În perioada noiembrie 2023 - iunie 2024 și-au desfășurat activitatea cele 8 proiecte finanțate prin Fondul Științescu Alba 1.0. Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Încheierea primei ediții a fost marcată joia trecută, în cadrul unui eveniment la care au participat organizatori, mentori, elevi și parteneri ai programului.
După 5 ediții de succes la Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu a lansat, în toamna lui 2023, Fondul Științescu și în județul Alba. Din cele 14 aplicații primate, 8 au primit finanțare, acestea fiind analizate și selectate de un juriu independent, format din oameni pasionați de știință și tehnologie: Simona Beldiman, Mihaela Mateescu, Alina Hoară, Luiza Zamora, Petronela Luca.
Prima ediție de Științescu Alba a însemnat 1682 de beneficiari direcți (elevi), 3922 de beneficiari indirecți, 30 de mentori, 1802 ore de voluntariat și o finanțare totală de 98.658 de lei.
„Prima ediție a Fondului Științescu Alba a însemnat și începutul construirii unei comunități puternice de profesioniști și elevi pasionați de STEAM în județ. Primele 8 proiecte finanțate ne-au arătat că există foarte mult entuziasm și interes atât din partea profesorilor cât și a elevilor pentru aceste domenii, care de-a lungul ultimelor luni au dat dovadă de multă curiozitate și creativitate în experimentele și activitățile desfășurate. Sperăm ca în timp, Fondul Științescu Alba să devină o resursă pentru cât mai multe școli, organizații sau persoane pasionate de STEAM, care lucrează să reînvie pasiunea pentru științe.”, a declarat Mădălina Pîșcu, director de programe la Fundația Comunitară Sibiu.
În cadrul evenimentului de încheiere, mentorii proiectelor au vorbit despre activitatea desfășurată împreună cu beneficiarii pe parcursul primei ediții a Fondului Științescu, subliniind importanța implementării unui astfel de program în vedea dezvoltării elevilor în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). De asemenea, la finalul evenimentului, o parte dintre beneficiarii proiectului „Chimia, super-puterea mea”, au făcut o demonstrație live, prezentând câteva dintre experimentele ce au stârnit multe zâmbete, veselie și voie bună de-a lungul atelierelor. La eveniment au participat, alături de echipa de organizare a Fundației Comunitare Sibiu, Luiza Zamora, coordonator național al Fondului Științescu, din partea Federația Fundațiile Comunitare din România, și Simona Beldiman, director executiv al Fundației Bosch, partenerul evenimentului.
Mai jos prezentăm cele 8 proiecte finanțate și implementare în cadrul Fondului Științescu Alba:
Atelierul de machetaj și Arhitectura experimentului – GI ARHE – Atelierul de rezistență și hiper-experimentare
Proiectul și-a propus să le dezvolte beneficiarilor, 40 de elevi ai secției de Arhitectură a Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, percepția asupra construirii unui obiect, de la idee la machetă. Pe parcursul proiectului, elevii au trecut prin toate etapele de design thinking: discuție, idee, schiță, prototip, machetă, testare. Beneficiarii au creat machete de studiu din diferite materiale, iar la final au pregătit o expoziție cu toate creațiile realizate.
Chimia, super-puterea mea - Asociația Comitetului de Părinți al Liceului German Sebeș
Proiectul a cuprins o serie de activități care au aprins scânteia curiozității pentru chimie în rândul celor 680 de beneficiari, elevi de la Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeș, Școala Gimnazială Petrești, Școala Gimnazială Răchita, Școala Gimnazială Săsciori. „Chimia, super-puterea mea” a avut misiunea de a inspira și educa, precum și de a dezvolta implicarea activă, colaborarea și spiritul de echipă ale elevilor Liceului German Sebeș. Toate activitățile derulate alături de elevi au demonstrat faptul că latura practică, experimentală a chimiei poate fi distractivă și constructivă.
Experimentare de la celulă la multicelule – Asociația pentru Știință și Cercetare
Tematica celulelor a fost subiectul central al proiectului! Pe perioada implementării proiectului, cei 115 beneficiari, elevi de la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă Baia de Arieș” și Colegiul Național „Inochenție Micu Clain” Blaj, au înțeles noțiunile de biologie prin experimentare și au fost încurajați să caute și să afle mai multe despre lumea vie care ne înconjoară, îmbunătățindu-și cunoștințele în științele naturii, în special în biologia celulară. Prin excursii la muzeu și interacțiuni cu cercetători, elevii și-au deschis orizontul spre posibilitatea de dezvoltare pentru alte meserii.
Remediu pentru mediu – Asociația pentru valori educaționale nonformale
350 de elevi din județul Alba au căutat, în ultimele luni, un „remediu pentru mediu” pentru Sebeș. Scopul proiectului a fost de a le aduce elevilor cunoștințe despre poluare și metodele de prevenire a poluării apei, aerului și solului. Totodată, scopul proiectului a fost ca, prin realizarea mai multor experimente științifice, elevii să dezvolte noi abilități academice, de cercetare științifică dar și de TIC. În proiect au fost implicați elevi înscriși la Cercul de Chimie experimentală de la Clubul Copiilor Sebeș, elevi de la cercul de protecția mediului de la Clubul Copiilor Aiud, precum și elevi înscriși la cercurile de protecția mediului de la Clubul Copiilor Câmpeni și Palatul Copiilor Alba Iulia.
Science Hub – Asociația Părinților ȘCOALA MIHAI EMINESCU Alba
Pe parcursul proiectului, 96 beneficiari, elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, au desfășurat diverse experimente, individual sau în grup, urmărindu-se creșterea implicării lor în domeniul STEAM. Beneficiarii s-au bucurat de fiecare descoperire, cea mai interesantă parte pentru aceștia fiind să manevreze instrumentele științifice, să caute și să găsească răspunsuri practice, concrete la curiozitățile propuse. Activitatea clubului s-a finalizat prin organizarea unei Expoziții Științifice, unde proiectele prezentate au fost premiate.
SUN Project – GI SANCRAD Team
Proiectul a avut ca scop familiarizarea elevilor cu beneficiile STEAM și cu posibilitatea concretizării științei în realitate. Adresat unui număr de 70 de elevi din clasele primare de la Colegiul Național „Inochenție Micu Clain”, „SUN Project” a avut ca obiective trezirea și valorificarea dorinţei de cunoaştere și explorare a mediului ȋnconjurător, prin experimentare deschisă, inventică și joc, precum și responsabilizarea acestora în relație cu lumea în care trăim. Pe perioada implementării proiectului, au fost asamblate un panou solar și un laborator botanic.
Știința pasiunea mea – GI de la Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia
Proiectul le-a oferit elevilor șansa de a explora, de a împărtăși ceea ce îi pasionează și de a-și exprima creativitatea. Pe durata desfășurării proiectului, celor 170 de beneficiari, elevi de la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, le-au fost stimulate curiozitatea şi spiritul de observație pentru situații şi fenomene din viața lor cotidiană. Elevii au putut evalua consecințele anumitor procese și fenomene chimico - fizice, respectiv acțiunea anumitor substanțe chimice asupra propriei persoane şi a mediului înconjurător.
Viața în Râu – Asociația Centrul Local Axente Sever Alba Iulia, filială a Organizației Naționale Cercetașii României
Proiectul a adus ecologia apelor mai aproape de elevi! Inițiatorii proiectului și-au propus să le stârnească beneficiarilor, 161 de elevi – cercetași-lupișori/temerari/exploratori de la școli din Alba Iulia, interesul pentru natură și să îi încurajeze să se implice în conservarea apelor continentale, prin cunoașterea ecologiei acestora. Elevii au învățat să utilizeze uneltele și metodele specifice cercetărilor de teren, descoperind, totodată, speciile de microorganisme care populează apele și malurile acestora, precum și importanța fiecărei specii în menținerea echilibrului ecologic.
În continuare, doritorii sunt încurajați să urmărească site-ul alba.stiintescu.ro și pagina de facebook Știintescu Alba pentru a fi la curent cu etapele viitoare de finanțare.
Începând cu 2015, prin Fondul Științescu Sibiu au fost finanțate aproape 60 de proiecte de care au avut drept beneficiari direcți în jur de 5.500 de copii, tineri și educatori, iar valoarea totală a finanțărilor s-a ridicat la aproape 585.000 lei.
***
Fondul Științescu este implementat la Alba de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Federația Fundațiilor Comunitare din România, Romanian-American Foundation, partenerul local Fundația Bosch România și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba.
Fundația Comunitară Sibiu este o organizaţie locală care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice - contribuind astfel la dezvoltarea Sibiului. Fondurile sunt oferite transparent, pe baza nevoilor donatorilor și ale comunității locale. Fundația Comunitară Sibiu își dorește un oraș viu, cu cetățeni sănătoși, activi și implicați.
Fundația Bosch este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor de responsabilitate socială ale companiei. De la înființare, din anul 2020, și-a stabilit drept obiectiv generarea unor schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației cu accent pe garantarea și îmbunătățirea accesului la educație, dar și pregătirea și dezvoltarea educației pentru viitor.
Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de polulație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice.
Federaţia „Fundaţiile Comunitare din România” (F.F.C.R.) are rolul de a reprezenta și a susține toți membrii săi pentru schimbare socială. F.F.C.R. asigură mecanisme pentru atragerea de fonduri, comunicarea activității, generarea și diseminarea ideilor comunitare, monitorizarea și evaluarea activităților în sprijinul fundațiilor partenere.