Fundația Comunitară Buzău lansează cea de-a patra ediție a Fondului Științescu Buzău, un program dedicat susținerii inițiativelor educaționale inovatoare în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică). Programul oferă finanțări nerambursabile de până la 40.000 lei pentru proiectele care promovează educația interdisciplinară și implicarea tinerilor din județul Buzău.

 

Fundația Comunitară Buzău anunță deschiderea apelului de proiecte în cadrul Ediției 4.0 a Fondului Științescu Buzău. Grupuri de inițiativă și asociații non-profit din județul Buzău se pot înscrie cu proiecte din domeniul STEAM în competiția de proiecte și pot obține finanțări de până la 40 000 de le, dacă există oportunitatea de cofinanțare.

 

Ediția 4.0 aduce câteva noutăți semnificative. Valoarea totală a fondului este de 140.000 lei, incluzând sprijinul partenerului strategic Romanian-American Foundation. Fondul este structurat pe trei categorii de finanțare: două granturi mici, de 10.000 lei fiecare, două granturi medii, de 20.000 lei fiecare, și două granturi mari, de 40.000 lei fiecare.

 

Oamenii cu inițiativă, tineri, profesori și specialiști sunt așteptați să-și contureze ideile, să le transcrie în proiecte și să le înscrie în competiție între 13 ianuarie și 14 februarie 2025. Echipa Fundației Comunitare Buzău oferă mentorat personalizat aplicanților atât în faza de pregătire, cât și în cea de implementare a proiectelor.

 

În cele trei ediții precedente, Fondul Științescu Buzău a sprijinit 25 de proiecte cu finanțări totale de 496.110 lei, atingând peste 6.000 de beneficiari direcți din întreaga regiune. Aceste inițiative au contribuit semnificativ la dezvoltarea creativității, gândirii critice și competențelor tehnice ale tinerilor.

 

Vezi care sunt proiectele implementate prin:

 

Fundația Comunitară Buzău încurajează înscrierea de proiecte creative, inovative și care să cultive pasiunea pentru educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte digitale și matematică). Proiectele înscrise trebuie să poată ajuta membrii comunității să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu entuziasm despre științe exacte și arte. Cu această ocazie, tinerii pot să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne și cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.

 

Se pot înscrie cu proiecte organizații non-guvernamentale (inclusiv asociații studențești, asociații de părinți, asociații ale școlii) și grupuri de inițiativă  – grupuri non-formale alcătuite din minim 3 membri (cel puțin un adult) care se unesc pentru un scop comun. Grupul de inițiativă poate fi formate din elevi, liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, oameni cu diverse specializări: profesori, bibliotecari, educatori, programatori, matematicieni, fizicieni, ingineri, biologi, chimiști, muzeografi, restauratori, artiști vizuali, muzicieni, arhitecți, designeri, etnologi, sau pur și simplu părinte cu e idee de cum poți face ca pasiunea ta pentru științe să fie transmisă mai departe elevilor.

 

Științele și tehnologia joacă un rol important  în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii.

 

La o scară mai largă, va beneficia de program întregul sistem educațional din Buzău, prin diseminarea rezultatelor și promovarea avantajelor educației STEAM, prin crearea unor modele de proiecte replicabile și scalabile în așa fel încât acest program să devină un exemplu de bune practici.

 

Pentru înscriere, ONG-urile și grupurile de inițiativă trebuie să intre pe pagina APEL DESCHIS - Fondul Științescu Buzău 4.0 să citească Ghidul Aplicantului apoi să completeze cele 2 formulare: Anexa 1 Formularul de aplicare și Anexa 2 Formularul de buget. Formularele se trimit apoi pe email la stiintescu@fcbz.ro. Toate documentele completate vor fi trimise până pe 14 februarie 2025, ora 23:59. Selecția proiectelor va fi făcută în perioada 17-28 februarie 2025 de către un juriu independent format din experți în educație, reprezentanți ai mediului de afaceri și sectorul civic, persoane active din comunitatea locală și un membru al Fundației Comunitare Buzău. Componența juriului va fi făcută publică pe site-ul programului. Anunțarea proiectelor câștigătoare se va face pe 3 martie 2025.

 

De asemenea, ediția marchează lansarea Științescu HUB, un spațiu educațional modern în municipiul Buzău, dedicat activităților STEAM. Științescu HUB va oferi acces la echipamente moderne, ateliere practice și activități interactive pentru elevi, profesori și comunitatea locală, iar beneficiarii Fondului Științescu Buzău 4.0 vor avea oportunitatea de a organiza evenimente și demonstrații în acest cadru. Fiind un proiect în faza de proiectare, companiile interesate se pot alătura acestui demers prin sponsorizări, contribuind la crearea unui centru educațional de impact pentru comunitate.

 

***

 

Științescu este un program național de finanțare a proiectelor educative STEAM care încurajează dezvoltarea abilităților necesare generației de inovatori ai secolului XXI și pasiunea pentru științe și arte a copiilor și tinerilor.

 

Fondul Științescu Buzău 4.0 este implementat în Buzău de Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR și parteneri - companii locale: GreenGroup, Ductil - o companie Lincoln Electric, Voestalpine Railway Systems Romania, Travertec, Zincare Buzău - Tina Prodcom, Vopsinel.ro - magazin online de vopsele, Unimec, Multiprod Energo, ROMOIL 2003, SLy Nutritia, Snick Ambalaje și Consumabile, Enviro Green Consult.

 

Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește infrastructuri (fonduri, programe, evenimente, apelul de finanțare etc.) ce conectează oameni cu inițiativă, idei și resurse din județul Buzău. Scopul Fundației Comunitare este să dezvolte potențialul local și să susțină transformarea județului Buzău într-un loc mai bun pentru copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii precum educație, sănătate și mediu înconjurător.