• În data de 9 decembrie 2023, la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București, cele 15 echipe din mediul rural și urban mic calificate la Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 au susținut în fața juriului discursuri pline de surprize despre proiectele lor create în cadrul cluburilor de robotică din bibliotecile publice, oferite gratuit de Fundația Progress cu sprijinul partenerilor săi.
  • Proiectele micilor coderi au identificat diverse nevoi, au inovat și au creat soluții tech pentru probleme medicale, utilizarea eficientă a resurselor mediului și promovarea localităților din care provin.
  • Aproximativ 350 de persoane au vizitat fizic Târgul nostru, iar transmisiunile noastre live pe Facebook au ajuns la peste 11.500 de persoane.

 

Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 a adus la București cele mai bune proiecte de robotică realizate de copii cu vârste între 10 și 14 ani preponderent din mediul rural. Soluțiile lor tehnologizate au ca punct de plecare rezolvarea unei probleme reale ale comunităților din care fac parte.
 

15 cluburi din întreaga țară și-au prezentat ideile în fața unui juriu format din profesioniști din cadrul unor companii private și din mediul academic și au primit premii pentru bibliotecile locale care găzduiesc cluburile gratuite de programare și robotică CODE Kids oferite de Fundația Progress cu sprijinul partenerilor săi.
 

Marii câștigători ai Premiului I la Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 au fost copiii Clubului CODEKids Emoticon Family Tazlău de la Biblioteca Comunală Tazlău pentru aplicația „Descoperă Tazlăul”. Ei au reușit să aducă în atenție aplicația „Descoperă Tazlăul”. proiect creativ dedicat susținerii tradițiilor, culturii și promovării obiectivelor turistice locale, fiind conceput special pentru turiști, în platforma AppInventor.

 

Premiul al doilea a mers către copiii Clubului CODEKids The Byte Coders de la Biblioteca Publică Păușești-Măglași pentru proiectul „Scrapy”. Proiectul reprezintă un robot ingenios menit să identifice și să sorteze cu pricepere o varietate de tipuri de deșeuri, beneficiind de tehnologia platformei Arduino. Cu ajutorul senzorilor săi, acest sistem nu doar încurajează protejarea mediului, ci și integrează în mod eficient tehnologia în procesul de gestionare a deșeurilor.

 

Premiul al treilea s-a acordat Clubului CODEKids Sarichioi de la Biblioteca Comunală Sarichioi pentru proiectul „Safety Belt”. Ei au dezvoltat proiectul „Safety Belt” dedicat persoanelor vârstnice singure. Dispozitivul GPS, echipat cu un buton de urgență, permite utilizatorilor să trimită mesaje către persoane apropiate în situații critice.

 

De asemenea, a fost acordat Premiul Best Use of Tech Clubului CODEKids Crazy Coders de la Liceul Tehnologic Turceni pentru proiectul „Senzor de umiditate în sol”. Proiectul are ca obiectiv furnizarea informațiilor despre conținutul de apă din sol. Acest proiect utilizează un senzor de umiditate și afișează acești parametri pe un ecran LCD.

 

Premiul Best Pitch s-a acordat Clubului CODEKids BTech Kids de la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg pentru „Sistem automat de semnalizare rutieră”. Coderii au realizat un sistem, pentru a îmbunătăți circulația pe podul comunității. Proiectul este echipat cu un sistem de semnalizare temporizat, creat cu ajutor imprimantei 3D, pentru a optimiza traficul și a preveni potențialele accidente.

 

De fiecare dată când văd proiectele micilor coderi din rural devin optimistă cu privire la viitorul României. Văd creativitate, inovație, dăruire, ore multe de muncă în bibliotecile publice, pentru a demonstra că tehnologia rezolvă probleme comunitare - fie că aceste probleme țin de starea de sănătate a bunicilor, de micșorarea costurilor cu utilitățile pentru familii sau de siguranța circulației. Premiul întâi a mers în acest an la o echipă de fete, coderițe, care au repus pe harta țării comuna Tazlău. Iată că nu doar veșnicia, ci și creativitatea, inovația și viitorul au renăscut la sat prin proiectul CODE Kids”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.
 

Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 s-a bucurat și de interesul autorităților, prin participarea unor reprezentanți ai Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) și ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Îi mulțumim pe această cale Președintelui ADR, Dragoș-Cristian Vlad, pentru cuvintele frumoase de încurajare adresate micilor noștri coderi din toată țara.

 

Ediția de anul acesta a Târgului a avut ca sponsor principal compania Societe Generale Global Solution Centre, partener instituțional Autoritatea pentru Digitalizarea României, parteneri Fundatia Vodafone Romania, Romanian-American Foundation, Universitatea Politehnică din București, Bergerat Monnoyeur Romania, Thoughtworks, Affinity Transport Solutions, Gameloft Romania, Klap Romania, Events Robotics, Gourmet Coffee Shop și partenerul nostru media, România Actualităţi, cărora le mulțumim pentru susținere.

 

Le mulțumim tuturor cluburilor participante la Târgul Național de Știință CODE Kids 2023, copiilor și bibliotecarilor care fac posibil acest proiect CODE Kids în toată țara, dar și membrilor echipei Progress, voluntarilor și Alumnilor care au ajutat la organizarea Târgului nostru. Așteptăm cu nerăbdare și multe emoții următoarea ediție, a cincea, a Târgului nostru Național de Știință CODE Kids din anul 2024.

 

***

 

Despre CODE Kids

Din 2017 Fundația Progress a inițiat, pilotat și rafinat învățarea programării pentru copiii de 10-14 ani din mediul rural folosind bibliotecile publice ca spații de învățare și bibliotecarii publici ca facilitatori ai învățării. Metodologia noastră se bazează pe cercetările fundamentale ale lui Sugata Mitra - modelul SOLE - Self Organizing Learning Environment (Medii de învățare auto organizate), cunoscut și ca modelul Școala din cloud.
 

În acest moment, Fundația Progress coordonează 250 de cluburi de programare ce se desfășoară în bibliotecile publice, școli sau sedii de ONG-uri din localități rurale și mic urbane, în 40 de județe, 30 dintre cluburi sunt în Republica Moldova. Aici învață bazele programării și câștigă competențe STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) aproximativ 3000 de copii, pe două trepte de educație: începători și avansați.

 

Copiii din cluburile de începători reușesc în proporție de 80% să finalizeze activitățile principale CODE Kids. Astfel, top 10 copii au scris anul trecut peste 50.000 de linii de cod. Copiii din grupele de avansați lucrează pe aplicațiile Scratch, Arduino și AppInventor. În 2023, proiectul CODE Kids a însumat peste 3000 de copii care sunt activi, peste 6700 în cei 7 ani de activitate de copii instruiți.

 

Programarea este o competență esențială pentru un copil care se pregătește să intre pe piața muncii în următorul deceniu. Studii ale Universității Oxford și ale Forumului Economic Mondial ne spun că tehnologia va afecta profund modul în care vom munci în viitor și ce tipuri de abilități sau domenii de activitate vor fi favorizate, ca urmare a unui val masiv de robotizare și automatizare. Proiectul CODE Kids se adresează cu precădere copiilor din mediile rural și urban mic și îi ajută să privească cu încredere în viitor, având certitudinea că vor fi printre cei norocoși, cei care-și vor găsi un loc de muncă și vor avea șansa bunăstării.

 

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.