Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu OMV Petrom, a organizat, în luna octombrie, la Craiova și Târgu Jiu, două evenimente educaționale Innovation Day, dedicate stimulării gândirii inovatoare și dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor.
Sisteme care captează energia produsă de pași pentru a o transforma în electricitate, aplicații AI, case sferice sau construite etajat, senzori și sisteme de răcire care maximizează eficiența panourilor solare sunt doar câteva dintre soluțiile prin care tinerii își propun să schimbe casele viitorului în locuințe sustenabile, inteligente și prietenoase cu mediul.
Soluțiile propuse au demonstrat interesul tinerilor pentru un viitor sustenabil, fiind evaluate și jurizate de reprezentanți ai OMV Petrom, ai JA România, dar și de reprezentanți ai inspectoratelor școlare din cele două județe.
Cele două acțiuni Innovation Day au reunit 137 de elevi de la 11 licee din județele Dolj și Gorj. Elevii au fost organizați în echipe pentru a dezvolta soluții creative care să contribuie la utilizarea rațională energiei în locuințele sustenabile și inteligente ale viitorului și au beneficiat de feedback și suport din partea a 12 voluntari OMV Petrom, care au adus expertiză în domeniul producției de energie din surse regenerabile.
„A fost despre cunoaștere și autocunoaştere, despre a învăța lucruri noi și, ulterior, despre a le împărtăși cu ceilalți. Însă, mai mult decât atât, tipul acesta de eveniment te învață cum să te comporți în public, cum să faci un research corect, iar mai apoi cum să fii convingător în argumentare. Nu contează dacă fac sau nu parte din echipa câștigătoare (...) mă simt câștigător!” – a declarat unul dintre elevii de la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova
Ionuț Ciubotaru, Vice Președinte Dezvoltarea Afacerii, OMV Petrom: „Ceea ce am experimentat alături de JAR în cadrul Innovation Day a fost o adevărată manifestare a creativității și a potențialului tinerilor. Acest eveniment a subliniat importanța implicării lor în domenii precum sustenabilitatea și inovarea. Tinerii au fost nu doar receptivi, ci și protagoniști în dezvoltarea unor soluții inovatoare. Innovation Day ne-a arătat că atunci când tinerii sunt încurajați să-și exploreze ideile și să-și manifeste creativitatea, pot schimba în mod semnificativ perspectiva asupra problemelor complexe. Este inspirațional să vedem cum tinerii noștri pot să fie motorul unui viitor mai durabil și inovator.”
Innovation Day este un format educațional Junior Achievement care le creează elevilor atât oportunități de învățare și documentare aprofundată asupra unei teme de actualitate – energia regenerabilă și consumul rațional al resurselor de energie – precum și oportunități de a-și dezvolta abilități relevante precum lucru în echipă, comunicare, adaptabilitate, perseverență, creativitate și luarea deciziilor.
Cele două acțiuni desfășurate la Craiova și Târgu Jiu fac parte din ediția 2023 a proiectului „Success Skills for young people in your community 2.0 – Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta”, o inițiativă derulată de Junior Achievement România împreună cu OMV Petrom, cu scopul de oferi elevilor de liceu oportunitatea de învățare și formare de aptitudini în viața reală a comunității din care fac parte.
Liceele participante în cadrul activităților Innovation Day sunt:
- Dolj: Colegiul Național Carol I, Colegiul Național Elena Cuza, Colegiul Național Frații Buzești, Colegiul Ștefan Odobleja, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Liceul Teoretic Tudor Arghezi, Liceul Voltaire.
- Gorj: Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu, Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Liceul Teoretic Novaci.
Despre Junior Achievement (JA) România
Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” sunt urmate anual de peste 254.000 de elevi și studenți din 1.898 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2023, organizația a urcat pentru a cincea oară în Top 10 ONG-uri din lume și a primit a doua nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.