Habitat for Humanity România și Asociația Hercules, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buftea, construiesc un centru comunitar care va oferi zi de zi acces gratuit la o masă caldă, after-school și activități de educație non-formală pentru aproximativ 50 de copii. De-a lungul unui an, alți 150 de copii vor beneficia de prezența centrului în comunitate. Fundația Saint-Gobain, Coface și Holcim România s-au alăturat proiectului cu importante contribuții financiare și în materiale de construcție.
Centrul comunitar va deservi două școli din Flămânzeni și Buciumeni - cartiere defavorizate din Buftea, unde sărăcia, conflictele și condițiile grele de locuire afectează puternic dezvoltarea și educația copiilor. Din cei 350 de copii care învață la cele două școli, aproximativ 250 provin din familii dezavantajate. Cei mai mulți dintre părinți nu au un loc de muncă stabil și trăiesc din alocațiile copiilor, din ajutor social sau din lucrul cu ziua.
“Copiii sunt cei mai afectați de condițiile dificile în care sunt nevoiți să crească. Sunt bucuros că împreună cu partenerii noștri vom putea oferi o șansă la un viitor mai bun și, implicit, la o locuire decentă, pentru sute de copii. Am gândit o clădire eficientă energetic, pentru a ține costurile de întreținere cât mai mici. Astfel, Asociația Hercules va putea folosi o parte cât mai mare din fondurile strânse în programele educaționale. Sperăm ca alți parteneri să se alăture eforturilor noastre și să putem inaugura cât mai repede centrul”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
Centrul construit pe parcursul a doi ani va respecta principiile eficienței energetice și va fi coordonat de Asociația Hercules, organizație cu o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea de proiecte sociale și educaționale pentru copiii din familii vulnerabile. Din 2007, Asociația Hercules coordonează în Costești, județul Argeș, un centru de zi similar – Centrul de zi Hercules – cu rezultate excelente.
„Obiectivul principal al Centrului de zi este prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea performanței școlare și a calității vieții copiilor din comunitate. Pe lângă o masă caldă, peste 50 de copii vor beneficia zilnic de ajutor la teme, consiliere psihologică, activități de educație formală și non-formală care să le dezvolte atât abilitățile intelectuale, cât și cele practice și de viață independentă, să îi ajute să devină adulți morali, responsabili, încrezători în forțele proprii. Alți 150 de copii vor fi implicați în activități educaționale și recreative prin intermediul evenimentelor în comunitate”, a declarat Petruța Stănescu, director executiv al Asociației Hercules, fondator și coordonator al Centrului de zi Hercules din Costești, Argeș.
De asemenea, părinții vor participa ca voluntari la îngrijirea centrului, vor avea acces la consiliere psihologică și parentală, traininguri de dezvoltare personală: de la antreprenoriat, la economie domestică, educație financiară sau traininguri de eficiență energetică.
“Un centru de zi adresat copiilor este o necesitate în comunitatea Buftea. În cartiere precum cele din Buciumeni și Flămânzeni sute de familii și de copii supraviețuiesc numai datorită ajutorului social. Pentru că ne pasă de prezentul și de viitorul copiilor din comunitate, am spus imediat “da” propunerii venite de la cele două ONG-uri partenere - Asociația Hercules și Habitat for Humanity România - de a construi un centru de zi în comunitate și de a desfășura proiecte educaționale și de sprijin pentru copiii care vin la școală.”, a declarat Pistol Gheorghe, primar orașul Buftea.
O clădire eficientă energetic
Centrul comunitar din Buftea este proiectat să respecte principiile eficienței energetice. Vor fi folosite soluții pasive pentru minimizarea pierderilor și consumului de energie. Cea mai importantă dintre acestea este forma compactă a clădirii - spațiile fiind proiectate în suprafețe optime care vor ține transferurile termice la nivel minim. Încăperile unde se vor desfășura activitățile principale sunt orientate spre Sud, astfel încât să beneficieze de cât mai multă lumină naturală. Holurile, accesul spre curte, băile și spațiile tehnice, care necesită mai puțină căldură, sunt orientate spre Nord. Clădirea va funcționa cu un sistem de ventilație naturală, care se va realiza din faza de construcție. Astfel vor fi eliminate ventilațiile mecanice, care adaugă costuri suplimentare de energie și mentenanță.
Prin parteneriate dezvoltate cu producători de profil, Habitat for Humanity România va folosi produse și materiale care îndeplinesc standardele de eficiență energetică.
”Eficiența energetică se traduce atât prin costuri reduse la facturile de întreținere și energie, cât și prin creșterea considerabilă a calității condițiilor de locuire, prin confortul, performanţa şi siguranţa oferite. Iar eficiența energetică începe odată cu materialele de construcții folosite. Ne bucurăm că putem contribui la conceperea unei clădiri performante și la crearea unui habitat propice dezvoltării copiilor din comunitate, prin produse, soluţii și servicii din portofoliul Saint-Gobain, asigurând totodată un viitor durabil și un impact scăzut asupra mediului înconjurӑtor.” a declarat Constantin Hariton, Delegat Adjunct al Grupului Saint-Gobain din România.
Lucrările la centrul comunitar din Buftea vor începe în luna septembrie 2017. La fel ca în toate proiectele Habitat for Humanity România, la realizarea lucrărilor vor fi implicați voluntari din străinătate și din companiile românești.
***
Despre Habitat for Humanity România
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
Cu sprijinul a peste 32,000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69,000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit. www.habitat.ro
Despre Asociația Hercules
Asociația Hercules este o organizație neguvernamentală non profit, a cărei misiune este combaterea sărăciei și îmbunătățirea educației copiilor din comunități defavorizate. În centre de zi educaționale, oferim copiilor hrană sănătoasă, educație de calitate, oportunități de creștere, experiențe pozitive, șansa la o copilărie mai frumoasă și la un viitor mai bun.
Centrul de zi din Buftea a fost gândit ca o replică a proiectului de succes deja implementat in orașul Costești, județul Argeș: Centrul de zi Hercules, o a doua casă pentru 50 de copii din Costești și satele învecinate. Despre Asociația și Centrul de zi Hercules aflați mai multe pe www.asociatiahercules.ro