Asociația Cartea Daliei dă startul unui club de programare online gratuit la care invită copiii cu vârstele cuprinse între 9 și 13 ani care doresc să cunoască secretele programării să se înscrie. Se caută de asemenea și voluntari profesioniști IT care să îi mentorize. Clubul este un răspuns la măsurile de închidere a școlilor în contextul pandemiei cauzată de virusul COVID-19, și a apărut din dorința de a oferi elevilor șansa de a continua procesul de învățare în deplină siguranță.
În această perioadă delicată, cu toții ne aflăm obligați să ne izolăm în casă, pentru a proteja sănătatea noastră și a celor din jur. Această situație afectează 2.8 milioane de elevi din România, care trebuie să întrerupă școala pentru o perioadă nelimitată. O mare parte dintre ei nu vor avea parte de nicio formă de educație în timpul acestei măsuri, petrecând timpul acasă, împreună cu părinții care lucrează. Printre efectele negative pe termen lung ale acestei situații se numără creșterea inegalităților dintre copiii a căror părinți au posibilitățile financiare de a compensa lipsa educației formale și aceia care nu își permit.
Soluția pe care Asociația Cartea Daliei o propune este clubul online de programare gratuit „Code Hero”, care va funcționa pe bază de voluntariat. Astfel, mentorii programului vor fi selectați din rândurile profesioniștilor IT și studenților la facultăți cu profil tehnic, care doresc să producă o schimbare în viețile celor mici. Programul este dedicat elevilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani din mediul urban și rural din toată România, precum și elevilor cu deficiențe de auz. Pentru a putea participa la cursuri, este necesar ca aceștia să aibă acasă acces la calculator și internet.
Voluntarii profesioniști IT participă astfel activ la implementarea de soluții la problema actuală și ajută copiii să continue procesul de învățare, chiar dacă aceștia sunt forțați să rămână în casă. Aceștia vor preda exclusiv online o dată pe săptămână timp de 50 de minute, folosindu-se de platforma de programare Scratch și de curriculumul open source Creative Computing, resurse dezvoltate de grupuri de cercetare de la universitățile MIT și Harvard din Statele Unite. Clasele vor fi organizate prin platforma online Google Classroom, iar comunicarea dintre mentori și elevi se va realiza în cadrul video-conferințelor, prin intermediul Google Hangouts Meet.
Voluntarii profesioniști IT care doresc să se implice în program, precum și părinții care doresc să își înscrie copiii pot face acest lucru pe site-ul oficial www.carteadaliei.ro.
În cadrul acestei inițiative, participă deja 242 elevi și 57 de voluntari din companiile de IT partenere asociației, care înainte de această perioadă organizau cluburi de programare în școli, iar acum nu și-au întrerupt activitatea de mentorat și continuă să predea elevilor în mediul online.
Asociația Cartea Daliei are ca misiune să ofere copiilor din România acces la educație de calitate prin șanse egale, indiferent de gen, de mediul în care trăiesc, sau dacă au sau nu o dizabilitate, pentru ca aceștia să își dezvolte abilitățile necesare pentru locurile de muncă din viitor, să prospere și să producă un impact într-o lume digitală modernă.
Până în prezent, asociația a fost numită Best Social Impact Startup din România la “Central European Startup Awards” în 2018, și a primit varii premii, printre care Best Practice Digital Skills in Education la “European Digital Skills Awards” acordat de Comisia Europeană și premiul I la categoria “Incluziune Socială” în cadrul “Galei Tineretului din România”, acordat de Ministerul Tineretului și Sportului.
Programele asociației sunt realizate cu sprijinul voluntarilor și al companiilor de IT sau fundațiilor partenere: Telenav, Yardi, Montran, iQuest filialele Cluj, Brașov și Sibiu, Sage Foundation, Yonder și Xoomworks.