Junior Achievement România a facilitat, în perioada martie-aprilie, participarea a 420 de elevi din clasele terminale de gimnaziu sau liceu la ateliere de dezvoltare personală, menite să le creeze oportunități de autocunoaștere a propriilor aspirații, resurse, competențe și valori.

 

Atelierele au fost derulate în colaborare cu specialiști, în 21 de școli din Municipiul București și alte 11 județe concentrate în regiunile de sud și nord-est, ca parte a proiectului RE-POWER your future, organizat cu sprijinul Fundației UniCredit pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare și creșterea sentimentului de apartenență la școală și comunitate în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani.

 

Aceste activități au reprezentat un răspuns al proiectului RE-POWER your future față de nevoia de consiliere și motivare a elevilor și au completat experiența de învățare aplicată, creată prin programele Junior Achievement pentru a explora perspectiva de angajat sau de antreprenor și a pune bazele viitorului profesional.

 

„Am învățat că pentru a reuși să-ți realizezi visurile este nevoie de multă muncă și determinare.  Am învățat că trebuie să am curajul să experimentez, să am încredere în mine, să îmi stabilesc obiective și să caut resurse pentru îndeplinirea lor, fără să mă las descurajat de părerile negative ale celor din jur.” – elev participant, Școala Gimnazială Glodenii Gândului, județul Iași

 

„RE-POWER your future este un proiect ambițios, care a oferit elevilor noștri, prin intermediul activităților desfășurate, resursele și inspirația necesare pentru modelarea viitorului succes în viață.” – profesor coordonator, Școala Gimnazială Drăgănești de Vede, județul Teleorman

 

Necesitatea organizării unor astfel de ateliere de dezvoltare personală a rezultat în urma unui sondaj la care au participat cadre didactice din 104 școli și licee din localități rurale sau mic-urbane.

 

Selecția școlilor gazdă s-a realizat pe baza unui set de criterii care a inclus tipul de localitate, gradul de dezvoltare economică al zonei, dar și eligibilitatea unităților școlare din punctul de vedere al Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

 

RE-POWER your future este o inițiativă dezvoltată de Junior Achievement și Fundația UniCredit, derulată simultan pentru tinerii din 10 țări europene aflați într-o perioadă esențială pentru continuarea studiilor și la începutul procesului lor de integrare pe piața muncii. Țările participante la proiect sunt: România, Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Serbia, Slovacia și Slovenia.

 

***

 

Despre Junior Achievement (JA) România

Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” sunt urmate anual de peste 267.000 de elevi și studenți din 1.957 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2023, organizația a urcat pentru a cincea oară în Top 10 ONG-uri din lume și a primit a doua nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org

 

Despre Fundația UniCredit

UniCredit Foundation Third Sector Body (TSB) este fundația corporativă a UniCredit Group, al cărei scop este accesarea și valorificarea potențialului noii generații de europeni. Misiunea sa este capacitarea tinerilor din întreaga Europă prin sporirea egalității de șanse în educație și sprijinirea acestora pentru a-și croi un drum în viață și în lumea profesională. Inițiativele fundației vizează combaterea abandonului școlar, îmbunătățirea șanselor de angajare, încurajarea studiilor universitare și promovarea activităților de informare și cercetare. Fundația are ca obiectiv susținerea comunităților din toate țările în care Grupul UniCredit își desfășoară activitatea.

 

Despre UniCredit Bank

UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, o Bancă Comercială Pan Europeană cu o ofertă unică de servicii în Italia, Germania, Europa Centrală și de Est. În România, UniCredit Bank este una dintre principalele instituții financiare, oferind servicii și produse de înaltă calitate pentru toate categoriile de clienți. UniCredit Bank își propune să mențină permanent clientul în centrul activităților sale, să fie un partener cu care se lucrează ușor și să fie o parte activă a comunităților în care își desfășoară activitatea. Grupul răspunde unei game variate de nevoi a clienților săi printr-o rețea de parteneri specializați: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Services, UniCredit Insurance Broker.