențe digitale și transdisciplinare. Scopul întâlnirilor a vizat atât integrarea ulterioară a acestor modele de lucru, cât și diseminarea lor în comunitățile școlare din care fac parte profesorii, alături de alte cadre didactice din proiectul „Școala din viitor ajunge în școlile JA”.
Până în prezent, prin proiectul desfășurat de JA România și Fundația Vodafone România, 3.757 de elevi au participat la activitățile „Școala din viitor” sub îndrumarea a 151 de cadre didactice din 118 unități școlare.
Proiectul va continua în perioada ianuarie – iunie 2024 cu alte sesiuni de formare pentru profesorii participanți, dar și cu oferirea de dotări pentru sprijinirea participării la activități a claselor din mediul rural. La finalul etapei actuale a proiectului, în luna iunie, școlile care au accesat cel mai des activitățile Școala din viitor vor primi suport pentru dotări cu echipamente sau pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu. Informații complete despre criteriile de selecție a celor mai active școli din proiect sunt disponibile la https://jar.ro/sdv-ja-criterii.
***
Despre Fundația Vodafone România
De 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului. Alături de celelalte fundații Vodafone din întreaga lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.|
Suntem o organizație neguvernamentală românească înființată în 1998, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei Vodafone România.
Mai multe detalii despre programele noastre se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
Despre Școala din viitor
Școala din viitor face parte din programul Skills Upload Jr. – o inițiativă a Fundațiilor Vodafone din 13 țări, creată pentru a-i încuraja pe educatori și elevi să își dezvolte gândirea critică și să utilizeze în mod creativ tehnologiile digitale.
Despre Junior Achievement (JA) România
Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „applied learning“ și „project based” sunt urmate anual de peste 267.000 de elevi și studenți din 1.957 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2023, organizația a urcat pentru a cincea oară în Top 10 ONG-uri din lume și a primit a la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org