Doi ani de tehnologie și abilități digitale pentru învățători: Îndreptar Digital a făcut bilanțul primilor ani de schimbare a învățământului primar cu ajutorul tehnologiei. Început din 2017 și preconizat a dura cel puțin până în 2021, Îndreptar Digital este cel mai amplu program neguvernamental de training de abilități digitale dedicat profesorilor din învățământul primar, creat de Asociația Techsoup și finanțat de Google.org, prin Tides Foundation.
 
Îndreptar Digital și-a făcut bilanțul primilor 2 ani de instruire și creare de resurse digitale pentru învățători, alături de prima generația de 23 de învățători Ambasadori ai programului și actori din organizații neguvernamentale din educație. Învățătorii ambasadori și-au prezentat pentru prima dată public activitățile pe care le fac la clasă și au fost premiați de Elisabeta Moraru, Country Manager Google România, pentru rezultatele pe care le-au văzut în dezvoltarea competențelor elevilor și în apropierea comunității de școală.
 
Peste 2700 de învățători, din toate județele țării, s-au alăturat în ultimii 2 ani comunității digitale de învățători Îndreptar Digital și pot folosi resursele educaționale disponibile gratuit pewww.indreptardigital.ro pentru a crea activități inovative la clasă. 
 
Exemplele de proiecte și activități digitale de pe www.indreptardigital.ro pot fi ușor aplicate de orice învățător. Propunerile de proiecte pot fi utilizate atât la clasă, cât și ca alternative la temele tradiționale, adăugând muncii la clasă o dimensiune de lucru pe echipe și de învățare independentă.  

În ultimii 2 ani, 541 de învățători au fost instruiți direct în utilizarea tehnologiei digitale la clasă, în 15 ateliere gratuite organizate în județele Tulcea, Călărași, Prahova, Dâmbovița, Dolj, Olt, Ialomița, Argeș, Buzău, Galați, Bacău, Suceava, Constanța, Brașov și București.

70% dintre învățătorii instruiți sunt învățători în comunități rurale sau urbane mici, iar pentru 66% acesta a fost primul training de abilități digitale la care au participat. 

Chestionați în cadrul programului, majoritatea învățătorilor au remarcat că, deși școlile lor au infrastructură IT (laborator de informatică, videoproiector, conexiune la internet), ea este în multe dintre cazuri învechită și nu poate fi utilizată la potențialul ei maxim. Pe de altă parte, învățătorii din Îndreptar Digital găsesc soluții folosind resurse IT la îndemâna lor sau a elevilor, în special telefoane mobile smart.

„Am construit o comunitate incredibilă în ultimii 2 ani și suntem tare bucuroși să vedem rezultatele programului acesta de instruire ajungând la atât de mulți elevi. O parte extrem de importantă în succesul la clasă al programului este că am creat numeroase oportunități de exersare și practică la clasă pentru învățători, astfel încât ei să intre la clasă cu încredere că pot utiliza instrumente digitale, încredere pe care să o transmită mai departe și elevilor lor.”
, ne-a declarat Elena Coman, director de programe ale Asociației Techsoup și unul dintre trainerii programului.

Sprijinit în continuare de Google.org prin Tides Foundation pentru cel puțin încă 2 ani, Îndreptar Digital va continua seria de ateliere de instruire pentru învățători și se va extinde și către liceele pedagogice, pentru a sprijini formarea inițială a viitorilor profesori de învățământ primar.

Toate resursele dezvoltate în cadrul programului vor fi publicate pe www.indreptardigital.ro și sunt disponibile gratuit și deschis pentru toate cadrele didactice. 
 
***
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei, pentru tineri, profesori și organizații nonprofit. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.