Ce legătură este între o găină și educația nonformală? Aparent, niciuna. Însă lucrurile se schimbă dacă vorbim despre „Găina care a născut pui vii”, un program de educație media care înseamnă mai mult decât o lecție la cursul de zoologie. 
 
Pentru că noțiunea de fake news ne preocupă tot mai mult astăzi, în perioada 1-3 noiembrie, profesorii diriginți de la clasele IX-XII sunt așteptați să participe într-un bootcamp de educație media, organziat de Școala de Valori.
 
De ce o tabără? De ce educație media? #Care-iFazaCuGaina
Anul trecut, Școala de Valori, în parteneriat cu Lidl, a inițiat un program menit să stimuleze elevii în a înțelege în mod critic știrile și noutățile de pe internet, într-o lume tot  mai digitală. Pe lângă cei 1300 de beneficiari direcți, adolescenți care au participat la atelierele „Găina care a născut pui vii” și au învățat mijloace prin care pot combate fenomenul de fake-news, programul a contribuit la conștientizarea importanței pe care o are selecția în asimilarea informației din media la momentul prezent. Tot parte din proiect a fost și crearea unui Ghid de Educație Media al Profesorului, care a ajuns la 220 de dascăli din școlile vizitate.
 
Anul acesta, Scoala de Valori, susținută în continuare de Lidl prin programul de granturi „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun” și alături de Ana Maria Diceanu, inițiatoarea acestui concept, lansează un nou program exclusiv pentru profesori, care au nevoie să învețe cum să îi sprijine pe elevi în selectarea, interpretarea și filtrarea informației găsite pe Internet, în newsfeed-ul de pe Facebook sau în colțul unui story de pe Instagram.
 
Tabăra de educație media, un context de învățare pentru cei ce învață pe alții
 
Din nevoia de a forma dascălii care le sunt ghizi elevilor din școlile din România, s-a inițiat conceptul de bootcamp, care va fi organizat într-o manieră nonformală și de actualitate, pentru diriginții de la clasele IX-XII din liceele din țară.
 
Între 1-3 noiembrie, în Călărași, la Hotel Hestia, va avea loc tabăra, centrată în mod special pe training asistat din partea specialiștilor cu care lucrează Școala de Valori. Tabăra va fi constituită dintr-o serie de ateliere de valori, aplicate pe subiecte de actualitate, în cadrul cărora profesorii vor primi kit-uri și consultanță pentru a-și putea construi propriile metode de predare la clasele pe care le coordonează.
 
Cine participă în tabără?
 
În tabără participă profesori diriginți de la clasele IX-XII.
„Găina care a născut pui vii” face parte din Arcademia, programul național pentru profesori dezvoltat de Școala de Valori.
 
 
 
***
ȘCOALA DE VALORI este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care îi îndrumă pe tineri să-și descopere valorile și să-și antreneze potențialul, astfel încât să-și dezvolte atitudini și comportamente prosociale și să fie pregătiți pentru viitorul mereu în schimbare.De 10 ani deschidem drumuri în educa­ție, care au început să se intersecteze și să formeze un ecosistem orientat spre dezvoltarea tinerei generaț­ii.
Misiunea noastră este de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți.

EDUCAȚIE PRIN VALORI
­Școala de Valori este singura organizație din România care aplică în programele sale educația prin valori.
Educa­ția prin valori contribuie la împlinirea personală și profesională a tinerei generaț­ii și o motivează să se implice, să colaboreze pentru a transforma societatea actuală într-una bazată pe valori sănătoase.

FORMULA EDUCAȚIONALĂ
Oferim tinerilor experiențe de descoperire de sine și maximizare a potențialului, prin ateliere de valori, interacțiuni cu modele pozitive și programe de dezvoltare:
● Adoptă un liceu – program naț­ional pentru elevi din licee tehnologice
● Excepționalii – program naț­ional pentru elevi din licee teoretice
● Laboratorul de cariere – program naț­ional pentru studenți

Scopul nostru este de a le forma abilitatea de a se reinventa în permanență prin învățare pe tot parcursul vieții.