Bucuresti, sambata 28 martie, incepand cu ora 10:00 la sediul ActiveWatch (Agentia de Monitorizare a Presei) din Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C, et.1, Fundatia Ceata in cadrul laboratorului media experimental Sponge, organizeaza un hacaton de tip sprint care reuneste coderi, designeri web si oameni cu condei initiati in limbaj tehnic.  In cadrul sprintului se va lucra la comun timp de o zi pentru a avansa intr-un ritm rapid pe anumite probleme de dezvoltare KEP (Knowledge Exchange Platform).
 
Documentatia pentru KEP poate fi accesata aici: https://github.com/thesponge/kep/tree/develop
 
In 2014 am ajuns la concluzia ca reteaua Sponge ar deveni mult mai eficienta si ar creste mai rapid, intr-o maniera descentralizata, daca am avea platforma noastra proprie unde am putea face schimb de informatii si unde am putea gasi colaboratori pentru proiecte din domenii diverse. Astfel, unul dintre scopurile principale Sponge a devenit dezvoltarea KEP, o structura deschisa si modulara, care are incorporate si o suita de unelte digitale, care faciliteaza schimbul de informatii intre membri, sprijinind colaborarile de impact, precum si construind o baza de date complexa. 
      
KEP este gandita ca o casa care sa gazduiasca diferite retele si grupuri interdisciplinare, care pot face schimb de nevoi si oferte, intr-o maniera deschisa si colaborativa. KEP cuprinde mai multe module, care vor putea fi folosite si in afara retelei Sponge
• FixerFinder App – aplicatie care pune automat in contact direct, pe baza profilului utilizatorului, nevoi si solutii legate de informatie relevanta si de interes public.
• KEP toolkit – un kit de unelte digitale care asista tehnic la dezvoltarea proiectelor colaborative (editare comuna, cautare in arhivaa, management al proiectului).
• KEP publishing platform – standardizarea formatului prin care rezultatul colaborarii este publicat si posibilitatea de a integra materialele in platforme Sponge sau externe.
 
“KEP se doreste a fi un one-stop-shop pentru accesul la informatie si organizarea si directionarea acesteia. Dorim sa integram suficiente instrumente de lucru, astfel incat experienta sa se apropie de o suita completa adaptata unui set arbitrar de nevoi. In plus, urmarim ca prin flexibilitatea arhitecturii sa putem oferi posibilitatea personalizarii, atat la nivel de interfata, cat si functionalitate. In mod ideal, va fi pasul necesar catre un framework pentru descentralizarea internetului. Stiu ca suna frumos si poate utopic, dar daca am integra multe functionalitati, iar diferitele instante ar comunica intre ele in baza unui segment de API dedicat server-to-server, putem face exact ce au facut Diaspora, nu? La urma urmei, totul tine de partajarea resurselor intre mai multe instante de server.” Victor Nitu, dezvoltatot KEP
 
Descrierea tehnica a proiectului
KEP este dezvoltat pe o arhitectura client-server. Momentan exista doua componente:
* un REST API, dezvoltat in Ruby on Rails (ruby 2.2.x, rails 4.2.x)
* un client JavaScript, dezvoltat cu Ember.js si Node.js (ember-cli 0.1.15,
cautam voluntar pentru incercat un upgrade la 2.0.0). Interfata este generata
din template-uri Handlebars (v3.x, momentan)
 
Scenariul din punct de vedere tehnic este cam asa:
* utilizatorul (numit in continuare U) acceseaza interfata web dezvoltata cu
Ember
* Ember gestioneaza schimbul de informatie intre U si server (care ofera
exclusiv date in format JSON)
* U se poate autentifica prin interfata web, la baza sta un gem numit Devise
* dupa login, U poate accesa diverse fluxuri de informatie oferite de API,
prezentate intr-o forma dinamica si asincrona, nivelul urmarit de experienta a
utilizatorului fiind cel de aplicatie si nu de site web)
* in cadrul interfetei web se vor putea agrega mai multe surse de date. Ofer
cateva exemple:
  * fluxuri de date din alte surse (e.g. RSS, scraping)
  * date specifice ownCloud, prin ownCloud API
  * interfete complete, prin embed direct (e.g. solutia de editare de la black
sea, in prima faza va fi probabil inclusa cu totul)



###
Fundatia Ceata este o fundatie romaneasca dedicata libertatii digitale si aliniata la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata si-a inceput activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 si a devenit fundatie pe 15 februarie 2013. Inca de la formarea sa, Ceata se ocupa cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertatii digitale si cu realizarea de programe libere si de lucrari de cultura libere. Va rugam sa sprijiniti activitatea Fundatiei Ceata prin sponsorizari, donatii regulate ca membru sustinator, prin donatii unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Sponge este un laborator media experimental care conecteaza organizatii din domeniul media, tehnologia informatiei si a transparentei. Experimentam cu noi unelte digitale de eliberare a informatiei de interes public. Promovam informatia libera, relevanta si verificabila sub forma de articole sau aplicatii. Organizam ateliere, hacatoane, cursuri si conferinte. Partenerii Sponge sunt Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Active Watch, Ceata, Geo-spatial, ApTI si Facultatea de Stiinte Politice - Universitatea Bucuresti.
 
Aceasta activitate este finantata in cadrul proiectului „Sponge - conectarea retelelor si comunitatilor de inovatori din domeniul media, tehnologia informatiei si a comunicarii”. Pentru perioada aprilie 2014 – martie 2015, proiectul beneficiaza de o finantare in valoare de 74 163 de euro prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi: www.eeagrants.org
 
Intra in comunitatea SPONGE: aici.
Scrie-ne: contact@thesponge.eu
Viziteaza-ne: www.thesponge.eu