Fundațiile Globalworth și United Way România și-au unit forțele în cadrul programului „Educația - Centrul schimbării în comunitate”, pentru a ajuta copiii expuși riscului de abandon școlar. Cu o durată de 5 ani și o valoare totală de 2 milioane de euro, programul contribuie la dezvoltarea comunităților din toată țara prin proiecte de educație.
De la lansarea programului în 2017, intervenția celor două fundații a ajutat 1.900 de copii să meargă la școală, a asigurat 145.000 de mese calde oferite copiilor și consiliere pentru 1.500 de părinți, sprijin pentru 188 de profesori, totul cu implicarea unui număr de 1.700 de voluntari.
Programul național „Educația - Centrul schimbării în comunitate” are loc în 12 centre de zi din mediul rural din județele Prahova, Călărași, Giurgiu, Cluj și Timiș. Proiectul dezvoltă un model integrat de intervenție, menit să genereze o schimbare de durată în comunitate. Scopul programului este să reducă numărul copiilor care renunță la școală, prin îmbunătățirea relației din cercul comunitate-școală-familie, concentrându-se asupra nevoilor reale ale copiilor.
„Suntem încântați să vedem cât de frumos a evoluat proiectul în primii trei ani de implementare și că, datorită inițiativei United Way, aproape 3.500 de copii și părinți au primit sprijinul necesar pentru a-și continua studiile și a avea, astfel, șansa la o viață mai confortabilă și mai împlinită. România are a treia cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii din Europa, iar prin înființarea celor 12 centre comunitare ne propunem să facem o schimbare. Oamenii sunt un pilon central pentru Fundația Globalworth, iar acest lucru înseamnă pentru noi susținerea unor astfel de proiecte care intervin unde există cea mai mare nevoie: educație și sănătate”, a declarat Georgiana Iliescu, Director Executiv al Globalworth Foundation.
Programul oferă sprijin financiar copiilor și familiilor acestora, acoperind nevoile lor de bază, servicii medicale, rechizite, masă caldă, haine, vizite la muzee sau teatru și activități educaționale non-formale, precum și consiliere și îndrumare. De asemenea, Academia Părinților oferă cursuri de parenting și consiliere profesională, iar în cadrul Academiei Profesorilor au loc întâlniri și cursuri pentru lucrul cu copiii.
„Din cauza sărăciei, foarte mulți copii din țara noastră sunt obligați să își întrerupă timpuriu educația, fiind astfel condamnați la un viitor fără speranță. United Way România crede în abordarea integrată a educației, prin programe pe termen lung, iar proiectul finanțat de Globalworth schimbă în bine viețile a mii de copii, ale părinților și familiilor acestora. Fiecare destin schimbat în bine este o mare victorie pentru noi”, spune Adriana Dobrea, Director Executiv al United Way România.
Cele 12 centre comunitare susținute de United Way România, prin finanțarea Globalworth Foundation, se află în Urlați, Băicoi (jud. Prahova), Jilava (Ilfov), Pădureni (Giurgiu), Fundulea (Călărași), Cluj-Napoca, Timișoara, Șemlacu Mare, Mașloc, Carani, Sînandrei și Bucovăț (Timiș).
Când spunem Jilava, primul gând este penitenciarul și o comunitate săracă și marginalizată, într-un peisaj gri, chiar lângă Capitala României. Centrul comunitar din programul „Educația – Centrul schimbării in comunitate” a alungat, însă, griul și a adus culoare în viețile copiilor din Jilava. Dotat și echipat într-o sală de clasă din incinta Școlii Gimnaziale, Centrul este martorul unora dintre cele mai frumoase experimente științifice, al orelor de lectură, desen și multor alte activități de educație non-formală. Toate acestea aduc bucurie în ochii copiilor care vin cu plăcere și uită de grijile de acasă.
Centrul Comunitar Jilava este doar unul dintre exemplele schimbării pe care programul „Educația – Centrul schimbării în comunitate” o aduce în viețile copiilor. Pe parcursul celor 5 ani, programul își propune să ofere sprijin unui număr de 3.500 de copii și 2.800 de părinți. Parteneriatul dintre Fundația United Way România și Globalworth Foundation își propune să genereze un impact pozitiv și sustenabil pe termen lung în viața unor copii cu oportunități limitate.
***
Despre Fundația Globalworth
Fundația Globalworth a fost înființată în 2018 de Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România și Polonia, și este o entitate non-profit, fiind independentă de activitățile comerciale ale grupului. Fundația are ca misiune dezvoltarea de proiecte pe trei piloni principali: oameni, locuri și tehnologie.
Pornind de la ideea că viitorul oricărei societăți este reprezentat de generațiile tinere, fundația se concentrează pe grija pentru oameni, care poate fi susținută prin programe de educație și prin proiecte care le pot îmbunătăți acestora accesul la servicii medicale de calitate, indiferent de categoria socială din care fac parte. La fel de importante sunt și inițiativele care au ca scop construirea de locuri și dezvoltarea de comunități urbane în care oamenii se pot întâlni, pot interacționa și pot găsi împreună soluții care îi ajută pe cei cu nevoi speciale. În completarea acestora, Fundația Globalworth crede în impactul pozitiv al proiectelor care integrează tehnologia, precum incubatoarele dedicate tinerilor și susține finanțarea inovațiilor care, printre altele, pot aduce oamenii împreună.
Despre United Way România
United Way România susține programe și inițiative sociale care îmbunătățesc viețile copiilor, adulților și vârstnicilor aflați în dificultate. Activitatea United Way România se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, mobilizând o rețea extinsă de parteneri din comunitate - ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari - să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 10.400 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.000 de donatori individuali, 36 de donatori majori, 70 de companii și peste 1.000 de voluntari.
United Way România este afiliată la United Way Worldwide, o rețea de aproape 1.800 de organizații locale din peste 40 de țări. În fiecare an, companiile partenere din toată lumea și angajații acestora, donatori și voluntari, contribuie cu peste 5 miliarde de dolari şi 25 de milioane de ore de voluntariat pentru ajuta oameni în dificultate să aibă o viață mai bună.