In toamna anului 2013, Paul si Lucian au dat startul unui curs de programare in limbajul Ruby, in Bucuresti. Acest prim curs a avut 15 participanti si a fost tinut de doi mentori, seniori in practicarea acestei tehnologii. Desi aveau experienta de cativa ani buni in tech si training, Paul si Lucian nu si-au dat seama cat de departe poate ajunge initiativa lor. Povestea DevAcademy a pornit de la o nevoie clara – cei doi observasera ca tinerii programatori nu aveau la dispozitie un loc in care sa aprofundeze tehnologiile in care facusera primii pasi iar companiile aveau dificultati in a recruta talente in domeniu. Trei ani mai tarziu, prin DevAcademy au trecut peste 300 de tineri romani, care au avut la dispozitie 7 cursuri tinute de 23 mentori seniori. In DevAcademy s-au petrecut un total de 10 000 de ore de invatare intensiva, au avut loc 2 hackatoane si s-au creat 2 aplicatii de mobil functionale. Echipa DevAcademy numara acum 62 de membri care lucreaza in regim de voluntariat si este singura academie non formala din Bucuresti care ofera cursuri avansate si gratuite in creatia de tehnologie.
Ce impact poate avea acest tip de initiativa?
Doar in 2014, valoarea adaugata bruta in IT & C s-a ridicat la 40 miliarde de lei, fata de 32 de miliarde in agricultura sau 42 de miliarde in constructii. Domeniul IT & C este intr-o crestere rapida, oferind 55% din productia finala. Acum zece ani, aceste date pareau o utopie. Practic, 80000 de oameni care lucreaza in IT-ul romanesc produc cat 300 000 de oameni in constructii sau 3 milioane in agricultura.
De ce este important DevAcademy in peisajul local de IT?
Romania a devenit un hot spot pentru tinere talente - din ce in ce mai multe agentii sau startup-uri din strainatate lucreaza cu programatori si designeri romani, freelanceri sau angajati part-time. In acelasi timp, companiile cu birouri fizice in Romania fac eforturi din ce in ce mai mari pentru a atrage in organizatiile lor tineri care au o baza solida in IT.
Lucian Ghinda, Co-fondator DevAcademy, pasionat de tehnologie si inovatie, are 15+ ani de experienta in IT din care 7+ ani de management. A lucrat în mai multe proiecte complexe: de la crearea de platforme internationale pentru automatizarea serviciilor de hosting, la produse și tehnologii web.
In acelasi timp dezvolta programe de invatare pentru companii si public din zona IT de 8 ani si a putut observa schimbarile de perspectiva ale angajatorilor:
“Avand in vedere ca avem o piata (cel putin în Bucuresti) foarte aglomerata ca oferte de angajare, recrutarea in IT devine din ce in ce mai grea. Companiile trebuie sa depuna mult efort pentru a avea o cultura atragatoare, sa caute si sa convinga un programator sa li se alature. Programatori seniori sunt putini si mobilitatea lor este scazuta si este normal sa fie asa. De asta companiile se concentreaza pe juniori. Iar un junior isi doreste sa lucreze cu tehnologii noi, sa se simta parte dintr-un scop mai mare. DevAcademy se adreseaza exact acestui grup si ofera invatarea unor tehnologii noi si suficient de mature incat sa permita crearea unor proiecte complexe. Si in același timp aduce o apartenenta la un grup mai mare, o comunitate de elita unde participantii gasesc colegi la fel de pasionati ca si ei. Noi sustinem prin modul in care facem lucrurile dezvoltarea unei mentalitati care e concentrata pe a crea produse, nu doar cod.”
Paul Apostol, al doilea fondator al DevAcademy, lucreaza in IT inca din 2002 și a facut software development pentru proiecte internationale, pe o perioada de 4 ani. A intrat ulterior in arhitectura si dezvoltare de infrastructuri tehnice, bazate pe sisteme Linux și Windows. A inceput sa dezvolte mai multe echipe, profesionisti care au sustinut operatiunile tehnice ale Easyhost in Romania si Marea Britanie si a observat, de-a lungul experientei cu talentele tehnice, care sunt acele mecanisme care ajuta oamenii sa evolueze ca profesionisti.
“Tehnologia evolueaza cu o viteza atat de mare incat domeniul IT nu ajunge deloc sa se maturizeze. La un interval de timp de cativa ani apare un nou val, un nou nivel de tehnologizare, iar acest interval intre etape incepe chiar sa se micsoreze. De aceea tehnologia inca este sensibila ca si reliability, vulnerabila din punct de vedere securitate, complexa, greu de folosit, greu de inteles si ajunge sa fie si scumpa.
DevAcademy se concentreaza foarte mult in zona de elita a tehnologiei aducand un model de elite mentoring in programele de formare: “stai langa un geniu, si vei invata sa fii unul”. Este fantastic cat de important este sa ai un om foarte bun langa tine, indiferent in ce context. DevAcademy este puntea dintre niste juniori (nu neaparat ca varsta, ci in materie de tehnologie) foarte buni, cu un potential fenomenal, si mentori cu sclipiri de geniu. Ce se intampla mai apoi pe parcursul a 6 luni? Elita in tehnologie.”
Procesul de inscriere la DevAcademy este si el intens - exista mai multe etape, o analiza HR, o proba practica, in echipa, care testeaza si skill-urile soft ale candidatului si un interviu care sa puncteze motivatia personala a aplicantului. Ce e bine de stiut - in DevAcademy sunt acceptati numai acei tineri care au deja o baza in domeniul respectiv iar educatia academica nu este un criteriu de selectie.
La ce cursuri poti participa in cadrul DevAcademy?
Cursurile la care tinerii pot aplica, in cadrul DevAcademy sunt: Ruby on Rails, Front end, Android (mobile development), iOS (mobile development), SysOps, Graphic Design (web + mobile) si Product Management.
Cum creste DevAcademy?
De la doi voluntari in 2013 pana la 65 de tineri implicati 100% in misiunea DevAcademy, in 2016, de la un track de invatare la 8, de la 15 participanti la 300 de tineri care au acum, datorita DevAcademy, skill-uri imbunatatite in CV.
Mai mult, din ce in ce mai multi profesionisti seniori se implica in programele de mentorat - in 2016, 23 de mentori au predat sau s-au implicat in DevAcademy.
Cum te poti implica in sustinerea creatorilor de tehnologie din Romania?
Poti sprijini si tu academia de elita DevAcademy, o initiativa independenta si unica pe piata de IT din Romania. Cum?
• Daca ai cateva ore libere pe luna, implica-te ca voluntar - poti pune umarul cu foarte putin efort la cresterea DevAcademy;
• Daca lucrezi intr-o companie care recruteaza tineri programatori sau web designeri, contacteaza echipa Dev si afla care sunt metodele simple prin care poti sustine tinerii creatori de tehnologie.