• Olimpiada Micilor Bancheri este un concurs de educație financiară adresat elevilor de clasa a III-a și a IV-a
  • Mastercard a acordat premiul special pentru „Inovaţie în Educaţie Financiară”, Alpha Bank Romania a acordat premiul „Smart in Banking iar CEC Bank a oferit premii pentru cei 12 câștigători

 

Peste 2.730 de elevi au participat la cea de-a X-a ediție a Olimpiadei Micilor Bancheri, concurs ce vizează evaluarea nivelului cunoștințelor copiilor la disciplina opțională de Educație Financiară.

 

Ediția de anul acesta a Olimpiadei Micilor Bancheri a demarat la începutul lunii martie 2024, când elevi din 34 de județe ale țării și din municipiul București au susținut proba scrisă de verificare a cunoștințelor de educație financiară. Primii trei elevi cu punctajul cel mai ridicat din fiecare dintre școlile participante au fost admiși în etapa următoare a competiției. Cei mai buni 395 de elevi au participat la etapa națională a concursului, care a constat în realizarea unui proiect practic de educație financiară.

 

La finalul acţiunii, primii olimpici la Educație Financiară, au fost aplaudați la scenă deschisă în cadrul unei Festivități de Premiere. Primii clasaţi au fost:

 

Premiul I

Trandafir Antonia, clasa a III-a, Școala Gimnazială nr. 4, Moreni, jud. Dâmbovița

Șipoș David, clasa a IV-a, Școala Gimnazială Corocăiești, jud. Suceava

 

Premiul II

Buia Lorena-Aura, clasa a III-a, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, Maieru, jud. Bistrița-Năsăud  

Oprea Matei, clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr.11, Buzău, jud. Buzău

 

Premiul III

Mihai Ilinca, clasa a III-a, Școala Gimnaziala ,,Constantin Brâncoveanu”, Râmnicu Sărat, jud. Buzău

Pricopie-Filip Ingrid, clasa a IV-a, Colegiul Național „Costache Negri” Galați, jud. Galați

 

Au fost acordate și câte două mențiuni pentru fiecare clasă.

 

Au fost acordate, de asemenea,  2 premii speciale:

 

Premiul special pentru „Inovaţie în Educaţie Financiară” din partea Mastercard a fost acordat elevelor:

- Chiorpec Ana-Sofia din clasa a III-a de la Școala Gimnazială nr. 311 din București, coordonator prof. Costache Nicoleta;

- Luchian Rebeca-Maria din clasa a III-a de la Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” din Arad, coordonator Olga Cristina Indrieș;

- Nistoroiu Maria Alexia din clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială ,,C-tin Brâncoveanu" Râmnicu Sărat, Buzău, coordonator prof. Albu Mona-Lisa Claudia.

 

Premiul special „Smart in banking ”din partea Alpha Bank Romania a fost acordat elevilor:

  • Dumitrescu Vlad din clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială nr. 4, Moreni, jud. Dâmbovița, coordonator prof. Pahome Daniela;
  • Tuțică Sara din clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială B.P. Hașdeu Câmpina, jud. Prahova, coordonator prof. Ghinea Maria;
  • Domilescu Filip din clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 24, Timișoara, jud. Timiș, coordonator prof. Albulescu Cornelia.

Chiar dacă podiumul i-a evidențiat pe cei mai buni, toți copiii au fost premiați pentru participare, iar la final, au primit premii, diplome și noi experiențe.

 

 

Anul școlar 2023-2024, a reprezentat cel de-al unsprezecelea an școlar de predare a Educației financiare în învățământul preuniversitar din România. Numărul celor care l-au studiat a crescut de la an la an, respectiv peste 630.100 preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar (din București și din cele 41 județe) s-au bucurat de predarea unei ore pe săptămână din acestă disciplină, sub formă de: opțional - adică curriculum la decizia școlii (CDȘ), interdisciplinar - cu istoria, matematica, limba română, antreprenoriat, dezvoltare personală sau extracurricular. Totodată, în perioada 2013-2024, APPE a oferit cu titlu gratuit cca. 1,6 milioane de manuale. În plus, peste 450.000 de elevi și profesori au participat începând cu anul 2008 și până în prezent la activități de educație financiară (ateliere, conferințe, simpozioane, vizite la bănci și muzee etc.)”, a declarat prof. dr. Ligia Goloșoiu, fondatorul Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație.

 

Organizată de Asociaţia pentru Promovarea Perfomanţei în Educaţie, în parteneriat cu Ministrul Educației, Olimpiada Micilor Bancheri face parte din proiectul de introducere şi promovare la nivelul învăţământului primar a disciplinei opţionale Educaţie Financiară, de către Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Nationale.

 

***

 

Despre APPE

Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație este membru afiliat OECD/INEF. Pe termen lung, APPE își propune ca prin proiectele sale să contribuie la formarea unui comportament rațional pentru viitorul consumator de produse și servicii bancare: un consumator responsabil, informat și avizat. www.appe.ro și platforma e-learning https://scoala.appe.ro.

 

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania, membră a Alpha Bank Group, este o instituție financiară de top, cu o istorie de 25 de ani în România. Banca oferă o gamă variată și modernă de servicii și produse, atât pentru segmentul de piață dedicat persoanelor fizice, cât și pentru sectorul IMM și corporate, dar și experiența și competența necesare îndeplinirii planurilor clienților săi. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.alphabank.ro.

 

Despre CEC Bank

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de 83,5 miliarde lei, la sfârșitul anului 2023.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM și POS, mobile banking (CEC app) și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.

Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.

 

Despre Grupul CEC Bank

Grupul CEC Bank a luat ființă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acțiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice - producători agricoli şi procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producţiei agricole,   stocarea / procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii. In prezent, FGCR acordă garanții pe seama surselor puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în condițiile stabilite printr-o serie de acte normative. Detalii se regăsesc pe website-ul FGCR https://fgcr.ro/despre-noi/.

 

 

Despre Mastercard

Mastercard este o companie de tehnologie în industria globală de plăți. Misiunea noastră este să generăm și să dezvoltăm o economie digitală atotcuprinzătoare, care să ofere tranzacții sigure, simple, inteligente și accesibile, în beneficiul tuturor, de pretutindeni. Prin transfer de date sigur și prin rețele impenetrabile, prin parteneriate și cu pasiune, inovațiile și soluțiile noastre le permit persoanelor fizice, instituțiilor financiare, guvernelor și companiilor să își atingă potențialul maxim. Conexiunile noastre acoperă peste 210 țări și teritorii, astfel încât construim o lume sustenabilă care le oferă tuturor accesul la posibilități de neprețuit.