...prin metode non-formale, cel putin unul dintre atelierele de protectia mediului, puse gratuit la dispozitie pe platforma https://www.ecoprovocarea.ro/resurse-profesori/

Profesorul care va avea cei mai multi liceeni participanti in cadrul unora dintre atelierele propuse va castiga doua locuri gratuite in tabara de vara organizata de asociatia ViitorPlus. 

Atelierele au durata de o ora si contin explicatii detaliate despre modalitatea de desfasurare (suport de curs) si fise de lucru sau informatii suplimentare. Ele au fost deja testate de catre tineri din Calarasi, Sibiu si Zalau timp de doua semestre, in cadrul programului “Cluburile ecOprovocarea”, iar feedback-ul lor a fost pozitiv.

Profesorii pot alege sa predea unul din cele 18  ateliere educationale non-formale, care pun accent pe activitati in aer liber, descoperire, experimentare, incurajeaza voluntariatul pentru protejarea naturii si dezvoltarea unor abilitati personale ale tinerilor liceeni. Principalele teme educationale sunt: legatura dintre om si natura, leadership in protectia mediului, reducerea consumului de resurse, reutilizarea si reciclarea, schimbarile climatice, amprenta de carbon. Printre metodele educationale folosite, se regasesc: vizualizare de filme si discutii dirijate pe baza acestora, joc de paradigma, treasure hunt, world café, sociometrie, joc de rol, lucrari creative, vanatoarea de deseuri, “deseurometru”, analiza stea, cercetare, lucru in echipa s.a.

Materialele educationale non-formale, puse gratuit la dispozitia profesorilor, au fost dezvoltate de specialisti in domeniul educatiei, pentru programul extracurricular “ecOprovocarea”, derulat de Asociatia ViitorPlus. In prezent, programul se desfasoara sub forma de cluburi (activitati permanente) in 9 licee din 3 judete ale tarii, implicand in activitatile sale 25 de cadre didactice cu specializari diferite si aproximativ 150 de elevi din clasele liceale IX – XI. Din dorinta de a extinde efectele benefice ale acestui program, a fost facuta publica si pusa la dispozitia tuturor profesorilor interesati toata gama materialelor educationale dezvoltate si folosite in cluburi. Materialele pot fi descarcate prin simpla inregistrare pe platforma ecOprovocarea, ca Profesor Partener, si astfel pot fi utilizate materialele in activitati punctuale ori de cate ori se doreste. Profesorii interesati sa deschida un club ecOprovocarea la ei in liceu si sa desfasoare astfel de activitati in mod constant si pe termen lung, sunt rugati sa ia legatura cu organizatorii programului.

Pentru detalii suplimentare puteti lua legatura cu Lucia Cojocaru, Coordonatorul Programului ecOprovocarea, la adresa de e-mail lucia.cojocaru@viitorplus.ro
 
***
Despre ViitorPlus
ViitorPlus este o organizatie nonprofit, care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, dotarea unor obiective sociale cu  colectoare solare manufacturate, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii, precum Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman, sau in Bucuresti.  Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, ce au primit recunoasteri in diferite competitii nationale si internationale se numara "Padurea copiilor - Adopta un copac!", "Atelierul de panza", "Recicleta" si „ecOprovocarea”.  Atelierul de Panza a fost desemnat recent de catre Ambasada SUA ”Antreprenorul lunii aprilie”, pentru eforturile sale de a oferi alternative ecologice la pungile din plastic si de a reutiliza deseurile textile. 
Viziune: “Redescoperim impreuna legatura cu natura si investim in ceea ce lasam in urma noastra”.