#ProgramulTechSoup #TransformareDigitală #BSTproject
În această primăvară, 200 de colegi din România și Republica Moldova au fost invitați să testeze TechSoup Courses în limba română, un proiect finanțat printr-un grant Black Sea Trust for Regional Cooperation.
În perioada 1 Martie – 10 Aprilie 2022, 112 angajați sau voluntari ai organizațiilor membre în Programul TechSoup din România și din Republica Moldova au absolvit cursurile din pilot.
Cursurile au acoperit teme de interes pentru orice organizație neguvernamentală: securitatea cibernetică a utilizatorului și a organizației, precum și instrumente digitale de lucru colaborativ.
Ce sunt TechSoup Couses?
TechSoup Courses sunt prima platformă globală de învățare pentru organizațiile societății civile, de tip MOOC (massive open online courses). Cursurile sunt organizate pe 3 niveluri: 100, 200 și 300 și, asemeni unui parcurs universitar, oferă cursanților o abordare pe grade de dificultate pentru a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele.
TechSoup Courses sunt un proiect complementar Programului TechSoup și sunt construite de colegii noștri din TechSoup Global pentru a răspunde nevoilor specifice de învățare și de lucru ale profesioniștilor din sectorul nonprofit. Echipa de design educațional utilizează cele mai recente metodologii de învățare pentru adulți, precum și exemple concrete din activitatea organizațiilor nonprofit.
Prin pilotul implementat de Asociația Techsoup, profesioniștii din organizațiile nonprofit din România și Republica Moldova au urmat 8 cursuri în limba română:
- Securitatea cibernetică a utilizatorului 101 și Securitatea cibernetică a organizației 201 (2 cursuri);
- Instrumente digitale de lucru colaborativ: Teams 101, Teams 201, SharePoint 101, Planner 101, OneDrive 101 și Outlook 101 (6 cursuri).
De ce TechSoup Courses?
Modul de lucru al organizațiilor societății civile s-a schimbat dramatic în ultimii ani. Pandemia Covid 19 ne-a forțat să ne mutăm echipele de la munca în birou sau pe teren direct cu beneficiarii, la activități și procese online. De aceea, numeroși angajați și organizații au trecut printr-o curbă de învățare profundă, experimentând din mers muncă la distanță, acordarea de servicii directe beneficiarilor altfel decât față în față și trecând rapid la instrumente de lucru în cloud. Această nevoie educațională a sectorului nonprofit este principala motivație a TechSoup Courses.
Organizațiile membre în Programul TechSoup ne-au adresat de multe ori întrebări despre cele mai potrivite soluții de tehnologie adaptate nevoilor lor, dar și despre cum să le utilizeze cât mai eficient astfel încât să livreze în siguranță serviciile către comunitățile lor.
TechSoup Courses sunt, de asemenea, parte a inițiativei TechSoup de transformare digitală a sectorului nonprofit oferind:
o resurse de învățare specifice profesioniștilor din organizațiile mici și mijlocii,
o oportunități pentru ca organizațiile societății civile să înțeleagă cum să lucreze cu instrumentele de tehnologie, dar și cum să le utilizeze în siguranță,
o un cadru potrivit schimburilor de experiență între profesioniștii din sector.
Despre Asociația Techsoup
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro
Despre Black Sea Trust for Regional Cooperation
German Marshall Fund al Statelor Unite (GMF) este o organizație independendă politic construită pe ideea că Statele Unite și Europa sunt mai puternice împreună. GMF susține principiile democrației, drepturilor omului și cooperării internaționale care au stat la temelia păcii și a prosperității de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, dar care se află sub permanentă presiune. Black Sea Trust for Regional Cooperation este programul de finanțare al GMF care promovează cooperarea regională, dialogul, securitatea, stabilitatea și bunăstarea în Armenia, Azerbaijian, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Turcia și Ucraina, precum și în Europa Centrală și de Est și în Statele Baltice.