Cea de a treia ediție a Ștafetei pentru Educație de la Castelu, organizată de Asociația Reality Check, s-a desfășurat în acest an în cadrul proiectului Împreună pentru o viață mai bună în Castelu.

Asociația Reality Check, în parteneriat cu Primăria Castelu, Școala Gimnazială Castelu, Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, având alături și Kaufland România, a organizat sâmbătă, 14 mai 2022, evenimentul comunitar Ștafeta pentru educație, la care au participat aproape 400 de copii din Castelu și Nisipari (comuna Castelu, județul Constanța). Scopul evenimentului este integrarea prin sport, promovarea incluziunii şcolare a tuturor copiilor și creșterea stării de bine a copiilor și a comunității, per ansamblu. Este și o ocazie extraordinară de a vorbi despre importanța educației, a mișcării, despre fair-play, despre țeluri.

„Sâmbătă am dat startul celei de-a treia ediții a Ștafetei pentru Educație. Timp de doi ani nu am mai putut organiza acest eveniment din cauza pandemiei. Vă închipuiți cu ce nerăbdare îl așteptau copiii! A fost și acum cu ceva emoții din cauza norilor de ploaie, dar, până la urmă, am scos-o la capăt. Copiii au fost extraordinari, ca de obicei. Au fost o inspirație pentru noi toți. Este o bucurie imensă să vezi cum pentru ei nu mai conta cine e din ce parte a satului sau dacă e sau nu de altă etnie. Aș vrea să păstrăm acest spirit în fiecare zi și să îl propagăm în întreaga țară, iar noi, adulții, să învățăm de la copii.” spune Iolanda Burtea, coordonator proiect Reality Check.

Participanții, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, s-au adunat la linia de start în funcție de categoria de vârstă. Toți și-au depășit propriile limite și s-au distrat. În paralel, copiii de grădiniță au participat la activități de mișcare și joacă alături de specialiștii Fundației Noi Orizonturi și de profesori voluntari. Toți copiii au primit un echipament sportiv, fructe, dulciuri și apă, precum și o medalie pentru participare. În timp ce copiii au alergat și s-au jucat, părinții și rudele i-au încurajat de pe margine. Câștigătorii de la fiecare categorie au primit premii și medalii.

,,În acest weekend la Castelu au alergat aproape 400 de copii care au arătat că sportul poate transmite un mesaj extrem de important: toți copiii au dreptul la educație! Suntem bucuroși că împreună cu Asociația Reality Check putem să schimbăm în bine viața copiilor.” – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. În calitate de sponsori și susținători s-au alăturat și Aqua Carpatica, Asociația OvidiuRo, Bookster, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al Județului Constanța, Compartimentul Poliție Locală din cadrul Primăriei Castelu și Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța.

„În acest an, am organizat Ștafeta simultan cu desfășurarea unei campanii intense de înscriere a copiilor la școală. La Castelu sunt încă mult prea mulți copii care nu sunt înscriși în sistemul de învățământ. Și frecventarea cursurilor este o problemă, dar primul pas este înscrierea. Împreună cu echipa școlii, cu angajați ai primăriei și cu susținere din partea Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean, am mers din ușă în ușă prin zonele în care părinții au nevoie de sprijin și am înscris copiii pe loc. Este genul de acțiuni obligatorii în astfel de comunități dacă vrem să schimbăm starea de fapt.

La Ștafetă am avut și copii care merg la școală și copii care ar fi trebuit să meargă. I-am adus pe toți în același loc, le-am creat ocazia de a se cunoaște mai bine, de a se împrieteni. Un copil dintr-o zonă defavorizată trebuie, în primul și în primul rând să se simtă binevenit atunci când calcă pragul școlii (foarte timid și timorat de multe ori). El vede și simte că ceilalți sunt mai bine pregătiți ca el și acest lucru îi afectează încrederea în sine. Dar dacă este primit cu căldură de colegii lui, de profesorii lui, temerile lui se risipesc și îi lasă să loc să înflorească, să crească, pentru că toți copiii au un potențial extraordinar. Despre asta le-am vorbit copiilor și părinților la Ștafetă.” - Oana Ganea, coordonator advocacy.

Din partea Primăriei Comunei Castelu au participat la eveniment și au susținut copiii și dreptul lor la educație Primarul Nicolae Anghel, Viceprimarul Antoneta Prodan, Consilierul Local Narcisa Chiru, Asistentul Medical Comunitar Indira Niculache, Administratorul Sălii de Sport Stănel Popa și Mediatorul Școlar Cadrie Osman.

„Suntem beneficiarii proiectului Împreună pentru o viața mai bună în Castelu, proiect care se desfășoară timp de 2 ani de zile, 2021 - 2022 în comuna Castelu. Proiectul este structurat pe 5 componente: social, educațional, medical, dezvoltare comunitară și advocacy. Fiecare copil are dreptul la educație. Școala publică are obligația să acorde accesul la educație fiecărui copil. Pornind de la respectarea legii, asociația Reality Check ne ajută să formăm o echipă integrată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea Castelu, echipă formată din: asistenți sociali, mediator școlar, asistent medical comunitar.

Evenimentul comunitar din 14 mai se află la a treia ediție, de fapt facem educație și prin sport, considerând că sportul aduce la un loc toți copiii indiferent de starea materială, financiară a familiilor din care fac parte. Sportul poate să îl motiveze pe copilul sărac să își dorească la școală. Mulțumim, Reality Check!”
- spune Antoneta Prodan Viceprimar Comuna Castelu

Organizatorii le mulțumesc tuturor celor peste 80 de voluntari care au dat o mână de ajutor la buna organizare a Ștafetei.

Un exemplu foarte frumos de implicare l-au dat elevii de la Liceul Tehnologic ,,Dobrogea”, însoțiți de cadrele didactice: Director Mihaela Beznea, Elena Popa-Olariu, Oana-Alexandra Seceleanu, Violeta Trandafir. Din clasa a IX-a A au fost prezenți Ionuț-Răzvan Asofiei, Andrei-Constantin Bajan, Ionuț-Cristian Balaș, Ailan Bechir, Traian Boariu, Delia-Maria Cociorva, Tania-Georgiana Cristu, Valentina-Isabela Dinu, Liliana Gheorghe, Constantin-Dragos Iacob, Melek Iacub, Persida Marin, Marian-Iulian Miron, Andreea-Ionela Mitu, Ana-Ariana Munteanu, Denisa Nălbaru, Neacșu Mihaela, Alexandra-Florentina Radu, Răzvan Rosu, Elena-Andreea Sîrbu, Gigi-Marian Stancu, Serhan-Gueican Șaban, Andreea-Daniela Vasile. Din clasa a X-a B au fost Corina-Mihaela Anca, Anamaria-Bianca Anton, Andreea-Rebeca Chiriţă, Andrei-Costin Ciobanu, Laura-Denisa Cioboată, Irina-Andreea Dinu, Florin-Ciprian Doroţ, Amalia Matei, Elena-Mihaela Munteanu, Denisa Pancu, Andreea Puşcaşu, Andrei Raţă.

O echipă de profesori de la Școala Gimnazială Nr. 1 Castelu s-a alăturat, de asemenea, oamenilor care au contribuit la organizare. Cei care au dat un exemplu extraordinar de implicare elevilor și întregii comunități sunt: Mirela Băncilă, Doris Bogdan, Mihai Bucur, Roxana Bucur, Daniela Cinteză, Ionela Costin, Georgeta Dajiu, Narcisa Luiza Diaconu, Mioara Dinu, Tijan Gemambet, Edvin Gemambet, Luminita Gorgan, Iuliana Manolache, Director Anamaria Marin, Dihan Mustafa, Mariana Mușat, Valentina Nicolof, Maria Olaru, Daniela Popescu, Onur Salim, Claudia Stoica, Stela Tase, Florentina Tulbure, Maria Ursu, Mihaela Vizitiu.

O mână de ajutor a dat și organizația Community Aid Romania prin cei 6 voluntari: Anastasia Apației, Raluca Arteni, Delia Ioana Bălăbănescu, Anamaria Mihoc, Petrică Mihoc și Andrei Pătrașcu. În prima linie s-au aflat și susținătorii de cursă lungă ai proiectelor Reality Check: Bogdan Alexandru Brohanschi, Alexandru Dănilă, Tiberiu Gîndu, Dana Grădinaru, Ilia Gubernikov, Florin Mija, Nicoleta Popa, Adriana Pitea, Anna Katharina Scheidereiter, Alina Seghedi, Cătălin Simigiu, Liviana Tănase, Ștefan Theodorescu, Eliza Zdru.

De la Clubul Tinerilor din Castelu, cu care Asociația Reality Check întreprinde acțiuni menite să sprijine comunitatea, au ajutat Comru Amet, Elvis Ibram, Nazar Șaban și Ferdun Regep.

Despre proiectul Împreună pentru o viață mai bună în Castelu - în cadrul căruia a fost organizată Ștafeta pentru Educație

Timp de doi ani (februarie 2021 - decembrie 2022), Asociația Reality Check și partenerii din cadrul proiectului implementează programe de educație remedială și prin sport, activități pentru dezvoltarea abilităților de viață și de leadership, educație pentru sănătate și igienă și cluburi pentru tineri. Dezvoltă grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii învață să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și organizează activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat.

În același timp, echipa de proiect lucrează împreună cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primării și școli, precum și cu specialiști ai instituțiilor județene, să îi ajute să colaboreze mai eficient și să aibă mai mult succes în rezolvarea problemelor complexe ale celor mai vulnerabile familii. Experiența directă, de la firul ierbii, este documentată și va fi integrată în propuneri de îmbunătățire a politicilor publice naționale privind serviciile comunitare integrate.

„Când un copil abandonează școala sau nu este înscris la timp avem de-a face, în aproape toate cazurile, cu o încrengătură de probleme care nu pot fi rezolvate doar de cadrele didactice. Fie că e vorba de lipsa actelor de identitate, de probleme de sănătate, de imposibilitatea familiei de a asigura prezența copilului la școală, este necesară intervenția asistenților sociali, a asistenților medicali comunitari și a mediatorilor școlari; iar acești specialiști trebuie să lucreze împreună. Din păcate, realitatea din teren ne arată că acest lucru nu se întâmplă, iar rezultatul sunt intervenții punctuale, care nu ajută cu adevărat familiile să depășească starea de vulnerabilitate. Prin acest proiect am format o echipă multidisciplinară și am creat o rutină de întâlniri săptămânale. Mai mult, am început să aplicăm metoda managementului de caz pentru 30 de familii pentru a le facilita accesul la servicii.“ - declară Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check.

Pe lângă crearea echipei multidisciplinare, Asociația Reality Check, împreună cu partenerii de proiect, a desfășurat o
serie de activități la nivel de comunitate.

Rezultate din cadrul proiectului până în prezent:
  • 60 de copii au beneficiat de educație remedială
  • 100 de copii au beneficiat de educație prin sport
  • 14 copii au mers în tabăra Viața
  • 50% dintre copii au făcut progrese educaționale și 80% comportamentale (deprinderi de viață de bază)
  • 12 tineri cu potențial de lideri au fost implicați în Clubul tinerilor.
  • 90 de fete și femei au participat la cursurile de educație pentru sănătate și de creșterea copilului
  • 12 locuitori ai comunei s-au implicat într-un Grup de Inițiativă Locală și au participat la un teambuilding de dezvoltare personală și comunitară.
  • O femeie din comunitate a fost angajată ca femeie de serviciu în proiect.
  • 117 persoane din Castelu au beneficiat de Caravana Medicală

  • ***

    Despre Asociația Reality Check

    Asociația Reality Check este o organizație neguvernamentală care are ca misiune sprijinirea dezvoltării de politici publice cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și corect. Una dintre direcțiile strategice ale organizației este realizarea de evaluări și studii de impact cu privire la legi și programe naționale, în special în domeniul intervențiilor integrate de combatere a sărăciei. 

    Website

    Despre Fundația Noi Orizonturi 

    Fundația Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală, cetățenie activă și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Este lider în cadrul taberelor de educație prin aventură, a susținut dezvoltarea a peste 500 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România și străinătate și a format peste 2000 de cadre didactice pentru a folosi metode de predare pe bază de proiecte în folosul comunității. Prin programe dedicate, FNO susține profesorii și școlile, mai ales pe cele din medii vulnerabile, să acționeze cât mai din timp pentru dezvoltarea competențelor de bază ale tuturor copiilor. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile aici.

    Despre Asociația Pe Stop

    Asociația Pe Stop a fost fondată pentru ca toate fetele și femeile vulnerabile în România să aibă acces la produsele și informațiile necesare pentru a se îngriji corect și cu demnitate pe durata menstruației. Pe Stop distribuie lunar peste 350 de pachete cu produse de igienă menstruală celor care nu și le pot permite, organizează cursuri de igienă menstruală și face demersuri legislative pentru ca aceste produse de bază să le fie mai accesibile celor care au atâta nevoie de ele. www.pestop.org

    Despre Programul Active Citizens Fund România

    Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

    Împreună pentru o viață mai bună în Castelu: Proiect derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este schimbarea sistemica a modului în care sunt oferite și accesate servicii publice destinate grupurilor vulnerabile din comuna Castelu și la nivel național, în vederea îmbunătățirii situației persoanelor vulnerabile, inclusiv a romilor, pentru a contribui astfel la incluziunea lor socială, la reducerea inegalitatilor și la dezvoltarea pe termen lung a întregii comunități.