Două mii de elevi din București participă în această toamnă la sesiuni interactive despre pregătirea și comportamentul corect în cazul unui cutremur. Zece școli și licee vor fi implicate în noua acțiune din cadrul programului Bucureștiul Pregătit, inițiat de Fundația Comunitară București și susținut de UNIQA România.

 

UNIQA România se alătură eforturilor singurului program de pregătire pentru cutremur și alte dezastre din România și susține ediția a treia a proiectului ShakeUP!, implementat în școli și licee de Asociația E.D.I.T.

 

Bucureștiul este una dintre cele mai vulnerabile capitale europene la cutremur și, deși creșterea rezilienței orașului este o problemă complexă, educația este esențială pentru a reduce riscurile și a crește gradul de siguranță a populației. Programul Bucureștiul Pregătit, desfășurat din 2018, este dedicat pregătirii pentru dezastre majore și oferă educație seismică și sprijin comunităților bucureștene.

 

„Pentru UNIQA, sprijinul oferit programului Bucureștiul Pregătit este o investiție responsabilă în siguranța generațiilor viitoare. Pregătirea este cheia în fața riscurilor seismice și suntem încântați să contribuim la educația tinerilor pentru a întelege și a-și însuși măsurile corecte în cazul unui cutremur,” au declarat reprezentanții UNIQA. Această colaborare marchează prima implicare a companiei în educația seismică a comunității bucureștene.

 

Desfășurarea proiectului ShakeUP! 3.0

Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie-decembrie 2024 și include sesiuni interactive în zece școli din Capitală: Școala Gimnazială nr.80, Liceul Teoretic "Jean Monnet", Școala Gimnazială ”Sf.Andrei”, Școala Gimnazială nr.97, Școala Gimnazială nr.194, Școala Gimnazială ”Principesa Margareta”, Școala Gimnazială ”Pia Brătianu”, Școala Gimnazială Ferdinand I, Școala Gimnazială nr.131, Școala Waldorf.

 

Elevii vor învăța comportamente esențiale în caz de cutremur, de la pregătirea unei truse de urgență până la cum să reacționeze în timpul și după un seism. Trainerii Asociației E.D.I.T. vor folosi metode practice și creative, cum ar fi construcțiile de tip jenga și simulări, pentru a îi ajuta pe elevi să înțeleagă fragilitatea clădirilor vechi și importanța unor măsuri adecvate de pregătire.

 

„Bucureștiul nu a fost martor la cutremure majore în ultimele zeci de ani, ceea ce face nevoia pregătirii și mai acută. Evenimentele devastatoare din istoria sa subliniază importanța cunoașterii regulilor esențiale de reacție, atât în momentul seismului, cât și în perioada imediat următoare. Este crucial ca fiecare persoană să aibă un plan de autosuficiență pentru primele 72 de ore. Ne propunem să ajungem anual în școlile din București, pentru a construi competențe și reflexe de pregătire, de aceea susținerea UNIQA este foarte importantă pentru noi.” declară Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București.

 

Bucureștiul, unul dintre primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic

Capitala României, aflată în zona de impact a seismelor din Vrancea, cu peste 1,8 milioane de locuitori, este capitala europeană și unul dintre primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic, după cum arată datele Băncii Mondiale. Concluzia este influențată și de starea clădirilor, în București fiind peste 23.000 de clădiri cu scop rezidențial care ar putea suferi avarii grave la următorul cutremur mare și alte 1.000 care s-ar putea prăbuși, conform Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București, realizat în 2022.

 

În București există o serie de factori de risc precum mii de clădiri vechi sau înalte, rețeaua subterană a metroului, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oraș, precum și cea mai mare rețea de distribuție a gazului. De asemenea, multe instituții esențiale ale statului român au sediile în clădiri cu risc seismic. Un cutremur major ar putea opri funcționarea orașului pentru o perioadă semnificativă.

 

Banca Mondială estima, în studiul din 2019, că în cazul unui cutremur major pierderile economice în București – de la viețile oamenilor la clădirile distruse, de la încetarea producției la asigurarea adăpostului și hranei pentru sinistrați – s-ar ridica la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din valoarea PIB.

 

În cei 5 ani de la lansare, programul Bucureștiul Pregătit a ajuns la 24.933 de elevi, de la grădiniță, școală primară, până la gimnaziu și liceu, profesori și părinți informați pe tema riscului seismic; a oferit cursuri de prim ajutor pentru 3.189 de persoane, 17 câini de căutare-salvare sub dărâmături au fost instruiți, iar campaniile de informare și conștientizare organizate de parteneri și de fundație, online și prin evenimente, au avut o audiență de peste 2.000.000 de persoane. Prin programul Bucureștiul Pregătit au fost acordate finanțări de peste 1,9 milioane de lei și au fost susținute 17 proiecte implementate de către ONG-uri.

 

***

 

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 13 ani, a finanțat peste 900 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 6 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

UNIQA are o istorie de 15 ani în piata asigurărilor din România și beneficiază de peste 200 de ani de experiență internațională, ca parte dintr-un grup financiar cu prezență puternică la nivel european. Strategia companiei poziționează în centru clienții și are ca prioritate cunoașterea nevoilor acestora și crearea de produse și servicii care îi ajută în viața de zi cu zi. Prin modelul său de afaceri, compania ține cont de specificul segmentelor Retail, Bancassurance și Corporate & Affinity, oferind soluții de asigurare relevante, accesibile și inovatoare, la standarde înalte. Mai mult, sustenabilitatea reprezintă o componentă importantă a strategiei UNIQA, astfel că organizația pune accentul pe acțiuni care generează un impact pozitiv, cu scopul de a contribui la o viață mai bună împreună cu clienții, partenerii și comunitatea.